08/11/2007

BOFAS neemt volledige saneringskost over

Terug naar artikeloverzicht

BOFAS, het Bodemsaneringsfonds voor tankstations in Belgi doet een dringende oproep aan alle eigenaars van een terrein waar ooit een tankstation heeft gestaan. Dankzij een nieuw Protocol dat vandaag gepubliceerd werd in het staatsblad biedt BOFAS voor de allerlaatste keer de mogelijkheid om ook voor deze terreinen in te staan voor de volledige saneringskosten en uitvoering van de sanering.

Dringende oproep aan alle eigenaars van een terrein waar vroeger een tankstation heeft gestaan

Brussel, 20 september 2007 - BOFAS, het Bodemsaneringsfonds voor tankstations in Belgi doet een dringende oproep aan alle eigenaars van een terrein waar ooit een tankstation heeft gestaan. Dankzij een nieuw Protocol dat vandaag gepubliceerd werd in het staatsblad biedt BOFAS voor de allerlaatste keer de mogelijkheid om ook voor deze terreinen in te staan voor de volledige saneringskosten en uitvoering van de sanering. Voorwaarde is wel dat aanvragers hun dossier tijdig indienen.

Om eigenaars en uitbaters van tankstations te helpen bij het proper maken van hun verontreinigde bodem (veroorzaakt door vloeibare brandstoffen) werd BOFAS in het leven geroepen. Het Fonds is een initiatief van de voornaamste petroleumfederaties en de overheid. Dankzij het nieuwe Protocol kunnen nu ALLE eigenaars van een terrein waar ooit een tankstation heeft gestaan een dossier indienen bij BOFAS voor de sanering ervan, daar waar het vroeger samenwerkingsakkoord een beperking had ingebouwd vanaf 1993. De VZW verleent in dat geval ook VOLLEDIGE financile als operationele steun bij de sanering van deze bodems verontreinigd door benzine en diesel. Deze steun is echter TIJDELIJK EN EENMALIG. Dossiers kunnen ingediend worden tot en met 20 maart 2008.

Ook uitbaters die hun tankstation verder blijven uitbaten kunnen het fonds contacteren voor een beperkte tussenkomst van maximaal 62.000 EUR. Verder komen eigenaars of uitbaters die reeds gestart zijn met de sanering vr 1 januari 2000, nu ook in aanmerking voor een volledige terugbetaling van de werken die na 1 januari 2000 werden uitgevoerd. Deze specifieke groep van huidige tankhouders kan BOFAS vrij gemakkelijk identificeren via de beroepsfederaties maar voor de eigenaars van terreinen waar vroeger een tankstation heeft gestaan, neemt BOFAS specifieke initiatieven zoals een informatiekit per gemeente, regionale media-acties en een advertentiecampagne in een aantal regionale magazines en kranten.

BOFAS heeft berekend dat ongeveer een 400-tal dossiers in Belgi in aanmerking komen dankzij de nieuwe regelgeving, waarvan 240 in Vlaanderen, 120 in Walloni en 40 in Brussel.

Chris Hoste, Algemeen Directeur van BOFAS legt uit: "Vaak gaat het om terreinen waar lang geleden een tankstation heeft gestaan en die nu een nieuwe bestemming hebben gekregen of overgedragen werden aan een nieuwe eigenaar. Een sanering loopt al snel op tot 100.000 EUR. We willen ten allen tijde vermijden dat de huidige eigenaars deze allerlaatste mogelijkheid tot tussenkomst mislopen en ze zelf de financile last moeten dragen in de toekomst. Bovendien is het ook cruciaal om alle potentile aanvragers tijdig te bereiken. Potentile aanvragers hebben slechts zes maanden de tijd om een dossier in te dienen."

Eigenaars van terreinen of tankstations die op BOFAS beroep willen doen of meer informatie wensen, kunnen gebruik maken van het gratis nummer 0800-50 117 of surfen naar www.bofas.be

BOFAS, het Fonds voor sanering van tankstations in Belgi werd gelanceerd op 26 maart 2004. De vzw werd opgericht door de voornaamste beroepsfederaties die ruim representatief zijn voor de petroleumsector. Het Fonds zal dezelfde regels hanteren voor heel Belgi op grond van een Samenwerkingsakkoord (SWA) dat gesloten werd tussen de drie Gewesten en de Federale Overheid.

Bron : BOFAS