27/09/2005

Brochure om verontreiniging van oppervlaktewater door gewasbeschermingsmiddelen te beperken

Terug naar artikeloverzicht

De verontreiniging van het oppervlaktewater door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan door de landbouwers beperkt worden. Een brochure biedt  voortaan een overzicht van de verschillende voorzorgsmaatregelen die dergelijke verontreiniging kunnen voorkomen. "Landbouwers kunnen zo actief meehelpen aan de bescherming van de waterkwaliteit zonder te raken aan de werking van de gewasbeschermingsmiddelen", reageren minister van Leefmilieu Bruno Tobback en minister van Volksgezondheid Rudy Demotte tevreden. "Bovendien helpen deze maatregelen ons om de reductiedoelstellingen voor pesticiden en biociden tebereiken."

Met de brochure wil de dienst Pesticiden en Meststoffen van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een informatiecampagne starten waarbij verschillende maatregelen progressief in werking treden. Het respecteren van bufferzones, het aanleggen van hagen en schermen in boomgaarden, het gebruik van aangepaste spuittoestellen en antidriftkoppen zijn slechts enkele voorbeelden. De brochure is gebaseerd op de resultaten van een onderzoeksproject waarbij de factoren met een invloed op de spuitnevels werden gevalueerd: type doppen en spuittoestellen, aanwezigheid van hagen en schermen rond boomgaarden, klimaatsomstandigheden. Het onderzoek hield ook rekening  met de beschermende maatregelen voor het oppervlaktewater, die toegepast worden in de 3 pionierslanden Nederland, Duitsland en Groot-Brittanni. Het is de bedoeling in Belgi een risicobeheersingsysteem te ontwikkelen dat nauw aansluit bij de systemen die reeds van toepassing zijn in omliggende landen.

De informatiecampagne past in het Federaal Programma ter vermindering van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Dit programma heeft tot doel om de risico's van pesticiden met 25 procent terug te dringen en de risico's van  biociden met 50 procent.

Brochure oppervlaktewater downloaden (PDF - 360 KB)

Bron : FOD Volksgezondheid,Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu