20/04/2018

Cirkeltips.be adviseert bedrijven over duurzaam ondernemen

Back to article overview

Uit een recente bevraging bij meer dan 5000 Vlaamse bedrijven bleek dat ze over te weinig informatie, tijd en personeel beschikken om hun afval duurzaam te beheren. De nieuwe OVAM-website Cirkeltips.be biedt die informatie aan op een centraal platform. Elke ondernemer vindt er honderden tips die bijdragen aan een schoner milieu en een lagere afvalfactuur. Meer dan 25 partnerorganisaties leverden tips aan, zoals afvalinzamelaars, sectorfederaties, beheerorganismen en kenniscentra, ieder vanuit zijn eigen expertise. Dat leverde een grote variatie op, van elementaire sorteertips over advies over verstandig containerbeheer tot raad voor een innovatievere en circulaire bedrijfsvoering.

Ruimte voor uitwisseling

Bij de ontwikkeling van de website baseerden we ons op een uitgebreide bevraging en talloze gebruikerstests. Elk bedrijf dat zich aanmeldt, ziet alleen tips die passen bij zijn bedrijfs- en afvalprofiel. Ondernemingen uit de metallurgie krijgen dus andere tips dan meubelmakers. Wie meer restafval produceert dan een gemiddeld bedrijf, ziet eerst praktische sorteertips en dan pas tips over afvalpreventie of circulaire bedrijfsvoering. Elke onderneming vindt snel haalbare en passende raad.

Bij Cirkeltips.be hoort ook een vraag- en antwoordplatform. Bedrijven kunnen er discussiëren over alle vragen en problemen die zich voordoen bij hun afval- en materiaalbeheer. Of over de tips die we hen aanreiken. De OVAM modereert en garandeert zo de inhoudelijke kwaliteit.

Evaluatie van de eigen evolutie

Interessant is ook de mogelijkheid om aan benchmarking te doen. Via het Integraal Milieujaarverslag (IMJV) beschikken we over de afvalgegevens van meer dan 16.000 bedrijven. Al wie ooit een IMJV invulde, kan die gegevens nu op Cirkeltips.be online bekijken in een handige analyse. Of vergelijken met van andere bedrijven uit de sector. Of de eigen evolutie nagaan. Op die manier kunnen ondernemingen hun eigen afval- en materiaalbeheer evalueren en hebben ze ook een goed beeld van wat nog beter kan. Hun ervaringen en vragen kunnen ze delen op het online discussieplatform.

Vanaf 1 juni zijn bedrijven verplicht om harde kunststoffen, folies en piepschuim selectief in te zamelen. Lees er meer over op www.iksorteer.be. Cirkeltips.be helpt onder meer bij de aanpak en de organisatie van de administratie.

Ontdek hier de honderden Cirkeltips en hoe ze uw bedrijf helpen in te schakelen in de circulaire economie.