29/01/2024

Bijna 200 Vlaamse scholen in actie voor het klimaat #Iktrekhetmijaan 2024

kinderen_spelen_park
Terug naar artikeloverzicht

Van maandag 29 januari tot en met zondag 4 februari 2024 tonen bijna 200 Vlaamse scholen dat ze zich de klimaatverandering aantrekken.  Ze delen hun acties en inspanningen voor het klimaat via sociale media en dagen andere scholen uit ook actie te ondernemen. Leerkrachten en leerlingen gaan op die manier in op de oproep van MOS – duurzame scholen, straffe scholen om deel te nemen aan de campagne #iktrekhetmijaan. MOS is een samenwerking tussen het Departement Omgeving, de Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

“In veel scholen leeft het besef dat hun leerlingen steeds meer periodes van droogte, overstromingen en andere gevolgen van de klimaatverandering zullen kennen. Zij willen niet zomaar vanaf de zijlijn toekijken, maar actie ondernemen en meewerken aan oplossingen”, zegt Véronique Degraeve van MOS. “Veel mensen voelen zich machteloos als het gaat over de klimaatverandering. Maar het zijn net alle kleine en grote inspanningen  samen die het verschil maken.”

Scholen uitgedaagd

Veel scholen nemen het hele schooljaar door initiatieven voor het klimaat, van het aanleggen van een eigen moestuin tot met de fiets op zeeklassen gaan. #Iktrekhetmijaan is voor hen dé gelegenheid om die te delen met de buitenwereld en ermee uit te pakken.  Nieuw dit jaar is dat MOS de scholen niet enkel oproept zelf deel te nemen aan #iktrekhetmijaan, maar ook drie andere scholen uit te dagen. Dat kunnen ze doen door op sociale media een inspiratiefilmpje te delen waarin ze vertellen welke acties ze ondernemen. Op die manier geven zij andere scholen een duwtje in de rug.  

“Scholen vormen vaak de motor voor klimaatacties. Veel kinderen en jongeren krijgen niet enkel les over het klimaat, zij maken mee deel uit van de oplossing. Wie vanaf jonge leeftijd ervaart dat klimaatinspanningen haalbaar zijn, zal nu en later meer gemotiveerd zijn om die te leveren”, aldus Degraeve.  “Veel scholen nemen daarbij ook een voorbeeldfunctie op: ontharde speelplaatsen, veilige fietsenstallingen of zonnepanelen worden het nieuwe normaal. Door andere scholen uit te dagen en te inspireren, zetten zij een hele golf aan herkenbare en impactvolle acties in beweging”.  

Ook voor andere doelgroepen 

Ook bedrijven, organisaties, besturen en particulieren kunnen deelnemen aan #iktrekhetmijaan. Voor die doelgroepen stelt het Departement Omgeving een inspiratiegids ter beschikking met leuke voorbeelden en een stappenplan om zelf een campagne op te zetten. 

Meer informatie:  

 

 

Bron: Departement Omgeving, Vlaamse overheid