14/09/2005

Capaciteit stortplaats Hooge Maey. Minister Peeters keurt bijkomende afwijking toe.

Terug naar artikeloverzicht

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft vandaag een bijkomende afwijking op het stortverbod voor de Hooge Maey goedgekeurd. De afwijking wordt verleend voor 9.940 ton huishoudelijke afvalstoffen en 75.000 ton bedrijfsafvalstoffen voor een termijn tot 31 december 2005. Deze bijkomende hoeveelheid is voornamelijk het gevolg van de effecten van de invoering van het stortverbod in Duitsland sedert 1 juni 2005, gekoppeld aan het opstartuitstel van de voorbehandelingsinstallatie van IOK-IVAREM te Geel. Hij blijft vasthouden aan het voornemen om vanaf 2006 voor het huisvuil geen stortafwijkingen meer te verlenen.

Door de invoering van het stortverbod in Duitsland sedert 1 juni wordt de Duitse verbrandingscapaciteit volledig ingevuld met Duitse afvalstoffen en wordt er geen Vlaams afval meer afgevoerd. Hierdoor is de hoeveelheid afvalstoffen die in Vlaanderen verwerkt moeten worden de voorbije maanden sterk gestegen, met als gevolg dat de verleende stortafwijkingen op de Vlaamse stortplaatsen sneller opgevuld werden, zelfs met een volledige invulling van de beschikbare Vlaamse verbrandingscapaciteit.

Bij het verlenen einde vorig jaar van de Vlaamse stortafwijkingen was het effect van de invoering van een Duits stortverbod op 1 juni nog niet in rekening gebracht, omdat er nog steeds een mogelijkheid was dat het Duits stortverbod alsnog zou uitgesteld worden en omdat de eventuele effecten nog niet in te schatten waren door de experten. Minister Peeters heeft dan ook de oorspronkelijk toegestane stortafwijkingen zo minimalistisch mogelijk toegekend, om de verbranding van de niet-recycleerbare afvalstoffen te maximaliseren. Hierin is hij gelukt omdat de Vlaamse afvalverbrandingscapaciteit volledig werd benut dit jaar.

Ondanks de nu bijkomende afwijking voor huishoudelijke afvalstoffen tot het einde van het jaar, blijft minister Peeters van plan om vanaf 2006 voor het huisvuil geen stortafwijkingen meer te verlenen. "Dit is mogelijk omdat op korte termijn de exploitatie start van de voorbehandelingsinstallatie van IOK-IVAREM in Geel. Ook voor de eerste lijn van de wervelbedoven van Indaver in Beveren is de start nog dit jaar voorzien. De twee andere lijnen in Beveren starten in principe in het voorjaar van 2006, zodat voldoende bijkomende verbrandingscapaciteit voor huishoudelijke en daarmee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen gecreerd wordt", besluit minister Peeters.