04/09/2008

Chaudfontaine halveert CO2 uitstoot

Terug naar artikeloverzicht

Groei en duurzaamheid gaan bij Chaudfontaine hand in hand. De Belgische producent van natuurlijk mineraalwater zorgt voor een primeur door de ingebruikname van een geothermische installatie die de natuurlijke warmte van het Chaudfontaine water recupereert. Terwijl het watermerk een toenemend succes kent, halveert de productiesite haar energieverbruik.

Uniek water zorgt voor bijzonder milieuproject

Vandaag werd in Chaudfontaine door Minister-president Demotte een geothermische installatie ingehuldigd die toonaangevend is in Belgi op vlak van hernieuwbare energie. Deze installatie recupereert de natuurlijke warmte uit Chaudfontaine, het enige warme natuurlijke mineraalwater in Belgi. Het water van Chaudfontaine wordt immers opgewarmd op een diepte van 1600 meter in de ondergrond. Daardoor komt het, na een lange reis van meer dan 60 jaar, aan de oppervlakte aan een temperatuur van 37C.

Dankzij deze nieuwe geothermische installatie wordt voortaan de warmte via ventilatoren aan het mineraalwater onttrokken en gerecupereerd. Met deze warmte wordt de fabriek doorheen het jaar verwarmd.

Daarenboven moet het mineraalwater van Chaudfontaine gedurende het hele jaar tot 15C afgekoeld worden om te kunnen bottelen. Door dit proced van gerecupereerde warmte daalt de temperatuur van het mineraalwater in die mate dat er minder energie nodig is om dit koelproces uit te voeren.

Chaudfontaine zal door de ingebruikname van de geothermische installatie de energiebehoeften van de vestiging met nog eens 8 tot 11% doen dalen. Samen met een rits andere initiatieven zorgt dit voor een halvering van het energieverbruik van de productiesite sinds 2001. Dat is een vermindering van de CO2-uitstoot met 5500 ton per jaar. Deze geothermische installatie betekent een investering van 180.000 euro.

Succesvolle vernieuwing van Chaudfontaine

Chaudfontaine is het sterkst groeiende A-merk binnen het Belgische watersegment. Het watermerk werd de voorbije jaren dan ook grondig vernieuwd. Het kroonstuk was de opvallende glazen fles die internationaal in de prijzen viel omwille van zijn bijzondere design n zijn recycleerbaarheid.

Sinds de overname door Coca-Cola in 2003, werd voor meer dan 50 miljoen euro genvesteerd in de productiesite: ondermeer in nieuwe productielijnen, infrastructuur en verpakkingen. Resultaat is een nagelnieuwe productiesite die zowel van kwaliteitsbewaking als vermindering van de milieu-impact een prioriteit maakt. Chaudfontaine is dan ook een toonaangevend bedrijf in de Waalse regio.

Coca-Cola en milieu

De bottelarij van Chaudfontaine is n van de drie productie-eenheden van Coca-Cola in Belgi. De fabrieken in Gent, Antwerpen en Chaudfontaine hebben een fulltime milieucordinator die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het algemene milieuzorgsysteem van Coca-Cola. In 2007 verbruikten de drie Belgische productie-eenheden samen 484 miljoen MJ energie voor de productie van 894 miljoen liter aan dranken. Het gemiddelde energiegebruik bedroeg 0,54 MJ per liter, een daling van 11,5% tegenover 2005.

Bij Coca-Cola is milieu zowel in haar werking als haar structuren verankerd. Coca-Cola hanteert een intern kwaliteitssysteem, "The Coca-Cola Management System", waar ook een milieuzorgsysteem integraal deel van uitmaakt. Door haar milieuzorgsysteem wil Coca-Cola de impact van haar activiteiten op het milieu beperken. Het bedrijf spitst haar acties toe op die domeinen waar de effecten van haar activiteiten het grootst zijn: naast energie wordt er ook aandacht besteed aan efficint watergebruik en recyclage van verpakkingen.

Meer over het milieubeleid van Coca-Cola in Belgi en Luxemburg in het pas verschenen Duurzaamheidverslag 2007 en op www.cocacolabelgium.be/milieu.