21/12/2023

Bijna 240000 euro voor negen projecten voor groene gevels aan openbare gebouwen

buildings green architecture plants
Terug naar artikeloverzicht

De voorgevels van openbare gebouwen vergroenen, helpt steden in hun duurzame transitie. Het geeft een boost aan zowel het welzijn van bewoners als de biodiversiteit in de stad. Dat is meteen het doel van het ING Fonds voor Duurzame Gebouwen, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Voor het tweede opeenvolgende jaar steunt het Fonds projecten voor groene gevels. Deze projecten van gemeentebesturen, scholen, bibliotheken of zorgvoorzieningen krijgen in totaal 339.950 euro.

Groene gevels – of verticale tuinen zoals ze ook genoemd worden – hebben veel voordelen in een verstedelijkte omgeving. Ze zijn een lust voor het oog en een balsem voor de gemoedsrust van bewoners en bezoekers, ze verbeteren de luchtkwaliteit, ze dempen het lawaai, ze helpen het klimaat te reguleren en het regenwater in de stad te absorberen. Ze isoleren gebouwen tegen de hitte en ze kunnen de levensduur van muren verlengen door ze te beschermen tegen storm of vervuiling. Groene gevels bevorderen ook de biodiversiteit in de stad want ze bieden schuilplaatsen en voedsel voor insecten en vogels. Tot slot kunnen verticale tuinen ook bepaalde architecturale elementen tot hun recht laten komen en een troef zijn voor een wijk.

Na een nieuwe projectoproep van het ING Fonds voor Duurzame Gebouwen, beheerd door de KBS, heeft een onafhankelijke jury negen projecten voor verticale tuinen geselecteerd, uit 26 ingediende dossiers. Het gaat om projecten in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Limburg.

Hieronder volgt een voorbeeld uit elke provincie:
- De stad Antwerpen wil haar administratief centrum ‘den Bell’ vergroenen om de hitte te bestrijden, regenwater duurzamer te beheren en de biodiversiteit te bevorderen. ‘Den Bell’ bestaat, naast zijn beroemde toren, uit een driehoekig gebouw met een openbare binnenplaats, die vooral gebruikt wordt door de 2.000 ambtenaren van de stad en door de wijkbewoners.
- In Brugge installeert scholencampus Stamina, op de site Daverlo, verticale tuinen met klimplanten. De school wil zo in de warmere maanden de temperatuur in de klassen draaglijk houden, het gebouw verfraaien en van de campus een aangename plek maken voor leerlingen en schoolpersoneel.
Zorg Leuven heeft het voornemen om haar sites te vergroenen, het gebruik van betonnen bekleding te beperken en de biodiversiteit te bevorderen. Naast de milieu-impact verlagen wil het zorgnetwerk de levenskwaliteit van bewoners, werknemers, buren en bezoekers verbeteren. Zorg Leuven installeert daarom groene gevels op de site van Ter Putkapelle.
- De stad Bilzen richt verticale tuinen in om het beton te beperken, regenwater beter te beheren en de biodiversiteit te bevorderen. De stad wil zo ook een voorbeeldfunctie hebben voor haar inwoners. Het project voorziet ook in een luik ‘sensibilisering’ met workshops en informatiepanelen, onder andere over de plantensoorten die ze gebruikt.

Lees hier meer over alle geselecteerde projecten.

Over de Fondsen waarmee ING België bijdraagt aan de samenleving
In 2005 richtte ING België een eerste filantropisch Fonds op bij de Koning Boudewijnstichting, om sociale actoren in verschillende maatschappelijke thema’s te ondersteunen. Later kwamen daar andere Fondsen bij. In 2023 heeft ING België haar bijdrage gedaan via het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie, het ING Fonds voor een Digitalere Samenleving, het Fonds voor Financiële Geletterdheid en het ING Fonds voor Duurzame Gebouwen. Sinds 2005 zijn via de Fondsen waaraan ING heeft bijgedragen, al 787 projecten ondersteund via projectoproepen en andere activiteiten voor in totaal 9,7 miljoen euro.

 

Bron: Persbericht Koning Boudewijnstichting