19/09/2016

Burenpremie - premie voor collectieve renovatieprojecten

Back to article overview

Vanaf 1 januari 2017 wordt een nieuwe energiepremie ingevoerd voor projectbegeleiders die collectief een aantal woningen (minstens 10) begeleiden om deze energiezuinig te maken.

De projectbegeleider zorgt dus vooral voor de ondersteuning van de burger bij het realiseren van energiebesparende investeringen. Hij neemt daarbij zoveel mogelijk taken uit handen van de burger, bvb. energetische doorlichting van de woning, het zoeken van aannemers, werfopvolging, timing, advies over de energierenovatie en plan van aanpak, meetstaat opmaken, administratieve ondersteuning inzake premie-aanvragen en financiering, ….

Voor wie is de premie van 400 euro bestemd?

De premie voor collectieve renovatieprojecten bedraagt maximaal 400 euro per woning en komt toe aan de projectbegeleider die instaat voor de volledige ontzorging van de eigenaar van een woning of appartement bij het collectief renovatieproject.

Een collectief project bestaat uit minstens 10 woningen, die geografisch afgebakend zijn, bvb. een wijk, een gemeente, een straat.

WIN-WIN

De projectbegeleider neemt heel wat taken uit handen voor wie wil renoveren. Hij bekijkt bovendien het totaalplaatje van de woning, bvb. niet alleen het dak van de woning, maar ook of de later te plaatsen muurisolatie wel vlot kan aansluiten op de te plaatsen dakisolatie.

Door de collectieve aanpak kan de projectbegeleider ertoe bijdragen dat de energierenovatiewerken efficiënter, vlotter en goedkoper kunnen worden uitgevoerd. De aannemer kan vlotter werken, moet zich minder verplaatsen en moet ook minder tijd steken in het maken van offertes. Mogelijk kan je ook heel wat besparen op het plaatsen van stellingen of het collectief huren van een afvalcontainer.

Als burger heb je meer zekerheid over een vlotte afhandeling van de renovatiewerken,  een lagere investeringskost en meer garantie dat de werken ook afgestemd zijn met de rest van je renovatiewensen. Bovendien leer je je buren beter kennen.

Projectbegeleider: voorwaarden en taken

De voorwaarden waaraan een projectbegeleider zal moeten voldoen (zoals beschikken over voldoende technische, bouwkundige en financiële kennis om onafhankelijk en neutraal de burger te begeleiden) evenals de concrete taken die de projectbegeleider moet uitvoeren, moeten nog definitief worden goedgekeurd door de Vlaamse minister van energie. Deze goedkeuring wordt verwacht eind oktober, begin november 2016. Hetzelfde geldt voor de bepaling van welke werken in aanmerking komen voor begeleiding via een collectief project.

Projectoproepen - aanmelden van projecten en projectbegeleiders

Zowel de projectbegeleider als het specifieke project zal op voorhand moeten geregistreerd worden bij de netbeheerder, na een projectoproep. De netbeheerder kan specifieke accenten leggen in de projectoproepen. Projectbegeleiders kunnen zich vanaf januari 2017 registreren bij de netbeheerder. Hiervoor zal een aanvraagformulier ter beschikking komen.

Bron: Vlaams Energieagentschap