02/11/2006

Bouw van BioEnergy is in volle gang

Terug naar artikeloverzicht

BioEnergy is het bedrijf dat Farm Frites samen met Machiels uit Hasselt Belgi in 2005 heeft opgericht. Het bedrijf wordt gebouwd schuin tegenover Farm Frites Lommel en zal jaarlijks 120.000 ton aardappelbijproducten, zoals schillen en zetmeelstromen van zowel Farm Frites Lommel, Farmo en Bravi gaan verwerken.

Het eindproduct, elektriciteit, wordt verkocht aan het elektriciteitsnet en zal 7.000 Lommelse gezinnen voorzien van stroom.

Farm Frites Lommel zal op zijn beurt 100.000 m gezuiverd water vanuit BioEnergy gaan hergebruiken en zal ook de opgewekte stoom die door de gasmotoren als bijproduct wordt ontwikkeld, verwerken in het aardappelproductieproces.

In de tussentijd is het project reeds gevorderd en is het plan om tegen mei volgend jaar volledig operationeel te zijn.

Momenteel is men in Lommel volop bezig om de voorbereidingen te treffen om de biomassa te malen en te vermoezen en deze het ganse jaar door, 450 m verder aan te leveren aan BioEnergy door middel van een ondergronds leidingstelsel.

Langs ditzelfde traject zal trouwens de stoom en het gezuiverde water weer tot bij Farm Frites Lommel geraken. Dit leidingstelsel zal onder de openbare weg door worden geboord op een diepte van 3 meter. Dit alleen al is een complex project waarbij met enorm veel invloedsfactoren rekening moet worden  gehouden: temperatuursverschillen, uitzetting van leidingen, condensvorming,  enz.

Op het terrein van BioEnergy zelf lopen momenteel een 4 tal parallel lopende deelprojecten.

Het eerste stuk omvat de ontvangst en behandeling van de biomassa vanuit Farm Frites Lommel. Hier is men reeds ver gevorderd. De bouw van de ontvangsthal is zo goed als klaar en de voorbereidingen van het leidingwerk tussen Farm Frites Lommel en BioEnergy liggen op schema.

Het tweede gedeelte omvat het vergisten van de biomassa. Hiervoor wordt met een Spaans-Duits bedrijf samengewerkt. Er zullen 2 enorme stalen vergistingtanks worden gebouwd, beide met een inhoud van 5.500 m. Deze tanks zullen ter plaatse worden opgebouwd en zullen ook de meeste bouwtijd in beslag gaan nemen. Momenteel zijn voor dit gedeelte de funderingswerken in volle gang.

Het derde deelproject omvat de energieopwekking. Het gevormde biogas moet immers middels 3 verbrandingsmotoren omgezet worden naar elektriciteit. Deze elektriciteit wordt rechtstreeks op het openbare net geplaatst in de vorm van 10.000 Volt. Voor dit gedeelte zijn de motoren inmiddels besteld en zal er op korte termijn met de inbouw worden aangevat.

Het vierde en meest complexe stuk behelst de digestaat behandeling, oftewel de behandeling van het uiteindelijke restproduct dat overblijft na de vergisting van een 30 tal dagen.

Enerzijds zal de waterfractie worden ontrokken uit dit digestaat en gezuiverd naar een optimale kwaliteit voor de fabriek Lommel en anderzijds zullen een aantal reststromen hun weg moeten terugvinden naar de landbouw en eventueel industrie.

Kortom, BioEnergy is dan wel niet het enige vergistingproject ter wereld, maar waar dit project wel uniek in is en veel verder gaat dan andere vergelijkbare installaties, is de mate waarin zowat alles wordt hergebruikt en dat BioEnergy als het ware fysiek vastzit aan de Farm Frites bedrijven in Lommel. Bovendien zullen er straks 3000 vrachtwagens per jaar minder door Lommel rijden omdat alle aardappelbijproducten op het terrein zullen worden verwerkt.

Bron : Farm Frites