30/05/2024

Bodemsaneringswerken voormalige arseenfabriek in Bocholt kunnen van start gaan

grondwerken_bodemsanering
Terug naar artikeloverzicht

Vandaag starten de voorbereidingen van de saneringswerken van de voormalige arseenfabriek, ook wel gekend als ‘het Groot Fabriek’, in Bocholt (deelgemeente Reppel) en Oudsbergen (deelgemeente Ellikom). Nadat de grond in 2001 werd afgedekt om de omgeving te beschermen van de arseenvervuiling, wordt nu een sanering opgestart van de grond en het grondwater. Er zal een geïsoleerde berging worden aangelegd waarin de verontreinigde grond wordt opgeslagen. Het einde van de werken is voorzien tegen eind 2025/begin 2026.

Verontreinigde grond ontgraven en opslagen in geïsoleerde berging 

Op 26 april 2024 heeft de OVAM het bodemsaneringsproject (BSP), waarin de saneringstechniek wordt bepaald, conform verklaard.

“De saneringswerken gaan binnenkort van start. De komende twee weken wordt de werf ingericht. Begin juni wordt de toplaag ontgraven. Na het bouwverlof wordt de folie in zone A verwijderd en aansluitend worden de verontreinigde gronden in die zone ontgraven”, licht OVAM-woordvoerder Jan Verheyen toe.

De verontreinigde grond wordt opgeslagen in een geïsoleerde berging. De nieuwe berging zal aansluiten op de bestaande berging van 2001 en wordt zowel onder- als bovenaan afgedekt met kleimatten en folie om de verontreiniging goed te isoleren van de omgeving. Zo kan geen verdere verspreiding in het grondwater plaatsvinden en kan de opgeslagen verontreinigde grond niet via de wind of via het regenwater de omgeving bijkomend verontreinigen. In het bos en verder stroomafwaarts zal de verontreiniging worden aangepakt door het grondwater op te pompen, te zuiveren en terug in de grond te laten sijpelen via een aangelegde gracht.

Naast de saneringswerken wordt ook een aanvullend onderzoek opgestart om de verontreiniging in het diepere grondwater stroomafwaarts in kaart te brengen, evenals de sanering met betrekking tot de neerslag van vervuilde deeltjes (atmosferische depositie) in de omgeving. De OVAM verwacht dat in september 2024 een bodemsaneringsproject voor atmosferische depositie kan ingediend worden voor de aanpak van deze verontreiniging. Deze werken zijn voorzien in 2025.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Historische vervuiling moeten we grondig aanpakken, in kaart brengen en opkuisen. We doen dat niet alleen met asbest en PFAS, maar ook met arseen zoals hier in Bocholt. De bodemsaneringswerken markeren hier na 50 jaar het einde van een historische vervuiling. Geen enkele maatregel is teveel gevraagd om de gezondheid van de omwonenden te beschermen.”

Eerste bodemdossier

In oktober 2023 organiseerde de OVAM twee bewonersvergaderingen om de saneringswerken toe te lichten aan de buurtbewoners. “De werken zijn gepland tot eind 2025/begin 2026, 55 jaar nadat het ‘Groot Fabriek’ de deuren sloot. Zo komt er een einde aan de historische verontreiniging en kan het eerste bodemdossier dat de OVAM ooit heeft opgestart, na tal van juridische procedures en onderzoeken, afgesloten worden” , besluit Jan Verheyen.

 

 

Bron: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, Vlaamse overheid