06/07/2021

Commissie presenteert nieuwe strategie om het financiële stelsel van de EU duurzamer te maken en stelt nieuwe Europese norm voor groene obligaties voor

Europese commissie
Terug naar artikeloverzicht

De Europese Commissie heeft vandaag een aantal maatregelen goedgekeurd waarmee zij de lat op het gebied van duurzame financiering hoger legt. Eerst is er de nieuwe strategie voor duurzame financiering met verschillende initiatieven om de klimaatverandering en andere milieuproblemen aan te pakken. Tegelijkertijd worden, met grotere betrokkenheid van kleine en middelgrote ondernemingen (mkb), de investeringen in de transitie van de EU naar een duurzame economie verhoogd. Het voorstel voor een Europese norm voor groene obligaties, dat ook vandaag is aangenomen, zal een kwalitatief hoogstaande vrijwillige standaard voor obligaties voor de financiering van duurzame investeringen creëren. Tot slot heeft de Commissie vandaag een gedelegeerde handeling vastgesteld betreffende de informatie die financiële en niet-financiële ondernemingen moeten verstrekken over hoe duurzaam hun activiteiten zijn, op grond van artikel 8 van de EU-taxonomie.

Deze initiatieven zijn een blijk van het mondiale leiderschap van de EU bij het vaststellen van internationale normen voor duurzame financiering. De Commissie is voornemens nauw samen te werken met alle internationale partners, onder meer via het International Platform on Sustainable Finance, in de opbouw van een robuust internationaal systeem voor duurzame financiering.

Een nieuwe strategie voor duurzame financiering

De afgelopen jaren heeft de EU de lat aanzienlijk hoger gelegd in de strijd tegen klimaatverandering. De Commissie heeft al ongekende stappen gezet om de basis te leggen voor duurzame financiering. Duurzaamheid staat centraal in het herstel van de EU van de COVID-19-pandemie en de financiële sector zal een cruciale rol spelen om de doelstellingen van de Europese Green Deal te helpen verwezenlijken.

De strategie van vandaag omvat zes pakketten maatregelen:

  1. Het bestaande instrumentarium op het gebied van duurzame financiering uitbreiden om financiering voor de transitie toegankelijker te maken.
  2. De betrokkenheid van kleine en middelgrote ondernemingen (mkb) en consumenten vergroten door hun de juiste instrumenten en stimulansen te geven om toegang te krijgen tot financiering voor de transitie.
  3. De veerkracht van het economische en financiële stelsel tegen duurzaamheidsrisico's versterken.
  4. De bijdrage van de financiële sector aan duurzaamheid vergroten.
  5. De integriteit van het financiële stelsel van de EU waarborgen en toezien op de ordelijke transitie naar duurzaamheid.
  6. Internationale initiatieven en normen op het gebied van duurzame financiering ontwikkelen en de partnerlanden van de EU ondersteunen.

De Commissie zal tegen eind 2023 verslag uitbrengen over de uitvoering van de strategie en zal de lidstaten actief ondersteunen bij hun inspanningen op het gebied van duurzame financiering.

Een Europese norm voor groene obligaties

De Commissie heeft vandaag ook een verordening voorgesteld betreffende een vrijwillige Europese norm voor groene obligaties. Dit voorstel zal een kwalitatief hoogstaande vrijwillige norm creëren die voor alle emittenten (particuliere en overheden) beschikbaar is om duurzame investeringen te helpen financieren. Groene obligaties worden al gebruikt om financiering aan te trekken in sectoren zoals energieproductie en -distributie, hulpbronnenefficiënte huisvesting en koolstofarme vervoersinfrastructuur. Ook bij de beleggers is er veel belangstelling voor deze obligaties. De markt voor groene obligaties kan echter nog verder worden ontwikkeld met grotere milieu-ambities. De Europese norm voor groene obligaties zal een “gouden standaard” vaststellen voor de manier waarop bedrijven en overheden groene obligaties kunnen gebruiken om op de kapitaalmarkten middelen op te halen om ambitieuze investeringen te financieren, met naleving van strenge eis op het gebied van duurzaamheid en met bescherming van de beleggers tegen greenwashing. Meer bepaald:

  • Emittenten van groene obligaties zullen over een robuust instrument beschikken om aan te tonen dat zij groene projecten financieren die in overeenstemming zijn met de EU-taxonomie.
  • Beleggers die de obligaties kopen, zullen gemakkelijker kunnen zien dat hun beleggingen duurzaam zijn, waardoor het risico op greenwashing wordt verkleind.

De nieuwe Europese norm voor groene obligaties zal openstaan voor alle emittenten van groene obligaties, en ook voor emittenten van buiten de EU. Het voorgestelde kader omvat vier essentiële eisen:

  1. De middelen die met de obligatie worden opgehaald, moeten volledig worden toegewezen aan projecten die in overeenstemming zijn met de EU-taxonomie.
  2. Gedetailleerde rapportagevereisten moeten zorgen voor volledige transparantie over de wijze waarop de opbrengsten van de obligatie worden toegewezen.
  3. Alle Europese groene obligaties moeten door een externe beoordelaar worden gecontroleerd om te garanderen dat de verordening wordt nageleefd en de gefinancierde projecten in overeenstemming zijn met de taxonomie. Er wordt voorzien in specifieke, beperkte flexibiliteit voor overheidsemittenten.
  4. Externe beoordelaars die diensten verlenen aan emittenten van Europese groene obligaties moeten worden geregistreerd bij en onder toezicht staan van de Europese Autoriteit voor effecten en markten. Deze verplichting zal de kwaliteit en betrouwbaarheid van hun diensten en beoordelingen garanderen, en zo de beleggers beschermen en de integriteit van de markt waarborgen. Er wordt voorzien in specifieke, beperkte flexibiliteit voor overheidsemittenten.

De kerndoelstelling is het creëren van een nieuwe “gouden standaard” voor groene obligaties waarmee met andere marktnormen kunnen worden vergeleken, of waarop die mogelijk worden afgestemd. Deze norm wil de bezorgdheid over greenwashing wegnemen en de integriteit van de markt beschermen door te waarborgen dat legitieme milieuprojecten worden gefinancierd. Na de goedkeuring van vandaag zal het voorstel van de Commissie in het kader van de medebeslissingsprocedure aan het Europees Parlement en de Raad worden voorgelegd.

Duurzame financiering en EU-taxonomie

Vandaag heeft de Europese Commissie ook de gedelegeerde handeling vastgesteld tot aanvulling van artikel 8 van de taxonomieverordening, op grond waarvan financiële en niet-financiële ondernemingen beleggers informatie moeten verstrekken over de ecologische prestaties van hun activa en economische activiteiten. Er is nood aan duidelijke en vergelijkbare informatie over duurzaamheid voor markten en beleggers om greenwashing te voorkomen. De gedelegeerde handeling van vandaag specificeert de inhoud, methodologie en presentatie van de informatie die grote financiële en niet-financiële ondernemingen moeten verschaffen over het aandeel van hun bedrijfsactiviteiten, investeringen of kredietverleningsactiviteiten dat in overeenstemming is met de EU-taxonomie.

Niet-financiële ondernemingen zullen het aandeel van hun omzet, kapitaaluitgaven en operationele uitgaven openbaar moeten maken dat verband houdt met ecologisch duurzame economische activiteiten zoals gedefinieerd in de taxonomieverordening en in de gedelegeerde handeling betreffende de EU-klimaattaxonomie, die op 4 juni 2021 formeel is vastgesteld, alsook in alle toekomstige gedelegeerde handelingen inzake andere milieudoelstellingen. Financiële instellingen, voornamelijk grote banken, vermogensbeheerders, beleggingsondernemingen en verzekerings- en herverzekeringsondernemingen, zullen openbaar moeten maken wat het aandeel is van ecologisch duurzame economische activiteiten in de totale activa die zij financieren of waarin zij beleggen.

De gedelegeerde handeling zal ter toetsing aan het Europees Parlement en de Raad worden voorgelegd gedurende een periode van 4 maanden, die eenmaal met 2 maanden kan worden verlengd.

Verklaringen van de leden van de Commissie:

Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicevoorzitter, ook bevoegd voor Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie: “De strategie voor duurzame financiering van vandaag is van cruciaal belang om particuliere financiering te genereren om onze klimaatdoelstellingen te halen en andere milieuproblemen aan te pakken. We willen ook mogelijkheden voor duurzame financiering creëren voor kleine en middelgrote ondernemingen. We zullen samen met onze internationale partners bekijken hoe de samenwerking op het gebied van duurzame financiering kan worden verdiept, aangezien mondiale uitdagingen om mondiale actie vragen. We stellen ook een norm voor groene obligaties voor om greenwashing te bestrijden en duidelijk aan te geven welke obligaties echt een duurzame belegging vormen.”

Mairead McGuinness, commissaris voor Financiële Diensten, Financiële Stabiliteit en Kapitaalmarktenunie: “In de strategie van vandaag is ons ambitieus stappenplan voor duurzame financiering voor de komende jaren vastgelegd. Om onze klimaatdoelstellingen te halen, moeten we ons voortdurend inspannen om meer geld naar een duurzame economie te doen stromen. Er zijn aanzienlijke investeringen nodig om de economie te vergroenen en een meer inclusieve samenleving tot stand te brengen, waarin voor iedereen een rol is weggelegd. We moeten de mondiale samenwerking op het gebied van klimaat en milieu intensiveren omdat de EU de klimaatverandering niet alleen kan bestrijden — mondiale coördinatie en mondiale actie zijn essentieel. Daarnaast zal ons voorstel voor een EU-norm voor groene obligaties een gouden standaard op de markt vaststellen, en tegemoetkomen aan de behoefte van de beleggers aan een betrouwbaar en robuust instrument om in duurzaamheid te kunnen beleggen.”

Achtergrond

In de Europese Green Deal is duidelijk gemaakt dat in alle economische sectoren aanzienlijke investeringen nodig zijn om over te schakelen op een klimaatneutrale economie en de doelstellingen van de Unie op het gebied van ecologische duurzaamheid te verwezenlijken. Een groot deel van deze financiële stromen zal van de particuliere sector moeten komen. Om deze investeringskloof te dichten, moeten particuliere kapitaalstromen worden omgebogen naar ecologisch duurzamere investeringen en moet het Europese financiële kader grondig worden herdacht. In de Europese Green Deal werd met name benadrukt dat het voor beleggers en bedrijven gemakkelijker moet zijn om vast te stellen welke beleggingen ecologisch duurzaam zijn en ervoor te zorgen dat ze geloofwaardig zijn.

Met de voorstellen van vandaag zet de EU opnieuw een belangrijke stap in de richting van de verwezenlijking van de doelstellingen van de Green Deal door te zorgen voor een alomvattende aanpak voor de financiering van de groene transitie.

Meer informatie

Strategie voor de financiering van de transitie naar een duurzame economie

Voorstel voor een verordening betreffende een Europese norm voor groene obligaties

Vragen en antwoorden: Verordening betreffende een Europese norm voor groene obligaties

Informatieblad: EU-strategie voor duurzame financiering

 

 

Bron: © Europese Unie, 1995-2021