11/04/2003

Bossuyt wil voorlopige distributienettarieven

Terug naar artikeloverzicht

In een brief aan de federale regulator van de energiemarkt (CREG) vraagt Vlaams minister van Energie, Gilbert Bossuyt, de nodige maatregelen te treffen om een vlotte overgang naar de vrijgemaakte energiemarkt alsnog mogelijk te maken. Hij rekent erop dat de CREG minstens zorgt voor voorlopige distributienettarieven die in een overgangsfase toegepast kunnen worden. De minister zou het ten zeerste betreuren indien er op 1 mei 2003 geen distributienettarieven bekend zouden zijn.

Zonder nettarieven kunnen de verschillende leveranciers immers moeilijk prijsoffertes aanbieden aan de gezinnen. In deze onzekere situatie zullen slechts weinigen effectief van energieleverancier veranderen, waardoor de machtspositie van de vroegere operatoren wordt bevestigd of zelfs verstevigd. Het laat zich immers raden dat de consument die op 1 juli automatisch aan een standaardleverancier wordt overgedragen, veel minder geneigd zal zijn om later alsnog van leverancier te veranderen, zelfs al geldt er een contractueel vastgelegde maandelijkse opzegmogelijkheid.

Minister Bossuyt herinnert de CREG er uitdrukkelijk aan dat de Vlaamse regering op 13 juli 2001 reeds de datum van de volledige vrijmaking van de energiemarkt heeft vastgelegd.

Info : Joris Vandenbroucke, woordvoerder van minister Bossuyt
tel : 02/553 70 14 of  0475/98 14 58
e-mail : joris.vandenbroucke@vlaanderen.be