15/06/2006

Blankaartgebied krijgt adequate bescherming met het oog op herstel gunstige condities voor zeldzame watervogels

Terug naar artikeloverzicht

In zijn reactie op een vraag van de Europese Commissie met betrekking tot het Blankaartgebied (IJzervallei), heeft minister Peeters benadrukt werk te maken van het natuurherstel en van beveiliging tegen overstromingen.

Op 2 februari 2006 had de Europese Commissie schriftelijk vragen gesteld over het beheer en de toestand in de door het Vlaams gewest op grond van de zgn. Vogelrichtlijn aangewezen speciale beschermingszone "IJzervallei". Het Vlaamse Gewest had met name in 1991 beloofd, als antwoord op een "met redenen omkleed advies", om in dit gebied de waterpeilen te verhogen tot wat nodig is voor het behoud van de zeldzame vogels die er voorkomen.

Vaststelling is dat de in 1991 aangekondigde maatregelen in de voorbije 15 jaar slechts gedeeltelijk werden uitgevoerd, met een verslechtering van de staat van instandhouding van de moerasvogels tot gevolg. Een belangrijk gegeven hierbij is dat er in die periode tijdens een aantal winters en zomers ingrijpende overstromingen geweest zijn. Dit maakte dat de problematiek van de waterpeilverhoging en de beveiliging tegen overstromingen in n geheel moesten aangepakt worden. Na lange onderhandelingen werd in 2001 wat dit betreft een akkoord bereikt tussen de betrokken partijen (het zgn. Raamakkoord). Vlak voor het einde van de vorige legislatuur werd een natuurinrichtingsproject ingesteld om een en ander uit te voeren, evenwel met een te ruime perimeter (1612 ha, vnl. in agrarische bestemmingen), wat door landbouw niet als legitiem werd ervaren.

In zijn antwoord aan de Europese Commissie kondigt minister Peeters nu aan opnieuw een natuurinrichtingsproject te zullen instellen, maar voor een veel beperktere perimeter (de zgn. "logische perimeter" van 815 ha: het gebied dat bij waterpeilverhoging het meest drassig wordt). Vooraleer de waterpeilverhoging door te voeren, zal hij het gebied in grote mate laten verwerven, het hydrologisch laten isoleren en voor het overige voorzien in een vergoedingenregeling voor opbrengstderving. Tegelijk zal hij laten voorzien in een adequate waterkering en waterpeilregeling, ten einde te verhinderen dat bij overstroming gebouwen en eigendommen schade ondervinden. Technisch zijn de betrokken administraties nu klaar om de begeleidende investeringen uit te voeren.

Bij al deze werkzaamheden zal de minister er op toezien dat de rechten van gebruikers en eigenaars maximaal gerespecteerd worden. Hij wil alle werkzaamheden afgerond hebben binnen de termijn van drie jaar.

Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters