14/12/2007

Cofinanciering projecten duurzame visserij

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister-president en minister van Zeevisserij Kris PEETERS werden vandaag op de Vlaamse Regering drie projecten goedgekeurd ten belope van een bedrag in totaal van 1.208.855 euro, welke elk op zich een meer duurzaam alternatief bieden voor onze Vlaamse visserijvloot.

De drie dossiers sluiten volledig aan op de visie van de minister-president aangaande het Vlaamse visserijbeleid waarbij een duurzame visserij voorop wordt gesteld. Een visie op de Vlaamse visserij die met het oog op economische n ecologische belangen wordt uitgewerkt. Naast de rentabiliteit van de vaartuigen is het behoud op langere termijn van de visbestanden immers even belangrijk. Omwille hiervan opteert de minister-president voor structurele oplossingen. Zo kan bijvoorbeeld het probleem van de brandstofprijzen niet worden opgelost  via een tijdelijke injectie van bepaalde steunmaatregelen, maar moet er structureel worden gewerkt aan een oplossing voor dergelijke fundamentele problemen. Wil de Vlaamse zeevisserij zijn kansen op een zekere toekomst verzilveren moet op volgende terreinen concrete actie worden ondernomen:

1. Verduurzamen

Het energieverbruik moet naar beneden (dit bedraagt nu gemiddeld 40-50 % van de kostprijs). Met het oog op een verhoogde rentabiliteit wordt voortdurend gesleuteld aan het quotabeleid en het vlootbeleid om te komen tot een systeem dat reders meer flexibiliteit geeft om de quota op de meest rendabele manier (lees meer energiezuinige) op te vissen. Daarnaast is het een illusie om te denken dat de visbestanden op korte termijn in grootte gaan toenemen. Meer dan ooit staat het behoud en de bescherming van de bestaande visbestanden voorop. Er moeten dus andere technieken aangewend worden. Visserijtechnieken waarbij het milieubestand in het oog wordt gehouden zonder op de rentabiliteit in te boeten. Hierbij komt het erop aan om dergelijke visserijtechnieken te gebruiken waarbij n minder energie verbruikt wordt n waarbij het ecologisch belang van het visbestand in rekening wordt gebracht. De alternatieve boomkorprojecten sluiten volledig bij deze doelstelling aan.

2. Implementeren

De Vlaamse Regering heeft al op voordracht van de minister-president veel middelen in onderzoek genvesteerd en zal dit ook in de toekomst blijven doen. Een extra pluspunt bij de projecten die vandaag worden goedgekeurd, bestaat erin dat deze voortbouwen op resultaten van het verleden. Meer dan ooit is het de bedoeling om de bereikte resultaten over de hele sector te kunnen verspreiden en effectief in praktijk te brengen. Het Europees Visserij Fonds dat in de loop van volgend jaar operationeel zal worden, zal daarop sterk gent zijn.

3. Differentiren

De Vlaamse vloot is te sterk gericht op tong en schol. Aangezien deze visbestanden jaarlijks met quotabeperkingen worden geconfronteerd, moet onze sector zich verbreden. Daarom wordt er niet alleen onderzoek gedaan naar de rentabiliteit en de kweekmogelijkheden van andere, ook niet gequoteerde soorten (mossels, garnalen...), maar worden ook nieuwe manieren van vissen (bijvoorbeeld met zeebaars met de lijn)  gestimuleerd. Het derde project (hangmosselkweek) ligt volledig in lijn met deze doelstelling. Niet alleen beoogt dit een verdere optimalisering van de kweek van mossels voor onze kusten, maar richt het project zich specifiek op de resterende pijnpunten: met name een betere commercialisering van deze mosselen.

"Met de goedgekeurde projecten van vandaag wordt een zoveelste fase ingeluid van het actieplan voor de toekomst van de Vlaamse visserijvloot. Wil onze sector zich verzekeren van een rele toekomstkans moet zij volop de kaart van verduurzaming uitspelen. Met projecten zoals deze willen wij van onze kant hen hierbij alvast alle steun bieden," aldus minister Peeters.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering