27/10/2010

Commissie geeft groen licht voor 150 miljoen EUR steun aan Nederlands project voor CO2-afvang en -opslag

Terug naar artikeloverzicht

De Europese Commissie heeft Nederland toestemming gegeven om 150 miljoen EUR subsidie te verlenen voor een demonstratieproject voor CO2-afvang en -opslag (CCS). In het kader van een joint venture van E.ON en GdF Suez wordt in het Rotterdamse havengebied een CO2-afvanginstallatie gebouwd. Die zal de CO2-uitstoot van een kolengestookte stroomcentrale van E.ON gaan afvangen en voor opslag transporteren naar een uitgeput gasveld op de Noordzee. Na toetsing aan de EU-staatssteunregels is de Commissie namelijk tot de bevinding gekomen dat deze steun in lijn is met diezelfde EU-staatssteunregels: de positieve effecten van de maatregel wegen, alles samengenomen, immers op tegen de mogelijke concurrentieverstoring. Dit project krijgt ook EU-steun in het kader van het European Energy Programme for Recovery (EEPR).

Joaquín Almunia, Vicevoorzitter van de Europese Commissie en belast met het mededingingsbeleid: "Dit Nederlandse CCS-project zal bijdragen tot het behalen van de EU 2020-milieudoelstellingen, zonder dat dit ten koste gaat van de mededinging."

Naast E.ON's kolengestookte Maasvlakte Power Plant 3 (MPP3) komt een 250 MW?equivalente CO2-afvanginstallatie die op deze centrale zal worden aangesloten. Deze afvanginstallatie zal jaarlijks 1,1 miljoen ton CO2 gaan afvangen. De afgevangen CO2 wordt via een pijpleiding voor opslag getransporteerd naar een nabijgelegen uitgeput gasveld op de Noordzee.

De ontwikkeling van CO2-afvang en -opslag is een onderdeel van het klimaat- en energiepakket van 2008 voor het behalen van de EU-2020-milieudoelstellingen. De Commissie is tot de bevinding gekomen dat de Nederlandse steun een passend en evenredig instrument is dat noodzakelijk is om een doelstelling van EU-belang te bereiken. Meer bepaald heeft de Commissie kunnen vaststellen dat de ontwikkeling van het grootschalige CCS-project, ondanks het strategische belang ervan, niet zou plaatsvinden zonder de steun, zeker niet vóór 2020. De steun bleek ook een prikkel te zijn om het project te gaan uitvoeren.

Bovendien vindt de Commissie dat de concurrentievervalsing en de gevolgen voor het handelsverkeer beperkt blijven. Ook wegen de positieve effecten van de maatregel, alles samengenomen, op tegen de mogelijke negatieve gevolgen voor de mededinging. Met name de verplichting voor de begunstigde om informatie over de resultaten en de bij het project geboekte vooruitgang daadwerkelijk te delen, biedt de garantie dat eventuele concurrentieverstoringen tot een minimum beperkt blijven.

Het CCS-project heeft ook 180 miljoen EU-steun ontvangen in het kader van het European Energy Programme for Recovery (EEPR) (zie IP/09/1896). Het EEPR is een financieel instrument met als algemene doelstelling het stimuleren van het herstel van de crisis die de EU-economie treft. Ook moet het de EU dichter brengen bij het behalen van haar doelstellingen inzake energie- en klimaatbeleid. Het project maakt ook deel uit van het European CCS Demonstration Project Network, dat inzet op kennisdeling van CCS-demonstratieprojecten (zie IP/10/1140).

De niet-vertrouwelijke versie van het besluit komt, zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost, in het Staatssteunregister op de website van DG Concurrentie beschikbaar onder zaaknummer N381/2010. Een overzicht van de recentste staatssteunbesluiten die op internet en in het EU-Publicatieblad zijn gepubliceerd, is te vinden in State Aid Weekly e-News.

Bron : © Europese Unie