18/11/2011

Commissie betuigt erkentelijkheid voor eco-innovatieve oplossingen

Terug naar artikeloverzicht

Brussel 18 november 2011 – De Europese Commissie heeft de winnaars voor dit jaar bekendgemaakt van de prijzen die worden uitgereikt in het kader van het "European Eco-Management and Audit Scheme" (Europees milieubeheer? en milieuauditsysteem). De zes winnende organisaties bleken niet alleen uit te munten in behoud en bescherming van het milieu maar ook in de toepassing van innovatieve oplossingen om diverse belanghebbenden bij hun acties te betrekken. De prijzen werden gisteravond in het Poolse Krakau uitgereikt.

Commissaris voor Milieu Janez Poto?nik verwoordde het als volgt: "De milieuproblemen waarmee wij vandaag te kampen hebben, gaan ons allemaal aan en nopen tot gezamenlijke actie. "Ik feliciteer de winnaars – en alle genomineerden – met hun inzet om het milieu te verbeteren. Ik hoop dat hun innovatieve oplossingen en geslaagde inschakeling van diverse actoren anderen zal inspireren om hun voorbeeld te volgen."

De winnaars van dit jaar, die uit 36 inzendingen werden geselecteerd, zijn: Belvas Organic Chocolate (België), ebswien hauptkläranlage (Oostenrijk), Eurobank EFG Bank (Griekenland), Fritz-Erler-Schule Pforzheim (Duitsland), Kneissler Brüniertechnik (Duitsland) en de gemeente Ravenna (Italië).

De winnaars van 2011 en hun verwezenlijkingen

Organisaties uit de particuliere sector

  • Micro-organisaties Belvas Organic Chocolate (België)

    Het procédé voor afvalbeheer van Belvas bestaat erin organisch afval van ander afval te scheiden en te gebruiken in installaties voor biovergassing. Een uniek energieterugwinningssysteem wordt aangewend om chocolade te smelten. Belvas organiseert bezoeken op het terrein om praktische voorbeelden van milieubescherming in een "ecologisch bedrijf" onder de aandacht te brengen. Tijdens bedrijfsbezoeken en "denktank"-vergaderingen worden besprekingen gevoerd met het oog op de verbetering van bestaande milieunormen en duurzaam energieverbruik.

  • Kleine organisaties: Kneissler Brüniertechnik (Duitsland)

    Dit familiebedrijf dat diensten verleent op het vlak van chemische oppervlaktebehandeling heeft werknemers in dienst die zich op milieubeheer toeleggen en reikt beloningen uit voor nuttige suggesties zoals de invoering van nieuwe praktijken op het gebied van afvalbeheer die in één bepaald productieproces tot 90% afvalvermindering hebben geleid. Van de toeleveringsbedrijven wordt geëist dat zij aan strenge milieunormen voldoen: de chemische stoffen worden slechts aangekocht bij bedrijven die als EMAS? of ISO 140001?conform zijn geregistreerd of gecertificeerd. Kneissler werkt samen met een milieu-organisatie om de gevolgen van het bedrijf voor de biodiversiteit en zijn afhankelijkheid van ecosysteemdiensten te evalueren.

  • Middelgrote organisaties: ebswien hauptkläranlage (Oostenrijk)

    Dit Weense bedrijf voor afvalwaterzuivering betrekt interne en externe belanghebbenden bij zijn werkzaamheden. Afgevaardigden van de werknemers verstrekken informatie aan het publiek tijdens rondleidingen en opendeurdagen in het bedrijf en leggen daarbij de nadruk op de opvoeding van kinderen op het vlak van water en afval. Het bedrijf oefent ook invloed uit op de werkzaamheden van de toeleveringsbedrijven: zo werd een toeleveringsbedrijf verzocht over te schakelen van vervoer over de weg op vervoer per spoor om op deze wijze 135 ton CO 2 ?uitstoot te voorkomen.

  • Grote organisaties: Eurobank EFG Bank (Griekenland)

    Deze financiële instelling draagt bij aan de integratie van duurzaamheidprincipes in de bankpraktijken dankzij haar lidmaatschap van de mondiale stuurgroep en als zetel van de Europese Task Force van het United Nations Environment Programme Finance Initiative. Milieuambtenaren werden aangesteld in ieder filiaal en in alle belangrijke afdelingen.

Organisaties uit de openbare sector

  • Kleine organisaties: Fritz-Erler-Schule Pforzheim (Duitsland)

    Deze school heeft milieubeheer als thema opgenomen in de belangrijkste pedagogische activiteiten. Leraren, leerlingen en leveranciers, en ook het personeel van de schoolbakkerij en het personeel dat instaat voor het beheer van het schoolgebouw, werken samen om de milieuprestaties van de school te verbeteren. De school slaagde erin haar CO 2 ?uitstoot tussen 1998 en 2009 met 35% terug te dringen. De activiteiten met betrekking tot het milieubeheer worden medegedeeld op een website waarop via een platform van gedachten kan worden gewisseld.

  • Grote organisaties: De gemeente Ravenna (Italië)

    De gemeente Ravenna heeft op participatie gerichte structuren opgezet om werknemers en externe belanghebbenden bij de activiteiten te betrekken. 100 EMAS-"adepten" in de gemeentelijke gebouwen van Ravenna delen informatie in real-time om de milieuprestaties te verbeteren. Er wordt zeer veel aandacht besteed aan een "groen" aankoopbeleid waarbij wordt gefocust op de aankoop van kringlooppapier en van schoolbenodigdheden van gecertificeerde materialen en op andere punten. Van 2008 tot 2010 werd het dagelijkse waterverbruik per inwoner in een district verlaagd met 6% dankzij de betrokkenheid van de gemeenschap. De gemeente heeft ook afvalinzamelingprojecten opgezet waaraan ongeveer 13 000 studenten en gezinnen deelnamen, dubbel zoveel als bij de vorige actie.

Achtergrond

Het European Eco-Management and Audit Scheme (EMAS - Europees milieubeheer? en milieuauditsysteem) is een beheersinstrument voor organisaties die ernaar streven hun milieuprestaties en financiële prestaties te verbeteren en over hun verwezenlijkingen op milieugebied te communiceren. EMAS zorgt bij geregistreerde organisaties voor betere prestaties en meer geloofwaardigheid en transparantie. Sedert 1995 zijn meer dan 4 400 organisaties in heel Europa bij EMAS geregistreerd.

In 2005 besloot de Europese Commissie het door EMAS geleverde uitstekende werk te honoreren door de invoering van de EMAS?prijzen. De EMAS?prijzen worden jaarlijks uitgereikt en houden een erkenning in van de uitstekende verwezenlijkingen op één bijzonder gebied van milieubeheer.

In 2011 luidde het thema van de EMAS Awards "Betrokkenheid van de belanghebbenden en ook van de werknemers, met continue verbeteringen tot gevolg". Dit jaar werden 36 organisaties uit 15 Europese landen genomineerd. Zes winnaars werden geselecteerd door een jury van belanghebbenden en milieudeskundigen. De winnaars van de prijzen werden bekendgemaakt tijdens een plechtigheid die plaatsvond in de zoutmijn van Wieliczka in het Poolse Krakau.

Nadere informatie:

De EMAS Awards website: http://ec.europa.eu/environment/emas/emasawards/index.htm

EMAS-verordening: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009R1221:NL:NOT

Bron : © Europese Unie, 1995-2011