26/05/2010

Commissie keurt steun van 10 miljoen EUR goed voor Nuons energiebesparend project voor CO2?afvang in Nederland

Terug naar artikeloverzicht

De Europese Commissie heeft de Nederlandse autoriteiten toestemming gegeven een subsidie van 10 miljoen EUR toe te kennen aan Nuon Energy Sourcing nv, voor een demonstratieproject van CO2-afvang. Het project zal worden uitgevoerd bij de Nuon-centrale in Buggenum en heeft als doel de energie-efficiëntie van CO2-afvang te optimaliseren. De Commissie heeft geoordeeld dat de steun overeenstemt met de EU-regels inzake staatssteun, aangezien de positieve effecten van de maatregel zwaarder wegen dan de mogelijke concurrentieverstorende gevolgen.

"De steun voor het project van Nuon zal de ontwikkeling van energie-efficiënte afvang van kooldioxide op industriële schaal bevorderen, zonder de mededinging al te zeer te verstoren" heeft Joaquín Almunia, vice-voorzitter van de Commissie belast met het concurrentiebeleid, verklaard.

Het project betreft de toepassing van een demonstratiefaciliteit voor CO2-afvang in de Nuon?centrale met gecombineerde cyclus met geïntegreerde kolenvergassing (IGCC) in Buggenum (provincie Limburg). Het project is gericht op de optimalisering van de energie-efficiëntie van CO2-afvang (pre?combustiontechnologie), met het oog op grootschalige toepassing in de elektriciteitssector. Nuon zal de technologie mogelijk ook toepassen in de grootschalige IGCC Magnum-centrale die in Eemshaven, in de provincie Groningen, zal worden gebouwd. Het Buggenum-project wordt uitgevoerd onder leiding van Nuon, in samenwerking met academische partners en kennisinstituten zoals de Technische Universiteit Delft, ECN, KEMA en TNO. Nuon zal de resultaten van het project delen met de Nederlandse autoriteiten en verspreiden via academische partnerschappen, conferenties en vakfora zoals CATO 2 in Nederland.

De ontwikkeling van afvang en opslag van kooldioxide (CCS), die tevens de afvang van CO2 omvat, wordt in het kader van het klimaat- en energiepakket van 2008 door de Commissie aangemoedigd om de milieudoelstellingen die de EU tegen 2020 wil bereiken, te realiseren. De Commissie is tot de conclusie gekomen dat de steunmaatregel een passend en evenredig instrument is dat noodzakelijk is om een doelstelling van gemeenschappelijk belang te bereiken. Volgens de Commissie zijn de vervalsing van de mededinging en de gevolgen voor de handel namelijk beperkt, en wegen de positieve effecten van de maatregel daardoor zwaarder dan de mogelijke negatieve gevolgen voor de mededinging.

De niet-vertrouwelijke versie van het besluit is beschikbaar onder zaaknummer N 190/2009 in het Staatssteunregister op de website van DG Concurrentie, zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost. Een lijst van de meest recente besluiten inzake staatssteun die op internet en in het Publicatieblad zijn gepubliceerd, is te vinden in de elektronische nieuwsbrief State Aid Weekly e-News.

Bron : Europese Commissie