23/04/2018

Binnenkort 25 hectare recreatiebos tussen Vosselaar en Turnhout

Back to article overview

Een half jaar na de overeenkomst tussen de gemeente Vosselaar, vzw Kempens Landschap en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege 415.000 euro vrijgemaakt om het ANB in staat te stellen 25 hectare onbeheerd en afgesloten bos in Vosselaar aan te kopen.

Het gaat om de aankoop van 19,5 ha bos en 5,5 ha open ruimte te Vosselaar, gelegen in het projectgebied 'Stadsbos Turnhout'. Dit stadsbos maakt deel uit van een 'groene sikkel' tussen het stedelijk gebied Turnhout-Oud-Turnhout en het stedelijk gebied Beerse-Vosselaar. Vandaag is het domein volledig afgesloten met prikkeldraad. Het is jarenlang niet beheerd.

Bosrecreatie

Joke Schauvliege: “Door deze aankoop maken we werk van een betere kwaliteit en een betere toegankelijkheid van het bos. Dat kadert bovendien in mijn beleid om stadsbossen aan te leggen, zodat de natuur dicht bij de mensen komt. Het stadsbos staat ten dienste van de bewoners van Turnhout, Vosselaar en Beerse.”

Schauvliege bepaalde dat de gronden moeten ontwikkeld worden als een recreatief bos, om tegemoet te komen aan de maatschappelijke vraag naar recreatiemogelijkheden in de bos- en natuursfeer.

De historisch waardevolle pastorij Het Hof wordt ingericht als onthaal met aanpalend speelbos. Eet- en drinkgelegenheid, kantoren en tentoonstellingsruimte moeten bijdragen tot de financiële haalbaarheid van de restauratie van het gebouw en het parkgebied. De Groep Versmissen uit Turnhout is als commerciële partner aangeduid.

Tot 1852 deed Het Hof dienst als pastorij. Na een openbare verkoop kwam het gebouw in privéhanden. In 2001 werden de gebouwen en de parochietuin erkend als monument, maar het monument en de tuin vielen ten prooi aan verval.

De aankoop die nu volgt is het resultaat van een onderhandelingsronde van meer dan tien jaar. Voor de vzw Kempens Landschap stond de aankoop van Het Hof al op de agenda bij de oprichting van de vzw, twintig jaar geleden. De gemeente Vosselaar wil Het Hof en omgeving nu opnieuw tot een uithangbord van Vosselaar maken.

 

Bron: Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur