15/06/2020

Circulaire materialenverhalen: Hersteleconomie, goed voor het milieu én voor uw portemonnee

herstellen
Terug naar artikeloverzicht

Door een product te herstellen in plaats van het te vervangen (aankoop nieuw product), verlengt u de levensduur ervan. Zo bespaart u materialen en broeikasgasemissies bij de productie van een nieuw product.

Bij producten die veel energie verbruiken, moet wel steeds de afweging gemaakt worden tussen herstel van het ‘oude’ toestel en de aankoop van een nieuw en energie-efficiënter toestel.

Financieel voordeel

Naast de milieuwinst kan het herstellen van producten ook voordelig zijn voor uw portemonnee, zoals een studie van onderzoeksinstelling VITO en de KU Leuven (2018) aantoont. De onderzoekers vergeleken de totale kosten van drie toestellen in verschillende scenario’s, en het scenario waarin het kapotte toestel vervangen werd, kwam er telkens als duurste uit.

Milieu-impact berekenen

De OVAM zet mee haar schouders onder de transitie naar een economie waarin materialen in de kringloop blijven en producten gedeeld en hersteld worden. We ondersteunen kringloopcentra, producenten en andere spelers die inzetten op levensduurverlenging, onderhoud, herstel, remanufacturing, refurbishment … om hun activiteiten uit te breiden en te vernieuwen. En met de gratis ontwerptool Ecolizer die we ontwikkelden, kunnen ontwerpers en bedrijven de milieu-impact van producten over de volledige levensduur in kaart brengen.

Meer info

www.ovam.be/hersteleconomie-milieuvriendelijk-en-financieel-voordelig

Surf naar ovam.be/circulaire-materialenverhalen voor alle ‘Circulaire materialenverhalen’

 

Bron: De Openbare Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid