07/12/2020

Beslissingen Ministerraad van 4 december 2020 

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

2 miljoen euro strategische transformatiesteun aan ArcelorMittal Belgium nv in Gent

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De Vlaamse Regering kent 2 miljoen euro strategische transformatiesteun toe aan ArcelorMittal Belgium nv in Gent. ArcelorMittal Belgium investeert in het verduurzamen van haar waardeketen. Het grootste deel van deze investeringen gaat naar de opbouw van een geheel nieuwe bio-ethanolfabriek die integraal deel zal uitmaken van de site in Gent en geïntegreerd wordt in het bestaande productieproces. Daarnaast zal ArcelorMittal Belgium investeren in het torrefactie-proces om de fossiele kolen die worden gebruikt in het staalproductieproces te vervangen door bio-kolen.

 


Samenstelling en opdrachten Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW): wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na adviezen van de Minaraad, de SERV en de Raad van State, wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de geografische indeling van watersystemen en de organisatie van het integraal waterbeleid. De wijziging omvat het uitbreiden van de samenstelling van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid en het actualiseren van de opdrachten ervan, waarbij taken over droogte en circulair water als onderdeel van integraal waterbeleid worden toegevoegd.

Nota aan de Vlaamse Regering BvR
Advies RvS Advies Minaraad

 


Nieuwe bevoegdheden Vlaamse Milieumaatschappij (VMM): wijziging besluiten

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Door de omvorming van het Vlaams Energieagentschap naar het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap wordt de bevoegdheid om de verontreiniging van de atmosfeer, met uitzondering van de verontreiniging als gevolg van broeikasgassen, te voorkomen en te beperken, toegewezen aan de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Hiermee samenhangend wordt in het kader van de omgevingsvergunningsaanvragen een specifieke adviesbevoegdheid voor VMM, lucht, in het leven geroepen. Om bepalingen in overeenstemming te brengen met deze bevoegdheidstoewijzingen wijzigt de Vlaamse Regering principieel een aantal besluiten. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BvR 

 


Digitaal loket Vlaamse Bestuursrechtscolleges: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

O​​m het digitaal loket voor het verzenden van documenten aan de Vlaamse bestuursrechtscolleges te introduceren, wijzigt de Vlaamse Regering principieel haar besluit over de rechtspleging voor sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges. Dit digitaal loket wordt beheerd door de Dienst van de Bestuursrechtscolleges. Het is een beveiligd platform voor indiening van documenten zoals verzoekschriften en de bijhorende documenten, processtukken en overtuigingsstukken. Dit wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies VTC

 


Verkorte procedure bij sommige schorsingsvorderingen Raad voor Vergunningsbetwistingen: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de rechtspleging voor sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges, wat de verkorte procedure bij sommige schorsingsvorderingen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen betreft. Deze verkorte procedures spelen een belangrijke rol bij de doelstelling om geschillen 'snel en definitief op te lossen'. Het besluit verduidelijkt expliciet dat wanneer een verzoekschrift een vordering tot schorsing en een vordering tot vernietiging bevat, de verkorte procedure kan worden toegepast op deze vorderingen gezamenlijk of op een van de vorderingen afzonderlijk.​

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Principiële definitieve vaststelling GRUP ‘Ombouw N42 tot primaire weg – Wegvak Wetteren-Oombergen’

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Ombouw N42 tot primaire weg – Wegvak Wetteren-Oombergen’ op het grondgebied van Oosterzele, Wetteren en Zottegem. De N42 is in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen geselecteerd als primaire weg II Type 3. De N42 bestaat uit verschillende weggedeelten met verschillend karakteristieken. Voor een gedeelte van het tracé, tussen de E40 in Wetteren en Oombergen in Zottegem, is de ombouw niet mogelijk zonder bestemmingswijzigingen en de opmaak van een GRUP. Het GRUP voorziet de aanduiding van de primaire weg, de landschappelijke inpassing en een carpoolparking nabij de E40. Over dit GRUP wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Bijlage Goedkeuring Plan-MER Bijlage Richtlijnen Plan-MER
Advies Departement Omgeving Ontwerp Plan-MER Startnota
Ontwerp Plan-MER Deel 1 Bijlage I. Verordenend grafisch plan
Bijlage I Verordenend grafisch plan - deelplan 1 Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften
Bijlage IIIa. Toelichtingsnota - tekst Bijlage IIIb. Toelichtingsnota - kaarten
Bijlage IV. Plan-MER Bijlage V. VR-toets
Bijlage VI. Startnota Kaart 0. Situering plangebied
Kaart 1 Bestaande feitelijke toestand - luchtfoto Kaart 2 Bestaande juridische toestand - plannen

 


Decreet Gebouwenpas: uitvoeringsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Matthias Diependaele

Na advies van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens, keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit goed dat uitvoering geeft aan het decreet over de gebouwenpas. In dit besluit worden volgende zaken verder uitgewerkt: met welke gegevens de gebouwenpas kan worden aangevuld; de terbeschikkingstelling van gegevens; wie verantwoordelijk is voor de verwerking van de gegevens; de termijn gedurende dewelke gegevens kunnen worden bijgehouden in de gebouwenpas; en de wijze van identificatie en toegang tot de gebouwenpas. Het gebouwenpas wordt zo verder uitgebouwd als digitaal paspoort van een gebouw. In een continu ontwikkelingsproces wordt relevante gebouw-, grond- en omgevingsinfo ontsloten naar de eigenaar en diens gemachtigden. Het gebouwenpas groeit op die manier uit tot een overkoepelend beheerd centraal instrument waarmee de Vlaamse overheid rechtstreeks kan communiceren naar de burger. Over dit uitvoeringsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies VTC

 


Decreet aanpassing van diverse decreten omvorming VEA - VEKA

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat diverse decreten aanpast met betrekking tot de omvorming van het Vlaams Energie-agentschap tot het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), tot integratie van opdrachten rond klimaat van het Departement Omgeving in dit Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, tot integratie van opdrachten rond lucht van het Departement Omgeving in de Vlaamse Milieumaatschappij en met rapportage door het Departement Omgeving. Dit decreet zorgt voor terminologische aanpassingen in verschillende Vlaamse decreten. Het wijzigingsdecreet werd op 2 december aangenomen door het Vlaams Parlement.

Aanpassing diverse decreten

 


Verzameldecreet MOW: vaststellen datum inwerkingtreding administratieve geldboetes

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering beslist principieel om artikel 3 en 6 van het Verzameldecreet MOW (het decreet van 9 oktober 2020 met diverse bepalingen rond het gemeenschappelijk vervoer, het algemeen mobiliteitsbeleid, de weginfrastructuur en het wegenbeleid, de waterinfrastructuur en het waterbeleid) in werking te laten treden op 1 februari 2021. Het gaat hierbij onder meer over het depenaliseren van beperkte snelheidsovertredingen, waarbij lokale besturen deze kunnen beteugelen door administratieve sancties. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Opheffing artikel 3, 1° Decreet tot dekking van de kosten voor elektriciteitsverbruik, verwarming of waterverbruik voor de eerste maand van tijdelijke werkloosheid ten gevolge van de coronacrisis

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet tot opheffing van artikel 3, 1°, van het decreet tot afwijking van diverse bepalingen van het Energiedecreet van 8 mei 2009, het decreet van 18 juli 2003 over het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, en de uitvoeringsbesluiten ervan, en tot dekking van de kosten voor elektriciteitsverbruik, verwarming of waterverbruik voor de eerste maand van tijdelijke werkloosheid ten gevolge van de coronacrisis. Dit decreet werd op 2 december 2020 aangenomen door het Vlaams Parlement.

Diverse bepalingen energiedecreet

 


Voortgang werkzaamheden Raamakkoord ‘Landschap De Liereman en omgeving’

mededeling aan de Vlaamse Regering

Mededeling aan de Vlaamse Regering

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 4 december 2020