03/05/2021

Beslissingen Ministerraad van 30 april 2021

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Thematische oproep bio-economie bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

In het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht keurt de Vlaamse Regering principieel de thematische oproep voor de bio-economie goed bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen. Binnen de bio-economie wordt gezocht naar technologische oplossingen voor afvalverwerking, duurzaam landgebruik, chemicaliënproductie,... Over deze oproep wordt het advies ingewonnen van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek –Vlaanderen, daarna gaat het naar de Raad van State. Het totaal budget voor deze oproep is 3 miljoen euro.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Plan Vlaamse Veerkracht: wijziging subsidiebesluit inrichtingen en aankopen in het kader van natte natuur (Blue deal)

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De 'Blue Deal', die meer dan 70 concrete acties bundelt, moet Vlaanderen klaarmaken voor de droogte van vandaag en morgen. Met de Blue Deal slaat Vlaanderen resoluut de weg in van minder verharding, vernatting van landschap en natuur en maximaal circulair watergebruik. In het kader van deze Blue Deal keurt de Vlaamse Regering nu principieel het besluit goed om de subsidiëring van investeringen en aankopen die voor bijkomende of betere natte natuur zorgen te optimaliseren. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Minaraad en daarna van de Raad van State. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Terugbetaalbare voorschotten als modaliteit voor innovatie- en economische ondersteuning: aanpassing steunbesluiten VLAIO

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De financiële steunverstrekking aan ondernemingen vanuit het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) gebeurt nu quasi uitsluitend via subsidies. Het gebruik van steun in de vorm van terugbetaalbare voorschotten moet volgens de Europese regelgeving worden bevorderd, omdat dit soort risicodelende instrumenten aanzienlijk bijdraagt tot het versterkte stimulerende effect van steun. Na adviezen van de SERV en van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering daarom definitief haar steunbesluiten aan te passen zodat het gebruik van terugbetaalbare voorschotten als modaliteit voor innovatie- en economische ondersteuning in het VLAIO-instrumentarium mogelijk wordt. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Advies SERV Advies RvS

 


Goedkeuring Brownfieldconvenant 160. Sleidinge – Witte Moer

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met het decreet werd een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten dat rechten doet ontstaan op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. De Vlaamse Regering hecht in dit kader haar definitieve goedkeuring aan het brownfieldconvenant 160. Sleidinge - Witte Moer,met het oog op de ondertekening en de sluiting ervan door de bevoegde Vlaamse ministers. 

 


Invoering retroactieve investeringspremie PV-eigenaars waarvoor de virtueel terugdraaiende teller wegvalt: wijziging Energiebesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Door een arrest van het Grondwettelijk Hof wordt de virtueel terugdraaiende teller in zijn geheel geschrapt. De Vlaamse Regering wijzigt daarom nu, na advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit, opnieuw principieel haar Energiebesluit, voor wat betreft het invoeren van een retroactieve investeringspremie voor eigenaars van zonnepanelen waarvoor de virtueel terugdraaiende teller wegvalt. Zo wordt aan de eigenaars van zonnepanelen die voor 1 januari 2021 in dienst werden genomen het recht op een premie gegeven. De door het arrest gevatte eigenaars van zonnepanelen komen in aanmerking voor een retroactieve investeringspremie op basis van de berekende steun die nodig is om een rendement van 5% te bekomen voor een referentie-installatie. De hoogte van de retroactieve investeringspremie is onder meer afhankelijk van het jaar van indienstname, het jaar van de plaatsing van de digitale meter, het piekvermogen van de zonnepaneleninstallatie, de lengte van de periode dat men van de terugdraaiende teller heeft kunnen genieten, de reeds genoten overheidssteun, en het prosumententarief. Eigenaars van zonnepanelen die reeds een digitale meter hebben, kunnen de retroactieve investeringspremie aanvragen binnen een termijn van zes maanden na de inwerkingtreding van dit besluit. Voor eigenaars waar momenteel nog geen digitale meter is geplaatst, moet de aanvraag gebeuren binnen een termijn van zes maanden volgend op de plaatsing van een digitale meter. Als flankerend beleid worden de premiemodaliteiten en de premiehoogte van de batterijpremie aangepast en worden de batterijpremie en warmtepompboilerpremie verlengd tot in 2024. Tevens wordt voorzien in een nieuwe REG-premie om accumulatieverwarming, elektrische boilers en warmtepompen automatisch aan te sturen. Over dit wijzigingsbesluit wordt opnieuw advies ingewonnen van de Raad van State.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Bijlage bij BVR Advies Gegevensbeschermingsautoriteit

 


Wijziging uitvoering decreet Complexe projecten: individuele kennisgeving na wijziging of opheffing beschermingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Het decreet over complexe projecten voorziet dat een projectbesluit een beschermingsbesluit (van een monument, een archeologische site, een stads- of dorpsgezicht of een cultuurhistorisch landschap) kan wijzigen of opheffen. Het Onroerenderfgoeddecreet voorziet bij een bescherming en bij een wijziging of opheffing ervan in een individuele betekening, zowel bij het besluit tot voorlopige wijziging of opheffing als na het definitief besluit. Het uitvoeringsbesluit bij het decreet complexe projecten bevat echter geen bepalingen in verband met individuele kennisgeving in geval van wijziging of opheffing van beschermingsbesluiten.  Gelet op het belang van een gelijkwaardige behandeling, ongeacht het traject dat wordt doorlopen (Onroerenderfgoeddecreet, gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan of projectbesluit), keurt de Vlaamse Regering daarom nu principieel een wijzigingsbesluit goed dat expliciet voorziet in een individuele kennisgevingsplicht in geval van de wijziging of opheffing van beschermingsbesluiten via de procedure van het decreet complexe projecten. Dit wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


VLAREM-trein: actualisering, optimalisering en aanpassing milieuregelgeving

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering beslist principieel tot ​actualisering, optimalisering en aanpassing milieuregelgeving op basis van onder meer de beste beschikbare technieken (VLAREM-trein). Verder bevat dit besluit nog enkele optimalisaties, kleinere aanpassingen en errata. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog het advies ingewonnen van de SERV, de Minaraad, de SALV en de Vlaamse Toezichtcommmisie voor de verwerking van persoonsgegevens.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Bijlage 1 bij BVR Verslag aan de Vlaamse Regering

 


Re-Vive Minerva Development cvba: wijziging subsidiebesluit proeftuin WASCO

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Om beter voorbereid te zijn op volgende periodes van droogte en waterschaarste werd een eenmalige subsidieoproep 'Projecten proeftuinen droogte' voorzien voor projecten die het wateraanbod vergroten via samenwerkingsverbanden tussen minstens 3 bedrijven. Bedrijven die op een duurzame manier bedrijfsoverschrijdend (her)gebruik van water in de bedrijfsvoering opnemen en in droogteperiodes waterschaarste voorkomen of milderen, konden een aanvraag voor een projectsubsidie indienen. In dit kader kende de Vlaamse Regering eind december 2019 zo'n 879.000 euro subsidie toe aan Re-Vive Minerva Development cvba voor de proeftuin 'WASCO –Water Service Company'. In het subsidiebesluit van het WASCO-project was een formele aanmelding van het project in het kader van staatssteun bij de Europese Commissie (EC) voorzien. Na onderhandeling met de EC blijkt dat een deel van het project geen staatssteun inhoudt omdat het niet aan een economische activiteit gelinkt is, en een ander deel via toepassing van art. 36 van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening kan gesteund worden. De Vlaamse Regeringpast daarom haar subsidiebesluit nu in die zin aan. Als resultaat van het overleg met de EC en de daaruit voortvloeiende opsplitsing van de kosten voor dit project, komt de maximale subsidie nu op 764.000 euro.

 


Toegankelijkheid bossen en natuurreservaten voor assistentiehonden: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Vanuit opleidingscentra voor assistentiehonden komt de vraag om (aspirant) geleidehonden mogelijkheden te geven dagelijks te kunnen loslopen, ook in natuurgebieden. Opleidingscentra pleiten voor zoveel mogelijk kansen hiertoe, temeer omdat de vrije publieke ruimte dit niet steeds toelaat en de beschikbare hondenweides soms niet geschikt zijn. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel haar besluit over de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten wat de toegang voor assistentiehonden betreft. Met deze wijziging krijgen assistentiehonden tijdens het effectief uitvoeren van hun training de mogelijkheid om niet aangelijnd natuurterreinen te betreden en de openbare wegen en de private wegen te verlaten, net zoals dat reeds bestaat voor trainingen met speurhonden door politie en operationele diensten van de civiele veiligheid. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Minaraad en daarna van de Raad van State. Het wordt ook voorgelegd aan de Interministeriële conferentie Leefmilieu.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

Kortlopende beheerovereenkomsten binnen beheergebieden voor soortenbescherming: wijziging subsidiebesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De VLM sluit beheerovereenkomsten met landbouwers om de biodiversiteit te versterken, de milieukwaliteit te verbeteren en de landschappelijke waarde te versterken. De beheerovereenkomsten krijgen Europese middelen vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). In de overgangsperiode tot een nieuw GLB, in 2023, zijn de mogelijkheden voor kortlopende beheerovereenkomsten beperkt: dat kan alleen voor zover ze volgen op een aflopende beheerovereenkomst. Om het mogelijk te maken dat kortlopende beheerovereenkomsten worden gesloten binnen de beheergebieden voor soortenbescherming, wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit tot het verlenen van subsidies voor beheerovereenkomsten. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Kasteelpark de Merode’: goedkeuring startnota 2

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering keurt de startnota 2 goed voor het geïntegreerd planningsproces Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Kasteelpark de Merode. Het oorspronkelijke GRUP omvatte het gedeelte van de vallei van de Grote Nete tussen Lange Brug en Marlybrug ter hoogte van het kasteelpark de Merode en de heuvel van Bergom op het grondgebied van de gemeenten Herselt en Westerlo. Na de publieke consultatie over de startnota 1, is het plan voor dit GRUP bijgesteld en het plangebied verkleind, om de impact van de nieuwe ontwikkelingen op natuur, bos en landschap te verkleinen en de aanwezige natuur-, landschaps- en erfgoedwaarden te versterken. De nieuwe planperimeter van het GRUP omvat de totaliteit van het domein de Merode, zijnde het kasteel met park en de onmiddellijk aansluitende en bij het kasteeldomein horende landbouw-, natuur- en bosgebieden. De hoofddoelstelling van het GRUP blijft om mogelijkheden te bieden voor toeristisch-recreatieve ontwikkelingen op het kasteeldomein om zo een duurzame economische basis te creëren voor toekomstig beheer van het beschermde kasteel en kasteeldomein; en om de natuur- en erfgoedwaarden van het kasteeldomein te versterken. De Vlaamse minister, bevoegd voor ruimtelijke ordening, zal de nodige adviezen inwinnen over deze startnota en de bevolking van de betrokken gemeenten hierover informeren en raadplegen. 

Nota aan de Vlaamse Regering Startnota 2 Procesnota 2

 


Visie ‘Clean power for transport’ 2030: op weg naar zero-emissievervoer

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

Om de energie- en klimaat/luchtdoelstellingen te halen, is een drastische vergroening nodig van de mobiliteit. Dat kan door de gereden kilometers te verminderen en het voertuigenpark te vergroenen. In dit kader keurt de Vlaamse Regering principieel de ontwerpvisie 'Clean power for transport' 2021-2030 goed en voorziet ze maatregelen voor de periode tot 2025. Deze visie focust zich op de doorbraak van milieuvriendelijke aandrijftechnologieën en de daarvoor noodzakelijke infrastructuur, voor de omschakeling naar 'clean power for transport' (CPT) en uiteindelijk zero-emissievoertuigen. Vlaanderen onderschrijft hiermee de doelstellingen van de gelijknamige Europese CPT-richtlijn, die focust op een alsmaar groter aandeel elektrische voertuigen. Over dit ontwerp wordt het advies ingewonnen van de SERV, van de MORA en van de Minaraad. 

Nota aan de Vlaamse Regering Ontwerpvisie

 


Handhavingsrapport Onroerend Erfgoed 2020

mededeling aan de Vlaamse Regering

Mededeling aan de Vlaamse Regering Handhavingsrapport

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 30 april 2021