04/09/2009

Certificering aangepast van technici die werken met ozonafbrekende stoffen en gefluoreerde broeikasgassen

Terug naar artikeloverzicht

Op initiatief van Joke SCHAUVLIEGE, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur heeft de Vlaamse Regering vandaag vijf ontwerpen van besluit over de certificering van technici definitief goedgekeurd. Twee besluiten regelen de certificeringsprocedures voor personen en bedrijven die koelinstallaties en brandbeveiligingssystemen onderhouden met ozonafbrekende stoffen of gefluoreerde broeikasgassen. Drie andere besluiten regelen de certificering van personen betrokken bij de terugwinning van gefluoreerde broeikasgassen uit klimaatregelingsapparatuur in bepaalde motorvoertuigen, hoogspanningsschakelaars en apparatuur die oplosmiddelen bevat.

De certificering moet leiden tot betere opgeleide technici en bijgevolg tot een verdere beperking van lekverliezen en emissies van de ozonafbrekende stoffen en gefluoreerde broeikasgassen naar de atmosfeer.

De certificering van technici en bedrijven kadert in de uitvoering van verplichtingen die zijn opgenomen in EU-verordening 842/20006 inzake bepaalde gefluoreerde broeikasgassen. Die verordening stelt dat EU-lidstaten de nodige certificeringsprocedures moeten invoeren. De vijf besluiten zijn opgesteld conform de bepalingen van vijf Commissieverordeningen die de minimumeisen bevatten waaraan de certificeringsprocedures moeten voldoen en die op 2 april 2008 zijn goedgekeurd. Doordat de besluiten aan de bepalingen van deze Commissieverordeningen voldoen, zullen personen of bedrijven die in Vlaanderen zijn gecertificeerd, automatisch gecertificeerd zijn voor de volledige EU. Zij kunnen werkzaamheden in een andere EU-lidstaat uitvoeren zonder dat ze opnieuw een certificeringsprocedure hoeven te doorlopen.

Het besluit inzake de certificering van koeltechnische bedrijven en hun koeltechnici vervangt het certificeringsbesluit van 8 december 2006. Nu zullen ook personen en bedrijven die werkzaamheden uitvoeren aan kleine koeltoepassingen (met minder dan drie kg koelmiddel) het nodige certificaat moeten behalen, conform de Europese verplichtingen. Net als de bedrijven die al onder de certificeringsverplichting vielen, moeten deze bedrijven regelmatig worden gekeurd door een keuringsinstelling.

Daarnaast wordt de inhoud van de examenproef meer op maat van de koeltechnicus gesneden. Zo krijgt een persoon die enkel aan kleine koelinstallaties werkt, een vereenvoudigde examenproef voorgeschoteld. Hetzelfde geldt voor zij die enkel koelmiddelen terugwinnen uit kleine koelinstallaties en voor personen die de wettelijk verplichte lekkagecontroles van koelinstallaties uitvoeren en waarbij de koelinstallatie niet wordt geopend. Tenslotte worden enkele kleine technische wijzigingen doorgevoerd zodat de certificeringsprocedures volledig in lijn zijn met de verplichtingen van de nieuwe Commissieverordening.

Het besluit inzake de certificering van bedrijven en hun technici die werkzaamheden uitvoeren aan brandbeveiligingssystemen vervangt het certificeringsbesluit van 29 juni 2007. Met dit besluit wordt, naast de al bestaande certificeringsverplichting voor personen, een erkenning op bedrijfsniveau ingevoerd. Daarnaast wordt via regelgeving opgelegd dat het examen dat leidt tot de certificering van technici, zowel een theoretisch als een praktisch gedeelte bevat.

Personen die SF6, een zeer krachtig broeikasgas, terugwinnen uit hoogspanningsschakelaars, moeten ook een certificaat behalen. Ook zij moeten slagen in een examen met zowel een theoretisch als een praktisch luik.

Technici die gefluoreerde broeikasgassen terugwinnen uit klimaatregelingssystemen in bepaalde motorvoertuigen (o.m. personenwagens) en personen die oplosmiddelen op basis van gefluoreerde broeikasgassen uit apparatuur terugwinnen moeten eveneens een certificaat behalen, waarvoor ze in een examenproef moeten slagen. Voor de eerste categorie zal die proef trouwens pas kunnen worden afgelegd nadat men een verplichte, korte opleiding heeft gevolgd die de kandidaten onderricht over de mogelijke risico's van lekkage van deze koelmiddelen uit de klimaatregelingsapparatuur en hoe men deze lekkage kan vermijden tijdens het onderhoud van het aircosysteem.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering