09/05/2022

Beslissingen Ministerraad van 6 mei 2022

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Plan Vlaamse Veerkracht: Subsidie ArcelorMittal België voor studie investeringsproject 'Direct Reduction of Iron'

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

​De Vlaamse Regering kent een éénmalige subsidie van 7,5 miljoen euro toe aan Arcelor Mittal België voor de voorbereidende studie voor de DRI-installatie in Gent. Arcelor Mittal wil in Gent één blast furnace-hoogoven vervangen door een DRI-installatie (Direct Reduction of Iron), waarbij het ijzererts gereduceerd wordt door groene waterstof in plaats van door cokes. Op deze manier veroorzaakt het proces geen uitstoot van CO2. Het project draagt op deze manier bij aan de doelstellingen van de Vlaamse Regering, waar het regeerakkoord 2019-2024 vermeldt dat Vlaanderen de omslag wil maken naar een klimaatneutrale samenleving. De subsidie moet de voorbereidende studie ondersteunen om de geplande investeringen optimaal voor te bereiden en vervolgens te kunnen uitrollen.

 


Addendum aan Brownfieldconvenant 17. Mechelen - Verbeemensite

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

​Het Brownfielddecreet moet investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met het decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. ​In dit kader keurt de Vlaamse Regering nu addendum 1 goed aan het brownfieldconvenant 17. Mechelen - Verbeemensite. Het addendum verlengt het brownfieldconvenant met 5 jaar, tot en met 9 mei 2027. Daarnaast treedt Loyd bv als actor toe tot het brownfieldconvenant. Bijkomend wordt artikel 17 uit het brownfieldconvenant in overeenstemming gebracht met het huidig standaardmodel dat op 5 februari 2016 werd meegedeeld aan de Vlaamse Regering. Tenslotte wordt het projectgebied uitgebreid met de wegzate van de Oude Sint-Gommarusstraat, gelet op het feit dat op deze locatie bermwoningen zullen worden gebouwd.

 


Samenstelling Brownfieldcel en procedurele bepalingen brownfieldconvenant: wijzigingsbesluit

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

​Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 december 2016 stelt de minimale onderhandelingsvoorwaarden en de minimale totstandkomings- en opvolgingsprocedure van een brownfieldconvenant vast. Daarnaast beschrijft het de opdracht en samenstelling van de Brownfieldcel. De Vlaamse Regering wijzigt nu dit besluit met als doel enkele aspecten rond de samenstelling en indiening van een aanvraagdossier minimaal te wijzigen, evenals de wijze van samenstelling van de Brownfieldcel. Daarnaast wordt een tekstuele verbetering voorgesteld. De wijziging van de ontvankelijkheidscriteria is enerzijds ingegeven vanuit het feit dat voor indiening van een verzoek tot onderhandelingen over een brownfieldconvenant gebruik wordt gemaakt van een digitale indieningsmodule en anderzijds dat momenteel informatie wordt opgevraagd waarover de overheid zelf beschikt. De wijziging van de samenstelling van de Brownfieldcel is ingegeven vanuit een nood aan meer flexibiliteit qua vertegenwoordiging, zodat kan worden voldaan aan het genderevenwicht zoals bepaald in het Bestuursdecreet, namelijk dat maximum twee derde van de leden van hetzelfde geslacht mag zijn.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Verzamelbesluit VLAREM II en Energiebesluit: aanpassingen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​Na adviezen van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens, van de VREG, van de SERV en van de Minaraad, wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het verzamelbesluit Vlarem II en het Energiebesluit van 19 november 2010. De wijziging beoogt onder meer: de verplichtingen rond energieplanning integreren in het Energiebesluit en uit Vlarem II halen; aanpassingen aan de bestaande regelgeving voor energie-intensieve ondernemingen en de hervorming van de premie na audit; de definitie van een rendabele maatregel in het Energiebesluit aanscherpen; installatietypes toevoegen aan het toepassingsgebied van de call Groene Stroom; de certificatensteun voor alle nieuwe en ingrijpend gewijzigde WKK's (warmtekrachtkoppeling) op fossiele brandstoffen afbouwen; het minimumaandeel hernieuwbare energie bij nieuwbouw en ingrijpende renovatie verhogen vanaf 2023; een renovatieverplichting voor (kleine niet-) residentiële gebouwen invoeren; het uitbreiden van de groep van nieuwe eigenaars die een beroep kunnen doen op een renteloos renovatiekrediet of een energielening+; en de overheveling van de batterijpremie naar de netbeheerder en beperking tot kleinere capaciteit. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies VREG
Advies wetgeving VTC Advies Minaraad Ontwerpadvies SERV

 


Decreet wijziging Vlaamse Codex Wonen - hernieuwbare energie

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat de Vlaamse Codex Wonen van 2021 wijzigt, voor wat het gebruik van hernieuwbare energie door sociale huurders betreft. Dit wijzigingsdecreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 4 mei 2022.

Wijzigingsdecreet

 


Wijziging Energiedecreet en Vlaamse Codex Wonen 2021: introductie geïntegreerde lening

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Energiedecreet van 8 mei 2009 en de Vlaamse Codex Wonen van 2021 wijzigt, wat de introductie van een geïntegreerde lening betreft. Dit wijzigingsdecreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 4 mei 2022​.

Wijzigingsdecreet

 


Handhavingsrapport Onroerend Erfgoed 2021

Mededeling aan de Vlaamse Regering Handhavingsrapport

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 06 mei 2022