03/06/2005

Certificering van natuurtechnische oeverbeschermingsmaterialen wordt stilaan werkelijkheid

Terug naar artikeloverzicht

Bij veel onbevaarbare en bevaarbare waterlopen kunnen inrichtingswerken natuurtechnisch uitgevoerd worden. Dit kan door het natuurtechnisch uitvoeren van werken met traditionele materialen. Er bestaat ook de mogelijkheid om bij dergelijke werken natuurtechnische materialen te gebruiken. Er is echter dringend nood aan normering en certificering van deze natuurtechnische materialen in de waterbouw. Enerzijds om een voldoend technisch vertrouwen in deze materialen te kunnen opbouwen, anderzijds om natuurtechnische materialen op een gelijkwaardige wijze als traditionele materialen in de verschillende bestekken te kunnen opnemen.

De cel Natuurtechnische Milieubouw (NTMB) van Aminal afdeling Algemeen Milieu- en Natuurbeleid wil deze normering en certificering van natuurtechnische  oeverbeschermingsmaterialen ondersteunen en drempelverlagend werken via praktijkonderzoek en procesbegeleiding. Voor het realiseren van deze doelstelling werkt de cel NTMB samen met Certipro®, de certificatie- en keuringsinstelling van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).

In een eerste fase van het project werden de verschillende natuurtechnische oeverbeschermingsmaterialen opgedeeld in 4 productgroepen: levend materiaal, hout- en afgeleide producten, natuurtechnische geotextielen en natuurtechnische composieten.

Via praktijkonderzoek zal Certipro® nu de technische certificatiecriteria voor deze 4 productgroepen definiren. Dit zal gebeuren in samenwerking met genteresseerde leveranciers of fabrikanten uit de 4 productgroepen.

Verdere samenwerking met andere partijen (o.a. sectorile certificatie-instellingen) zal ook noodzakelijk zijn. Zo werd er een link gelegd tussen bestaande certificatieprocedures voor soortgelijke materialen en de 4 productgroepen van natuurtechnische oeverbeschermingsmaterialen.

De uitwerking van de certificatieprocedures zal gebeuren in 4 adviesraden bestaande uit de verschillende betrokken partijen (leveranciers, bestekschrijvers, overheden, certificatie-instellingen). In opdracht van de cel NTMB zal Certipro® dit proces verder begeleiden.

Bedrijven, instanties of personen die genteresseerd zijn om aan dit initiatief te ondersteunen of er zelfs aan mee te werken, kunnen hiervoor contact opnemen met mevr. Hilde Maes, Certipro®, Tel. 014/33 50 81, Fax. 014/33 50 85 of hilde.maes@vito.be  of met mevr. Krista Vervliet, cel NTMB, Tel. 02/553 80 65 of Fax. 02/553 80 55, krista.vervliet@lin.vlaanderen.be