27/01/2006

Brief Europese Commissie over niet-naleving Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater: Reactie minister Peeters

Terug naar artikeloverzicht

De Europese Commissie heeft vandaag een ingebrekestelling verstuurd met betrekking tot het niet naleven van de Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater (91/271/EEG). Het gaat meer bepaald over het feit dat Belgi op 31 december 1998 niet in orde was met de uitbouw van de zuiveringsinfrastructuur voor de agglomeraties groter dan 10.000 inwonerequivalenten.

Op 16 januari 2003 heeft de Europese Commissie Belgi voor een eerste maal gedagvaard bij het Europees Hof van Justitie wegens het niet naleven van de richtlijn. In het arrest d.d. 8 juli 2004 heeft het Europees Hof van justitie Belgi veroordeeld.

Bij zijn aantreden midden 2004 heeft Vlaams minister Kris Peeters inderdaad moeten vaststellen dat de uitvoering van deze essentile waterzuiveringsinfrastructuur in het slop zat en dat er een enorme achterstand was opgelopen. Op het ogenblik van de dagvaarding van Belgi door de EC op 16/01/2003 voor het niet naleven van de richtlijn Stedelijk Afvalwater viel in dat jaar het aanbestedingsvolume van de NV Aquafin terug tot 35 miljoen euro. Net op dat ogenblik diende de maatschappij in 4 5 jaar nog voor ongeveer 1 miljard aan opgedragen projecten uit te voeren om conform de richtlijn stedelijk afvalwater onze belangrijkste agglomeraties te saneren.

Dit gebrek aan een doortastende ondersteuning en de twijfels over de verdere financiering van de noodzakelijke projecten resulteerden op dat ogenblik in het stilvallen van de uitvoering van de hoogstnoodzakelijke infrastructuur.  

Vele projecten raakten geblokkeerd omwille van uitlopende redenen: administratieve vertragingen, vergunningsproblematiek, aanslepende MER-procedures, ruimtelijke uitvoeringsplannen, BPA's, enzovoort.

Bij zijn aantreden heeft minister Peeters dan ook resoluut geopteerd voor het back to basics principe.

Hij benadrukt dat er nood is aan een doortastende ondersteuning om de projecten ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.

De projecten die noodzakelijk zijn om de belangrijke agglomeraties te saneren werden daarom individueel bekeken en voor elk project werd een actieprogramma opgesteld om de doorlooptijd (van planning tot realisatie) van het project zo kort mogelijk te houden.

Op initiatief van minister Peeters worden ondertussen volop over administraties en besturen heen diverse acties genomen om de geblokkeerde dossiers los te krijgen. Aquafin heeft ook werk gemaakt van aanbestedingsprocedures voor de allerbelangrijkste projecten, met bonussen voor de aannemers als ze sneller klaar zijn.

Minister Peeters heeft intussen ook de financiering veilig gesteld. Aquafin wordt terug de mogelijkheid geboden om op een efficinte wijze te financieren, en er werden reeds afspraken gemaakt binnen de Vlaamse regering over de te besteden budgetten.

De resultaten van deze pragmatische aanpak zijn reeds zichtbaar: het aanbestedingsritme van de NV Aquafin van slechts 30 miljoen euro in 2003 heeft minister Peeters in 2005 opgetrokken tot 162 miljoen euro.

Belgi, Vlaanderen, Walloni en Brussel hebben nu 2 maanden de tijd om te reageren op de ingebrekestelling. Er zal sterk de nadruk worden gelegd op de maatregelen die nu reeds genomen zijn om de uitvoering van de projecten te versnellen.

'De Europese Commissie stelt Belgi in gebreke omdat het eind 1998 niet in orde was met het tijdig bouwen van kleine en grote waterzuiveringsinstallaties en toevoerleidingen voor stedelijke gebieden. Ik ben niet blind voor maatregelen ter optimalisatie van het bestaande rioleringsstelsel. Er moet inderdaad oog zijn voor een kleinschalige aanpak in de landelijke gebieden. Niettemin staat of valt het waterzuiveringsbeleid met de belangrijke basiszuiveringsinfrastructuur, iets wat tijdens de vorige legislatuur duidelijk uit het oog verloren werd', besluit minister Peeters.

Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters 

______________________________________

Extra info :

De Commissie treedt op tegen tien lidstaten wegens overtreding van de EU-waterwetgeving