18/08/2023

Car Cost Calculator: vergelijk de totale kostprijs van uw voertuig

elektrische wagen aan laadpaal
Terug naar artikeloverzicht

Stilaan breekt het tijdperk van de elektrische wagens aan. In 2023 zal enkel dat soort van voertuigen toegelaten zijn in Brussel. Maar wat zijn de werkelijke kosten in vergelijking met benzine-, diesel-, hybride- of deelvoertuigen? Bereken het met de Car Cost Calculator van Leefmilieu Brussel.

De kostprijs van uw mobiliteit

Een auto vertegenwoordigt een groot deel van uw huishoudbudget. Zeker als u uw voertuig moet vervangen omwille van de lage-emissiezone (LEZ) die de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan weert uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Wat zijn de beste oplossingen voor uw mobiliteit en hoe kan u er tegelijk voor zorgen dat de CO2-uitstoot daalt? Om de beste keuze te maken, in functie van uw noden en uw persoonlijke situatie, stelt Leefmilieu Brussel een nieuwe tool ter beschikking: de Car Cost Calculator. Zo kan u erachter komen hoeveel een elektrisch voertuig u zou kosten gedurende zijn hele gebruiksperiode in vergelijking met een voertuig met een verbrandingsmotor, een (oplaadbaar) hybride voertuig, een deelvoertuig of zelfs een tweedehands elektrisch voertuig.

Wat is de totale kostprijs van een voertuig?

Om de echte kostprijs van uw voertuig te kennen, volstaat het niet enkel rekening te houden met de initiële aankoopprijs die bij een elektrische wagen vaak erg hoog ligt. Er moet ook rekening gehouden worden met meerdere andere parameters zoals de kosten in verband met het gebruik, het onderhoud, de verzekering, de belastingen, de taksen ... Door die gegevens te vergelijken met andere types voertuigen kan er echt geëvalueerd worden welke keuze de voordeligste is over de hele gebruiksduur. Wanneer het wagenpark elektrisch wordt, denkt u dan dat een elektrisch voertuig ontoegankelijk is? Doe de test voor u uw conclusies trekt. Bereken eerst de totale kostprijs voor de hele verbruiksduur.

Bron: Leefmilieu Brussel

Goed om te weten

Via de website carcostcalculator.brussels, die beschikbaar is sinds deze zomer, kan u elektrische voertuigen (in de segmenten waarin een elektrisch voertuig ook een optie kan zijn) vergelijken met voertuigen met een verbrandingsmotor of een motor op aardgas, maar ook met hybride modellen of met utilitaire voertuigen. Het is ook mogelijk om een vergelijking te maken tussen twee elektrische voertuigen of een elektrisch tweedehandsvoertuig. De selectie van de modellen werd gemaakt op basis van de voertuigen die in België in 2023 het meest verkocht werden.