04/07/2022

Cijfers over verbranden en storten van afval in Vlaanderen bevestigen: ‘Minder huishoudelijk restafval, maar meer bedrijfsrestafval naar verbranding’

afvalverbrander
Terug naar artikeloverzicht

De OVAM publiceerde vandaag het rapport ‘Tarieven en capaciteiten (T&C) en milieuheffingen’. Dat rapport brengt de hoeveelheden gestorte en verbrande afvalstoffen nauwgezet in kaart. In 2021 is ruim 10 % meer afval gestort en verbrand in Vlaanderen dan in 2020. Deze stijging is voor een groot deel te verklaren door de sterke toename van de hoeveelheid projectgebonden stromen die gestort werden. Het gaat dan concreet om asbestafval (door de versnelde asbestafbouw in Vlaanderen), afval van bodemsaneringsprojecten en bagger- en ruimingsspecie. Maar er werd voor het tweede jaar op rij ook beduidend meer bedrijfsrestafval verbrand. In 2021 gaat het om 10 % meer dan in 2020. De hoeveelheid verbrand huishoudelijk afval daalde wel t.o.v. 2020, maar ligt nog steeds 5 % hoger dan de hoeveelheid in het pre-coronajaar 2019. Vlaanderen wil de hoeveelheden afval die verbrand of gestort worden verder afbouwen. De reductie van de hoeveelheid verbrand bedrijfsrestafval en dus extra aandacht voor sorteren en selectieve inzameling bij bedrijven vraagt extra inspanningen.

Hoeveelheden_in_ton

Storten van afval

De belangrijkste toename valt te noteren bij het storten van projectgebonden afvalstromen in Vlaanderen. Er werd in 2021 ongeveer 465.000 ton meer van dit afval gestort dan in 2020. Deze projectgebonden stromen bestaan uit bagger- en ruimingsspecie, asbest en afval van bodemsaneringsprojecten. Dit afval is vnl. afhankelijk van de uitvoering van bepaalde projecten. Deze hoeveelheden hoeven ook niet noodzakelijk te dalen. Deze stoffen storten we om ze uit de materialenkringloop te halen en het storten is voor die stoffen op dit ogenblik de best beschikbare techniek. Wanneer we de projectgebonden stromen buiten beschouwing laten daalt de hoeveelheid gestort afval 2021 wel licht in vergelijking met 2020 (- 15.000 ton).

Afvalverbranding

De hoeveelheid afval die verbrand wordt in Vlaanderen neem verder toe. Het gaat in 2021 om meer dan 3 miljoen ton. Een stijging van 4,6 % in vergelijking met 2020. Die stijging is grotendeels te verklaren door de sterke toename van het verbrande bedrijfsrestafval (+10% in 2021). Ook verbranden we in 2021 meer afval in het buitenland. Het gaat om bijna 95.000 ton extra t.o.v. 2020. De verbranding van Vlaams afval in Wallonië en Brussel is dan weer afgenomen (respectievelijk -45.000 ton en -20.000 ton).

Extra inspanningen nodig voor bedrijfsrestafval

De stijgende trend voor de verbranding van bedrijfsrestafval moet onder meer door de recente verhoging van de heffing voor verbranding van bedrijfsrestafval en extra inspanningen voor sorteren en selectieve inzameling gekeerd worden.

"Als we uit deze cijfers één conclusie kunnen trekken, dan is het dat Vlaanderen in beweging is", zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. We sparen kosten noch moeite om Vlaanderen asbestveilig te maken en historisch vervuilde gronden aan te pakken. Ook de bedrijfswereld draait na de wereldwijde pandemie opnieuw op volle toeren. We maken verder werk van maatregelen om bedrijven en burgers aan te zetten om zo goed mogelijk te sorteren en hergebruik te stimuleren. De cijfers tonen mooi aan dat we thuis alvast het goede voorbeeld geven. Om de gevolgen van afvalverbranding op ons leefmilieu tot een minimum te beperken hebben we bovendien recent striktere uitstootnormen beslist voor afvalverbrandingsovens zodat ook onze luchtkwaliteit kan verbeteren", zo concludeert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

 

 

 

Bron: De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse Overheid