08/02/2021

Beslissingen Ministerraad van 5 februari 2021 

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 196. Denderleeuw - Wildebeek

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Dit decreet ontwikkelde een systematiek waarbij de actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten dat recht geeft op incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten beschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. In dit kader keurt de Vlaamse Regering principieel het Brownfieldconvenant 196. Denderleeuw - Wildebeek goed. Het project is een reconversieproject waarbij de actoren een onderbenut verwaarloosd en vervuild terrein zullen converteren naar een bedrijventerrein met KMO-units waarin groene elementen verweven worden, met verbindingen voor traag verkeer, met meer ruimte voor de aanwezige Wildebeek en met goed uitgewerkte buffers ter hoogte van de overgang naar het agrarisch gebied en de aangrenzende woongebieden. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen zal het voorziene inspraakmoment organiseren en aankondigen, in samenwerking met de betrokken gemeente.

 


Digitaal loket Dienst van de Bestuursrechtscolleges: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Om het digitaal loket voor het verzenden van documenten aan de Vlaamse bestuursrechtscolleges introduceren de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief haar besluit over de rechtspleging voor sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges. Dit digitaal loket wordt beheerd door de Dienst van de Bestuursrechtscolleges. Het is een beveiligd platform voor het indienen van documenten zoals verzoekschriften en de bijhorende documenten, processtukken en overtuigingsstukken.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies Rvs

 


Subsidie bebossing aan de provincie Antwerpen: uitstel termijn

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Op 20 juli 2012 kende de Vlaamse Regering in het kader van de projectoproep bebossing een subsidie toe aan de provincie Antwerpen, om te bebossen percelen aan te kopen in Schelle (project Berrenheibos). Het was de bedoeling dat de aankoop binnen de 3 jaar zou gebeuren, en de percelen binnen de 6 jaar zouden bebost zijn. Nadat eerder al de aankoop vertraging opliep en de aankoopperimeter werd verkleind om mogelijk vervuilde percelen uit te sluiten, blijken er nu ook aanzienlijke problemen voor de bebossing van de percelen. Zo moeten twee aangrenzende kleiputten opgevuld worden, is er mogelijk een probleem met vliegas in en op de bodem van de percelen, waardoor een afdekking of ophoging nodig is, en is een gedragen gebiedsvisie voor het hele ontginningsgebied nodig, zodat de bebossing duurzaam en geïntegreerd kan verlopen. De Vlaamse Regering verleent de provincie Antwerpen daarom de gevraagde 10 jaar uitstel voor de bebossing van de aangekochte percelen, tot uiterlijk 20 juli 2031.

 


GRUP Sint-Niklaas: delegeren planningsbevoegdheid en instemming met de afwijking van de voorschriften

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering delegeert de planningsbevoegdheid voor de opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'AZ Nikolaas' aan de stad Sint-Niklaas en stemt in met de afwijking van de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening regionaal stedelijk gebied Sint-Niklaas'. De stad Sint-Niklaas maakt een gemeentelijk RUP 'AZ Nikolaas' in functie van een nieuwe randstedelijke ziekenhuiscampus met stadsrandparking en de gelijktijdige herbestemming van drie woonuitbreidingsgebieden naar agrarisch gebied. De grenslijn van het regionaalstedelijk gebied wordt hierbij beperkt gewijzigd, zodat de site van de nieuwe ziekenhuiscampus gelegen is binnen het regionaalstedelijk gebied.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Wijziging Energiedecreet naar aanleiding schrapping compensatieregeling terugdraaiende teller door Grondwettelijk Hof

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na het arrest van het Grondwettelijk Hof wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Energiedecreet van 8 mei 2009. Het gaat onder meer om de reparatie van enkele artikels over de uitrol van digitale meters en over de terugdraaiende teller, na de vernietiging ervan door het Grondwettelijk Hof. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt opnieuw het advies ingewonnen van de Raad van State.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS
Memorie van Toelichting Concordantietabel A Concordantietabel B

 


Wijziging Energiedecreet en Vlaamse Codex Wonen: Uniek loket renovatie- en energiepremie

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Matthias Diependaele

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het Energiedecreet en de Vlaamse Codex Wonen van 2021. Bedoeling is de basis te leggen voor de inrichting van een uniek loket bij de Vlaamse overheid, voor de aanvragers van een renovatie- en/of een energiepremie. Tegelijk wordt de decretale basis gelegd voor het recht op een renovatiepremie in hoofde van de vereniging van mede-eigenaars die renovaties van de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen uitvoeren. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de SERV, van de Minaraad, en van de Vlaamse toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Memorie van Toelichting

 


Aanbieders van Essentiële Diensten (AED) vervoer over wateren toegankelijk voor zeeschepen: standpuntbepaling

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit over de aanbieders van essentiële diensten (AED) voor de sector van vervoer over water toegankelijk voor zeeschepen. De Vlaamse Regering gaat, met het oog op het aanduiden van de Schelderadarketen (SRK) als AED, akkoord met het opgenomen criterium van tonnage/TEU die door het werkingsgebied van de SRK passeert.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Aanpassing regelgeving vervoer van gevaarlijke goederen over binnenwateren: elektronische meldplicht

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

Na overleg met de federale overheid en het Waalse en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en na advies van de Raad van State,  hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de elektronische meldplicht voor schepen die gevaarlijke goederen vervoeren. Dergelijke meldplicht is in de Europese regelgeving als een mogelijkheid voorzien. Om redenen van veiligheid, vooral in het raam van eventuele noodsituaties op en naast de waterweg, is het belangrijk dat de overheid over informatie beschikt over onder meer de aard en hoeveelheid van de lading en de gevolgde route. Het is dus opportuun om een veralgemeende verplichting tot melding van het vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren in te voeren. In het licht van de technologische vooruitgang kan aan de schepen die gevaarlijke goederen vervoeren, worden opgelegd om die melding op elektronische wijze te verrichten.

Nota aan de Vlaamse Regering Advies RvS BVR
Elektronische meldingsplicht na RvS - nota Elektronische meldingsplicht na RvS - bijlage  

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 5 februari 2021