17/04/2023

Circulair materialenverhaal: De Vlaamse kringloopeconomie vertaalt zich nog niet in een verlaagde materiaalimpact

printplaat-reparatie.jpg
Terug naar artikeloverzicht

We slagen er steeds beter in om materialen in de kringloop te houden. Onze hergebruik- en recyclagecijfers gaan naar omhoog, we produceren steeds meer nieuwe grondstoffen uit afval en we gebruiken die om steeds meer primaire grondstoffen te vervangen. De hergebruik- en recyclagesector groeit ook in aantal jobs. De tewerkstelling in de ‘circulaire sectoren’ stijgt zelfs bijna drie keer sneller dan het Vlaamse gemiddelde.

Maar wat nog niet lukt, is het totale verbruik van grondstoffen (direct en indirect) door onze economie naar omlaag te krijgen. Integendeel: als gevolg van de groeiende bevolking en de groeiende economische activiteit in Vlaanderen vraagt onze economie steeds méér primaire grondstoffen. Er is dus nog geen sprake van een ontkoppeling tussen economische groei en materialenvoetafdruk. Dat is een van de resultaten van de studie Macro-economische indicatoren voor materiaalstromen in Vlaanderen 2002-2019.
 
Minder grondstoffen, meer efficiëntie en kringloopsluiting
 
Hoe lossen we dat probleem op? Door minder primaire grondstoffen te gebruiken, door die grondstoffen efficiënter te gebruiken en door de materiaalkringlopen te sluiten. Voor de consument betekent dat: zijn behoeften vervullen met minder productgebruik. Voor de industrie: de efficiëntie van haar productieprocessen verhogen én haar inkomstenmodel baseren op een kwaliteitsvolle dienstverlening met minder grondstoffengebruik.

Die evoluties zijn geen bedreigingen voor onze economie en onze levensstijl, maar juist kansen om enerzijds de milieudoelstellingen te halen – mét behoud of zelfs een stijging van de levenskwaliteit – en anderzijds de competitiviteit van onze ondernemingen te doen stijgen.

Meer weten? Lees het volledige circulaire materialenverhaal.

 

 

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse overheid