16/01/2019

"Circulair bouwen - uiteindelijk is het goedkoper" (NL)

Back to article overview

In 2050 moet de gebouwde leefomgeving in Nederland circulair zijn. Tegelijk is 100% circulair bouwen nog heel ver weg. In de bouwsector is er al veel mogelijk. Zo toont de bijzondere samenwerking van een woningcorporatie, sloopbedrijf en afvalverwerker in Eindhoven.

In 2018 tekenden de 3 partijen een samenwerkingsovereenkomst. Doel: zoveel mogelijk waarde toevoegen aan bouwmaterialen die vrijkomen bij sloop, renovatie of onderhoud. Barthel van Dinther (sloopbedrijf A. van Liempd), Michiel Weers (Woonbedrijf uit Eindhoven) en Thijs Paré (Baetsen Recycling BV) doen hun verhaal.

Beton blijft beton

Circulair slopen is iets heel anders dan de kerntaak van de woningcorporatie: zorgen voor voldoende en betaalbare woningen. Daarom besloot Woonbedrijf samen op te trekken met A. van Liempd sloopbedrijven. Dit bedrijf heef al ruime ervaring met hoogwaardig hergebruik van bouwmaterialen.

Niet alles kan 1 op 1 worden hergebruikt. Wat overblijft, gaat naar Baetsen Recycling. Hier wordt het bouw- en sloopafval gesorteerd in 16 soorten herbruikbare grondstoffen. Plastic, metalen, hout: voor alles zoekt Baetsen een hoogwaardige manier van hergebruiken. Het liefst met dezelfde of een hoogwaardiger functie. Dus beton blijft beton. Dat is circulair.

Meetbare doelstellingen opleggen

Doelstelling: 20 procent hoogwaardig direct hergebruik via A. van Liempd, en 80 procent indirect via Baetsen Recycling. "Het is een volledig nieuwe manier van werken. Dus of 80/20 haalbaar is of dat het 70/30 gaat worden, daar komen we gaandeweg achter. Als je maar begint en jezelf meetbare doelstellingen oplegt", vertelt Thijs Paré.

Met z'n drieën zoeken ze in eerste instantie naar hoogwaardig hergebruik binnen projecten van Woonbedrijf. Lukt dat niet, dan gaan ze kijken naar extern hergebruik.

Gewoon goede business

Hoewel de samenwerking uit idealisme begon, blijkt het ook gewoon goede business te zijn. "Eigenlijk heel logisch. In een lineair bouwproces koop je bouwmateriaal, betaal je voor de sloop en koop je weer nieuw bouwmateriaal. Wat wij doen, is waarde toevoegen aan afgeschreven materiaal. Dus, circulair bouwen is uiteindelijk goedkoper", vertelt Van Dinther van A. van Liempd.

"Dat is ook goed nieuws voor woningbouwcorporaties", zegt Michiel Weers van Woonbedrijf. "Als de circulaire markt groeit, betekent dit dat bestaande vastgoedcomplexen op een heel andere manier geld waard worden."

100% procent circulair bouwen is écht nog ver weg. Maar het begint allemaal met de wil om te verduurzamen én inzicht in processen en materialen. Weers: "Begin als woningbouwcorporatie bijvoorbeeld met 20 procent circulair als doelstelling. Maar bedenk ook wat je in een later stadium met die andere 80 procent kunt doen. Dit soort samenwerkingen helpt daar enorm bij".

 

BronRijksdienst voor Ondernemend Nederland