22/01/2024

Bijna 233.000 MijnVerbouwPremies aangevraagd sinds start

isolatie_woning_renovatie
Terug naar artikeloverzicht

Mijn VerbouwPremie werd ingevoerd op 1 oktober 2022 en is de samenvoeging van de vroegere renovatie- en energiepremies. Het vernieuwde premie-aanbod werd uitgewerkt op initiatief van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele. Van bij de start was de nieuwe premie een overdonderend succes. Tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2023 werden er in totaal bijna 233.000 premies aangevraagd. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de oorspronkelijke inschatting. Daarom worden extra middelen voor personeel vrijgemaakt om de dossierbehandelingstermijn onder controle te houden. 

Dat veel Vlamingen aan het renoveren zijn en hiervoor een premie aanvragen is uiteraard goed nieuws. Maar het succes van de Mijn VerbouwPremie heeft ook een keerzijde. De dossierbehandeling is dan wel gedaald ten aanzien van de vroegere premiebehandeling van Wonen en Energie, maar mag nog vlotter verlopen. Van de aangevraagde dossiers waren er op 1 januari 2024 al bijna 62 procent behandeld en bijna de helft uitbetaald, voor 229 miljoen euro. Daarom komen er bijkomende initiatieven om achterstand maximaal te vermijden.

Behandelingstermijn sterk inkorten

De Vlaamse Regering heeft beslist om voor 2024 en 2025 zo’n 1,5 miljoen euro werkingsmiddelen te voorzien om een deel van de aanvragen door extra dossierbehandelaars via netbeheerder Fluvius te laten verwerken. Met de inzet van deze extra personeelscapaciteit verwachten we dat in 2024 de gemiddelde behandelingstermijn sterk ingekort wordt.  Ook voor 2025 worden extra middelen voorzien.

Premie binnen aanvaardbare tijd gestort

“Het renovatiebeleid is een groot succes, wat ook nadelen heeft, maar we handelen er dan ook meteen naar. Van een efficiënte overheid die de renovatie van het woningpark als topprioriteit naar voren schuift, mag verwacht worden dat iedereen die recht heeft op een premie, die ook binnen een aanvaardbare tijd op zijn rekening gestort krijgt. De nodige middelen en mensen daarvoor blijven we mobiliseren”, aldus Demir en Diependaele.

 

 

Bron: Zuhal Demir - Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme © 2024 N-VA, Koningsstraat 47 bus 6, 1000 Brussel