16/02/2022

Betere handhaving leidt tot meer processen-verbaal in onze bos- en natuurgebieden

	bos_natuur_wandelen_hond
Terug naar artikeloverzicht

Het aantal vaststellingen en overtredingen in de Vlaamse bos- en natuurgebieden is gestegen van 1.551 in 2019 naar 2.450 in 2021. Dat blijkt uit cijfers van Agentschap Natuur en Bos die Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir bekendmaakt. De combinatie van 8 extra natuurinspecteurs, meer bezoekers en dus ogen in onze natuur en de campagnes rond zwerfvuil en honden aan de leiband bewijzen daarmee hun nut.

Het aantal processen-verbaal steeg met maar liefst 31 procent van 419 in 2019 naar 565 in 2021. Dat is heel divers: van illegale kappingen, over stroperij tot sluikstorten. “Onze natuur in Vlaanderen is kwetsbaar, we moeten er dan ook goed zorg voor dragen. Aan zware overtredingen zoals illegale kappingen, stroping of beschadiging van onze natuur moet paal en perk gesteld worden. Maar ook het achterlaten van afval kan ook bijzonder schadelijk zijn voor planten en dieren, om nog maar te zwijgen van de netheid. Door sterk te handhaven verhogen we de pakkans, maar ook met veel dank aan de vele bezoekers in onze natuurgebieden, die als het ware als extra ogen fungeren en melden als anderen over de schreef gaan”, aldus Demir.

Verhoogde pakkans

De stijging van de voorbije twee jaar heeft deels te maken met Corona (meer ogen op terrein, meer meldingen), met de acht bijkomende natuurinspecteurs en met de aandacht voor specifieke thema’s zoals zwerfvuil of honden aan de leiband. De stijgingen zijn niet per definitie toe te wijzen aan een even grote stijging van het aantal overtredingen, maar vooral in een algemene verhoging van de pakkans. “Uiteraard is handhaven en beboeten geen doel op zich. We willen door sterker in te zetten op handhaving er vooral voor zorgen dat we onze natuur- en bosgebieden beter beschermen, ondanks het feit dat meer mensen ervan komen genieten”, besluit Demir.

 

Bron: Zuhal Demir - Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme © 2021 N-VA, Koningsstraat 47 bus 6, 1000 Brussel


Zie eerder: Steeds meer lokale besturen willen Vlaamse zwerfvuilhandhavers inschakelen