15/04/2024

Commissie is ingenomen met de aanbevelingen van Europees burgerpanel over energie-efficiëntie

conferentie
Terug naar artikeloverzicht

Tijdens de slotzitting van het Europees burgerpanel over energie-efficiëntie, die van 12 tot en met 14 april in Brussel plaatsvond, hebben 150 Europese burgers 13 aanbevelingen voor de Europese Commissie over energie-efficiëntie aangenomen.

Minder en op een verstandige manier energie gebruiken is van wezenlijk belang voor schone, veilige en betaalbare energie en een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal en het REPowerEU-plan. Energie-efficiëntie helpt om het totale energieverbruik terug te dringen en is daarom van cruciaal belang om de EU-klimaatambitie te verwezenlijken en tegelijkertijd de huidige en toekomstige energiezekerheid en betaalbaarheid te verbeteren. In de richtlijn energie-efficiëntie, die onlangs is versterkt als onderdeel van het “Fit for 55” -wetgevingspakket”, is “energie-efficiëntie eerst” vastgesteld als fundamenteel beginsel van het energiebeleid van de EU, waardoor het voor het eerst een juridische status krijgt. Ook werd de ambitie van de EU aanzienlijk verhoogd: er wordt nu naar gestreefd om op EU-niveau de energie-efficiëntie tegen 2030 met 11,7 % te verbeteren, met meer aandacht voor mensen die met energiearmoede kampen.  

Vanaf februari 2024 zijn burgers bijeengekomen om de uitdagingen en voordelen van energie-efficiëntie te bespreken, zowel live als online.

De input van zowel het panel als het platform voor burgerparticipatie zal nu worden verwerkt in een aanbeveling van de Commissie over het beginsel “energie-efficiëntie eerst”, die door het college van commissarissen moet worden onderzocht en uiteindelijk later dit jaar aan de lidstaten moet worden gericht.

De definitieve aanbevelingen aan de Commissie zijn:

  • het openbaar vervoer aantrekkelijker maken voor passagiers
  • zorgen voor het meest energie-efficiënte vervoer door heel Europa: goederen van de weg halen, mensen uit vliegtuigen halen en het beginsel “eerst de trein” invoeren
  • de toepassing van energie-efficiëntie in gebouwen uitbreiden
  • de situatie van geschoolde arbeidskrachten in de EU in de energie-efficiëntiesector verbeteren
  • de toekomst veiligstellen door educatie over groene kwesties
  • de tenuitvoerlegging van EU-richtlijnen beheren en erop toezien
  • EU-burgers helpen om energiegemeenschappen te ontwikkelen die gericht zijn op energie-efficiëntie door informatie en financiële steun te verstrekken
  • een eerlijk recht op energiegerelateerde renovatie van woningen financieren
  • de energie-efficiëntiestreefcijfers halen door iedereen beter in staat te stellen er zelf iets aan te doen
  • de energie-onafhankelijkheid en -efficiëntie vergroten en wereldwijd het goede voorbeeld geven
  • energiezuinige gemeenschappen voor verantwoord verbruik en meer lokale energieproductie ontwikkelen
  • consumenten in staat stellen energie-efficiënt te worden
  • het netsysteem, van producent tot eindgebruiker, ontwikkelen en optimaliseren ten gunste van hernieuwbare energiebronnen

Achtergrond

De Europese burgerpanels hebben een vaste plaats gekregen in het democratische bestel van de EU. Dat is een van de belangrijkste resultaten van de Conferentie over de toekomst van Europa en past bij het streven van voorzitter Ursula von der Leyen om een Europese democratie op te bouwen die klaar is voor de toekomst. Deze panels geven de burgers een stem in de beleidsvorming van de EU. 

Deelnemers aan de Europese burgerpanels worden geworven met behulp van instrumenten om willekeurig geldige mobiele telefoonnummers te genereren. Om ervoor te zorgen dat de panels de sociaal-demografische samenstelling van Europa weerspiegelen, zorgt het proces ervoor dat de selectie representatief is voor de diversiteit in de EU. Een quotastelsel zorgt voor genderevenwicht in het panel en dat jongeren tussen 16 en 25 jaar een derde van het panel vertegenwoordigen. Andere sociaal-demografische kenmerken waarmee rekening wordt gehouden zijn onderwijsniveau, woonplaats en beroep. 

Burgers werken samen in kleine groepen van 10 tot 15 mensen en in plenaire vergaderingen. Een faciliteringsteam biedt ondersteuning, samen met een comité van deskundigen die aanvullende input leveren. Op basis van de discussies doen de burgers aanbevelingen aan de Europese Commissie, waar zij bij het opstellen van haar beleid en initiatieven rekening mee moet houden. Het platform voor burgerparticipatie is een essentieel onderdeel van een nieuw ecosysteem voor burgerbetrokkenheid. Dit was een van de toezeggingen uit de mededeling naar aanleiding van de Conferentie over de toekomst van Europa. 

Meer informatie

Europees burgerpanel over energie-efficiëntie 

Energie-efficiëntie 

Het beginsel energie-efficiëntie eerst 

Infographic over energie-efficiëntie en -besparingen

 

Citaat

Energie-efficiëntie is goed voor de planeet, goed voor de energiezekerheid van de EU en goed voor een huishoudbudget. Ik was blij met een verslag van deze groene burgerdialoog. Het is een belangrijke manier om deel te nemen aan en een waardevolle bijdrage te leveren aan onze inspanningen. 

 

Maroš Šefčovič, uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal, Interinstitutionele Betrekkingen en Prognoses

 

Bron: © Europese Unie, 1995-2024