24/10/2005

Buffering CO2 biedt besparingsmogelijkheden bij warmte/kracht (WK) tuinders

Terug naar artikeloverzicht

TNO ontwikkelt, samen met Lek/Habo en andere partners, een technologie om CO2 uit de rookgassen van tuinbouwkassen tijdelijk op te slaan voor later gebruik. Het blijkt dat juist de bedrijven die warmtekrachtinstallaties inzetten voor CO2 dosering hiervan kunnen profiteren. De ontwikkeling is een vervolg op een haalbaarheidsonderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het GLAMI energieonderzoeksprogramma van het Productschap Tuinbouw en het Ministerie van LNV.

De glastuinbouw is een energie-intensieve sector waarin tuinders continu op zoek zijn naar mogelijkheden om op een zo efficint mogelijke manier om te gaan met de duurder wordende energie en de uiteenlopende energiecontracten. Kooldioxide (CO2) is, net als water, licht en warmte, een noodzakelijke factor bij de groei van gewassen. Een verhoogde CO2-concentratie in de lucht bevordert immers de groei van de gewassen. CO2-dosering wordt als teeltmaatregel door het merendeel van de glastuinbouwbedrijven in Nederland toegepast. In veel gevallen wordt hiervoor de CO2 uit de rookgassen van de eigen verwarmingsketels of warmtekrachtmotoren gebruikt. Een optimale inzet van de CO2 vraagt om een ontkoppeling van CO2 en warmte- en elektriciteitsproductie.

In het in 2003 uitgevoerde haalbaarheidsonderzoek is vooral gekeken naar bedrijven met conventionele verwarmingsketels. Het rapport van dit onderzoek is openbaar en op te vragen via www.tuinbouw.nl. Het blijkt echter dat juist de bedrijven die warmtekrachtinstallaties inzetten voor CO2 dosering kunnen profiteren van het bufferen van CO2. Glastuinbouwbedrijven met verwarmingsketels beschikken momenteel al over warmtebuffers die er voor zorgen dat de warmte op een later moment kan worden gebruikt en waardoor de energievraag kan worden ingeperkt. Glastuinbouwbedrijven die warmtekrachtinstallaties inzetten gebruiken deze warmtebuffers ook, maar ongelijktijdigheid in de elektriciteitsproductie en CO2-vraag kan alleen met CO2 buffering worden opgevangen.

Laboratoriumonderzoek door TNO in samenwerking met ENECO Energie bevestigde de perspectieven van CO2 buffering bij de WK bedrijven. TNO zet daarom de ontwikkeling van deze nieuwe technologie voor CO2 buffering op basis van ad- en desorptie voort. Momenteel wordt in samenwerking met het installatiebedrijf Lek/Habo een test- en demonstratieopstelling ontworpen die bij een glastuinbouwbedrijf zal worden geplaatst, geoptimaliseerd en beproefd. De resultaten van het project worden in juni 2006 verwacht.

Nadere informatie omtrent dit project kan verkregen worden bij :

Wilfred Appelman 
TNO Bouw en Ondergrond
tel : +31 55 549 35 27
mail : wilfred.appelman@tno.nl