11/03/2024

Beslissingen Ministerraad van 8 maart 2024

wetgeving-2.jpg
Terug naar artikeloverzicht

Projectoproep Internationale klimaatfinanciering (IKF) en addendum bij het Convenant tussen het Vlaamse Gewest en VITO voor de periode 2024-2028 

Op voorstel van minister-president Jan Jambon, Vlaams minister Zuhal Demir en Vlaams minister Jo Brouns 

De Vlaamse Regering onderschrijft haar internationale klimaatambitie door verder bij te dragen aan internationale klimaatfinanciering via de lancering van een nieuwe projectoproep voor klimaatprojecten waarin Vlaamse ondernemingen participeren. Voor de projectoproep 2024 wordt 15 miljoen euro voorzien op het Vlaams Klimaatfonds. De projectoproep wordt gelanceerd onder de naam 'projectoproep internationale klimaatfinanciering 2024 - Vlaams Internationaal Klimaatactieprogramma' (IKF-oproep 2024 - VIKAP). Ter ondersteuning van deze projectoproep wordt een bijzondere opdracht aan VITO/Global Sustainable Technology & Innovation Community (G-STIC) toegewezen via addendum 2 aan het convenant tussen het Vlaamse Gewest en VITO 2024-2028. G-STIC is momenteel een van de grootste internationale conferenties over hoe technologische innovatie kan bijdragen tot het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. De bijdrage van VITO/G-STIC situeert zich op het vlak van bekendmaking van de oproep bij Vlaamse ondernemingen, begeleiding van potentiële indieners, opvolging van de projecten en communicatie. Ter uitvoering van deze opdracht wordt in totaal maximaal 392.000 euro voorzien.

 


Goedkeuring en instelling landinrichtingsproject ‘Maasvallei – Fase 2’ 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir 

De Vlaamse Regering beslist tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject 'Maasvallei - Fase 2'. Ze bepaalt ook dat de totale landinrichtingssubsidie van het Vlaamse Gewest aan instanties en personen voor de uitvoering van het landinrichtingsproject 'Maasvallei - Fase 2' maximaal 5,6 miljoen euro kan bedragen. Het projectgebied situeert zich op het grondgebied van de gemeenten Kinrooi, Maasmechelen en Lanaken en de steden Maaseik en Dilsen-Stokkem, en omvat de op het Vlaamse grondgebied gelegen delen van de zes segmenten van het gebied van het RivierPark Maasvallei: 'Kessenich-Ophoven'; 'Aldeneik-Maaseik (inclusief Heppeneert)'; 'Elen-Rotem'; 'Stokkem- Oud-Dilsen'; 'Meeswijk - Leut - Vucht' en 'Uikhoven - Rekem (inclusief Smeermaas)', en heeft een oppervlakte van ongeveer 8247 ha. Met een tweede fase voor de verdere ontwikkeling van het RivierPark Maasvallei tot een volwaardig landschapspark wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisatie van de Vlaamse openruimtedoelen voor dit gebied.

 


Wijziging besluit welzijn van loopvogels gehouden voor landbouwdoeleinden

Op voorstel van viceminister-president Ben Weyts

Om de huidige regelgeving over het welzijn van loopvogels in overeenstemming te brengen met de aanbeveling van de Raad van Europa over het welzijn van loopvogels (struisvogels, emoes en nandoes) wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief haar besluit over het welzijn van loopvogels gehouden voor landbouwdoeleinden. De wijzigingen omvatten een aanpassing van de minimale hokoppervlakte voor emoes en nandoes ouder dan 12 maanden, een verbod op het voorzien van een waterbad voor jonge emoekuikens, en voorschriften voor het vasthouden en optillen van loopvogels.

 


Wijziging boscompensatiemechanisme: optrekken bosbehoudsbijdrage 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir 

Het bosuitbreidingsplan heeft als doelstelling om 4.000 ha extra bos te realiseren tegen eind 2024. Tegelijk is het belangrijk om bestaande bossen te beschermen. Het bosareaal ging er de laatste decennia, ondanks het verbod op ontbossing, op achteruit. Er zijn afwijkingen voorzien op het verbod op ontbossing, met een boscompensatiemechanisme dat bestaat sinds 2001. Ondanks dat mechanisme werd er te weinig gecompenseerd in de periode 2001-2019. Ondertussen is duidelijk dat het compensatiemechanisme onvoldoende is aangepast aan de stijgende grondprijzen van de laatste jaren. Bovendien wordt er ook meer gericht ingezet om via compensatie bijvoorbeeld stadsrandbossen te realiseren. Door hun centrale ligging zijn die gronden doorgaans ook duurder. De Vlaamse Regering wil deze legislatuur geen verdere achterstand opbouwen, en wijzigt daarom, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over het boscompensatiemechanisme, om de bosbehoudsbijdrage op te trekken tot 5,6 euro per vierkante meter om zo tot een marktconforme prijs voor grondverwervingen door de Vlaamse overheid te komen.

 


Erkenning en subsidiëring van omgevingsverenigingen 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir 

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het nieuwe erkennings- en subsidiebesluit voor omgevingsverenigingen. Bedoeling is het stimuleren van vernieuwing en van een kwaliteitsvolle werking in lijn met de Vlaamse omgevingsdoelstellingen en de Vlaamse Codex Overheidsfinanciën. Een vijfjaarlijkse erkenning, in plaats van een erkenning voor onbepaalde duur, en vijfjaarlijkse subsidie daagt verenigingen uit om het beste van zichzelf te geven en stimuleert deze vernieuwing. Ook de scope van het besluit wordt verbreed tot 'omgevingsverenigingen': milieu-, natuur- en ruimteverenigingen en bij uitbreiding alle verenigingen die het bevorderen van de omgevingskwaliteit vooropstellen als hoofddoel. Het besluit focust ook op een resultaatgerichte en impactgedreven werking. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Minaraad, de SARO, de VTC en de GBA.

 


Vaststellen takenpakket voor technisch beheer openbare bossen en terreinen onder natuurbeheer 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir 

Het Natuurdecreet bepaalt dat besturen die eigenaar zijn van een openbaar terrein dat beheerd wordt/zal worden ten behoeve van het natuurbehoud, het Agentschap voor Natuur en Bos kunnen verzoeken om het beheer van dit terrein uit te voeren. Dat beheer is dan beperkt tot bepaalde technische aspecten van natuurbeheer. Voor een transparante werking van het Agentschap en gezien de veranderde wetgeving en subsidiemogelijkheden bij het natuurbeheer in Vlaanderen, is het nodig dit technisch beheer eenduidig vast te stellen. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat vastlegt wat wordt verstaan onder het technisch beheer van openbare bossen en terreinen onder natuurbeheer. Op die manier wordt het beheer van alle openbare natuurterreinen op eenzelfde, duidelijke leest geschoeid. 

 


Rechtspositieregeling effectieve bestuursrechters Vlaamse bestuursrechtscolleges 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir 

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed dat de regels vaststelt over de rechtspositieregeling van de effectieve bestuursrechters van de Vlaamse bestuursrechtscolleges. Het gaat daarbij om regels over de selectie en benoeming van de effectieve bestuursrechters, over de evaluatieprocedure en rond de tuchtregeling en de schorsingsmogelijkheid. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de VTC en van de GBA, en bijkomend over bijlage 1 het advies van de algemene vergadering van de Vlaamse bestuursrechtscolleges.

 


Verzamelbesluit energie X (VZB X): wijziging regelgeving over energie, emissiehandel (ETS) en de gebouwenpas 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir 

Na adviezen van de VTC en van de GBA, wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel enkele besluiten rond Energie. Het besluit bundelt een aantal wijzigingen rond onder andere de periodieke verplichte audit van centrale verwarmingstoestellen, de activiteiten van de (distributie)netbeheerders, het tijdelijk lokaal uitlezen van de digitale meter door technici, de meldingsplicht van installateurs van elektriciteitsopslagfaciliteiten, de informatieplicht van energieleveranciers aan huishoudelijke afnemers, de zonnepaneel (PV)-verplichting en de REG-premies, de certificatenregeling, de behandeling van de certificatendossiers voor warmtekrachtkoppeling, de verhoging van de vergoeding van de Noodkooplening, de verlenging van de periode waarbinnen de distributienetbeheerder de toevoer van elektriciteit en aardgas niet mag afsluiten, de call groene warmte en groene stroom, de EPC-labelpremie, een systeemeis voor het installatierendement van opwekkers voor centrale verwarming bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties, de Terra Patrimonium- en energiedatabank Vlaanderen, de minimale labeleis voor niet-residentiële gebouwen, de installatie van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op parkeerterreinen, de installatie-eisen in het kader van de energieprestatieregelgeving, het invoeren van een gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijke voor de gebouwenpas, het Europese Emissiehandelssysteem ('Emissions Trading System' of EU-ETS) voor vaste installaties, de erkenningsregelingen voor technici verwarmingsaudit en de opleidingsinstellingen, de dossierbehandeling van Mijn VerbouwPremie, en nog enkele andere wijzigingen. Over dit besluit wordt nu het advies gevraagd van de Raad van State.

 


Definitieve vaststelling gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Ruimtelijke herinrichting van de Ring rond Brussel (R0) - deel Noord 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Matthias Diependaele en Vlaams minister Lydia Peeters 

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Ruimtelijk herinrichting van de Ring rond Brussel (R0) - deel Noord'. Door het herinrichten van de R0-noord wordt ingezet op leefbaarheid en verkeersveiligheid, het opheffen van de barrièrewerking van de R0-noord voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer om de multimodale bereikbaarheid van de regio te verhogen, en het verbeteren van de groene, blauwe en ecologische verbindingen. Het ruimtelijk uitvoeringsplan zorgt ook voor een beperkte wijziging in de afbakening van de beschermde dorpsgezichten 'Hoeve Hooghof met zijn omgeving' in Asse (Zellik) en 'Hoeve Hooghof: uitbreiding omgeving' in Zellik in functie van de realisatie van de bestemmingen voorzien in het ontwerp-GRUP. Ze keurt ook de maatregelen goed zoals opgenomen in de nota flankerend beleid. De Vlaamse minister bevoegd voor mobiliteit zal zorgen voor de uitvoering van deze maatregelen. 

 


Complex Project 'Extra containerbehandelingscapaciteit Antwerpen': projectbesluit Westelijke Ontsluiting Waaslandhaven (WOW) 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir en Vlaams minister Lydia Peeters 

Het Complex Project 'Extra containerbehandelingscapaciteit Antwerpen' wil extra containerbehandelingscapaciteit realiseren in het havengebied Antwerpen, om tegemoet te komen aan de verwachte groei tot 2030. In dit kader stelt de Vlaamse Regering het ontwerp van projectbesluit vast van de westelijke ontsluiting van de Waaslandhaven. Het ontwerp beschrijft de keuze voor een van de onderzochte alternatieven en de motivaties hiervoor, rekening houdend met gekregen adviezen en met een reeks milderende maatregelen. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken zal het ontwerp van projectbesluit onderwerpen aan een openbaar onderzoek. De Vlaamse ministers bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken, en voor Omgeving zullen zorgen voor de verdere uitvoering van dit besluit. 

 


Beslissing voorkeursvariant voor ombouw A12/N177 in Aartselaar en Wilrijk-Zuid 

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters 

De A12/N177 kent tussen het viaduct van Wilrijk (noord) en de insleuving in Boom (zuid) vijf gelijkgrondse kruispunten met verkeerslichten. De vijf kruispunten scoren zeer hoog in de prioriteitenscore van gevaarlijke punten. De 'Ombouw A12 tot autosnelweg' is dan ook opgenomen in de lijst van Grote Projecten van het Regeerakkoord 2019-2024. Voor de herinrichting van de A12/N177 werd een aantal alternatieven uitgewerkt, die na inspraakrondes en milieubeoordelingen werden teruggebracht tot drie alternatieven. Het Agentschap Wegen en Verkeer onderwierp deze drie alternatieven aan een project MER-onderzoek, een tunnelveiligheidsonderzoek en een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA). Voor de drie alternatieven werden ook plannen en visualisaties opgesteld. Op basis hiervan beslist de Vlaamse Regering nu om te kiezen voor voorkeursalternatief A voor de ombouw van de A12/N177 in Aartselaar en Wilrijk, waarbij drie relatief korte tunnels worden voorzien onder de drie hoofdkruispunten. De Vlaamse minister bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken zal zorgen voor de verdere uitwerking en uitvoering van het gekozen voorkeursalternatief.

 


Complex Project 'Extra containerbehandelingscapaciteit Antwerpen': voorlopig onteigeningsbesluit in kader van realisatie projectbesluit Westelijke Ontsluiting Waaslandhaven (WOW) in Beveren 

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters 

Het Complex Project 'Extra containerbehandelingscapaciteit Antwerpen' wil extra containerbehandelingscapaciteit realiseren in het havengebied Antwerpen, om tegemoet te komen aan de verwachte groei tot 2030. Voor de realisatie hiervan moet het projectbesluit voor de Westelijke Ontsluiting Waaslandhaven gerealiseerd worden, en daarvoor zijn onteigeningen nodig. Er werd contact genomen met de betrokken eigenaars, om te komen tot een minnelijke verwerving. De Vlaamse Regering keurt nu het voorlopig onteigeningsbesluit goed voor de onteigening voor het algemeen nut in het kader van het Complex Project 'Extra Containerbehandelingscapaciteit Antwerpen', en in het bijzonder voor de realisatie van het projectbesluit Westelijke Ontsluiting Waaslandhaven (WOW) in Beveren. De Vlaamse minister, bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken, zal zorgen voor het openbaar onderzoek en de verdere uitvoering van dit besluit. Na de verwerking van de resultaten van het openbaar onderzoek en het afronden van de minnelijke onderhandelingen kan een definitief onteigeningsbesluit worden vastgesteld. 

 


Principeovereenkomst kostenverdeling Complex Project 'Extra containerbehandelingscapaciteit Antwerpen' 

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters 

De Vlaamse Regering keurt de principeovereenkomst goed over de kostenverdeling voor het Complex Project 'Extra containerbehandelingscapaciteit Antwerpen'. Het Vlaamse Gewest en Port of Antwerp-Bruges willen met deze overeenkomst de basisprincipes vastleggen voor de kostenverdeling van de uitvoeringsfase van het complexe project. De meer gedetailleerde kostenverdeling zal moeten uitgaan van deze principes en kan geformaliseerd worden van zodra de Vlaamse Regering projectbesluiten vaststelt en de effectieve kosten op basis van offerteprijzen gekend zijn. De Vlaamse minister, bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken, zal de principeovereenkomst ondertekenen. 

 


Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt vzw (CCBT): subsidie projecten 2024-2025 

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns 

De Vlaamse Regering kent een subsidie van zo'n 300.000 euro toe aan het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt vzw (CCBT) voor de tussenkomst in 8 nieuwe projecten die uitgevoerd worden door partners in 2024-2025. Deze partners zijn proefcentra, die een werking rond biologische teelt hebben ontwikkeld en verder ontwikkelen. Zij spelen daarbij een cruciale rol in praktijkonderzoek voor de biosector. De projecten kaderen in het Strategisch Plan Bio 2023-2027.

 


Goedkeuring Addendum aan brownfieldconvenant 82. Aalst - Boon

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen afsluiten dat recht geeft op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. De Vlaamse Regering keurt nu het Addendum 2 goed aan het Brownfieldconvenant 82. Aalst - Boon, waarmee het convenant met 4 jaar wordt verlengd, tot 15 mei 2028. Het convenant gaat uit van een herontwikkeling van de voormalige Tupperware-site in Aalst van een verouderd bedrijventerrein naar een gemengd stedelijk gebied in verschillende fases.

 


Steun voor ecologie-uitgaven ondernemingen

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Na adviezen van de SERV, van de Minaraad, van de VTC en van de GBA keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit goed tot toekenning van steun aan ondernemingen voor ecologie-uitgaven in het Vlaamse Gewest. Het nieuwe besluit vervangt de drie bestaande besluiten voor de Ecologiepremie+, Strategische Ecologiesteun en GREEN, en uniformiseert zo de bestaande regelgeving voor ecologiesteun, terwijl het tegelijkertijd onduidelijkheden tussen steunmaatregelen wegwerkt. Het nieuwe besluit komt ook tegemoet aan de nieuwe voorwaarden en mogelijkheden van de vernieuwde groepsvrijstellingsverordening. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

 


Bekrachtiging en afkondiging decreet dat het Energiedecreet en de Vlaamse Codex Wonen wijzigt met het oog op het invoeren van een Uniform Kotlabel 

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Energiedecreet en de Vlaamse Codex Wonen van 2021 wijzigt, om zo een uniform kotlabel in te voeren waarmee de studentensteden aan de slag kunnen. Het legt tegelijk de basis voor een meldingsverplichting voor eenieder die studentenhuisvesting verhuurt en te huur of ter beschikking stelt. Daarnaast maakt het decreet het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden geconventioneerde huurwoningen te bestemmen voor bijzondere doelgroepen. Het bepaalt ook een decretale basis voor de voorrang voor lokale binding die de Vlaamse Regering zal vaststellen en die de gemeente kan toepassen. De gemeenten krijgen de mogelijkheid om een lokaal toewijzingskader op te stellen. Het Energiedecreet wordt aangepast om het mogelijk te maken dat de energiehuizen informatie over Mijn Verbouwlening kunnen doorspelen aan het Agentschap Wonen in Vlaanderen, zodat het de aanvragen voor een subsidie voor geconventioneerde verhuur volledig kan behandelen. Het wijzigingsdecreet werd op 6 maart 2024 aangenomen door het Vlaams Parlement.

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 8 maart 2024