06/09/2021

Beslissingen Ministerraad van 3 september 2021

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Plan Vlaamse Veerkracht: Recyclagehub regels voor toekenning steun aan ondernemingen om materiaalkringlopen te sluiten

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In het kader van het Relanceplan 'Vlaamse Veerkracht' werd voorzien in een project voor het uitbouwen van Vlaanderen als recyclagehub. Hiervoor werd 30 miljoen euro uitgetrokken. In dit kader keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed met de algemene principes, voorwaarden, procedures en sancties met betrekking tot de toekenning van subsidies aan ondernemingen voor het sluiten van materiaalkringlopen. Het besluit bepaalt voor welke recyclage-activiteiten binnen het afval- en materialenbeheer de ondernemingen subsidies kunnen verkrijgen. In een ministerieel besluit worden de procedure voor beoordeling en andere bijbehorende voorwaarden verder concreet ingevuld.

Nota aan de Vlaamse Regering RvB Advies RvS

 


Inagro vzw: subsidie project Enerpedia 4.0.

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De Vlaamse Regering kent voor de periode van 1 september 2021 tot en met 31 augustus 2026 een subsidie toe van 550.000 euro vanuit het Vlaams Klimaatfonds aan INAGRO in Roeselare, voor de uitvoering van het project Enerpedia 4.0. Enerpedia 4.0 wil via advies en begeleiding, en op basis van een geïntegreerde aanpak een aanzet geven tot de ontwikkeling van concrete en haalbare technologieconcepten op individuele land- en tuinbouwbedrijven met een directe en substantiële impact op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Het project wordt uitgevoerd over een periode van vijf jaar door een consortium van 13 Vlaamse landbouwpraktijkcentra, kenniscentra en adviesdiensten op basis van een ingediend projectplan.

 


Haalbaarheidsstudie stikstofcaptatie: herverdeling provisie

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De Vlaamse Regering beslist voor het begrotingsjaar 2021 tot herverdeling van begrotingsartikelen voor een bedrag van 210.000 euro. Het bedrag is bedoeld om een subsidie aan ILVO te financieren, voor het project 'Valorisatie van minerale stikstof uit stallen onder de vorm van organische meststof of diervoeders'. In het project worden verschillende scenario's bekeken om de stikstof uit de stallucht en/of de mest op te werken tot waardevolle microbiële biomassa, inzetbaar binnen de circulaire economie.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Projectvoorstel ILVO MB

 


Implementatie van het decreet van 30 maart 2007 betreffende de Brownfieldconvenanten

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten om braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields, opnieuw te ontwikkelen. Met het decreet is daarvoor een systematiek ontwikkeld, waarbij de betrokken actoren een brownfieldconvenant sluiten, dat het project en de rechten en plichten tussen partijen omschrijft. Het convenant wijzigen kan, met toestemming van alle partijen, door een addendum aan het convenant. In dit kader keurt de Vlaamse Regering het Addendum 2 goed aan het Brownfieldconvenant 74. Turnhout- Stationsomgeving. Het addendum regelt de toetreding van Pionier Land nv, Pionier Construct nv, Turnhout Kantoren Land nv en Turnhout Kantoren Construct nv als actoren en omschrijft hun verbintenissen. 

 


Subsidies Circulair Werk(t) – fase 2

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits, Vlaams minister Zuhal Demir

Om sociaal en circulair ondernemerschap op lokaal niveau een boost te geven, hebben de afdeling ESF & Duurzaam Ondernemen en de afdeling Sociale Economie & Werkbaar Werk van het departement WSE samen met Vlaanderen Circulair vorig jaar een oproep gelanceerd voor circulaire hubs. De samenwerkingen in deze hubs moeten leiden tot nieuwe circulaire diensten of opdrachten voor erkende sociale economie bedrijven of nieuw circulair ondernemerschap met sociale impact. De Vlaamse Regering data-editor-position-level="0">kent in het kader van de ESF oproep 520 Circulair Werk(t) (fase 2) nu een subsidie toe aan 12 hubs Circulair Werk, voor de periode van 1 mei 2021 tot en met 31 december 2022.

 


Oprichting Agentschap Justitie en Handhaving

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed tot oprichting van het Intern Verzelfstandigd Agentschap Justitie en Handhaving binnen het beleidsdomein Kanselarij, Bestuur, Buitenlandse Zaken en Justitie. Het agentschap moet de Vlaamse bevoegdheden rond justitie, handhaving en de bestuursrechtscolleges, die nu verspreid zitten over verschillende entiteiten, samenbrengen in één agentschap. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Opstart geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Herkenrodebossen en de Wijer’

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering keurt de startnota 'Herkenrodebossen en de Wijer' goed. Het plangebied van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestaat uit twee deelgebieden: 'Herkenrodebossen' en 'de Wijer'. 'Herkenrodebossen' is een open ruimtegebied tussen Hasselt en Herk-De-Stad. Het planproces wil daar de boskernen herstellen en terug met elkaar verbinden. Het deelgebied 'de Wijer' ligt in Hasselt en Nieuwerkerken, en betreft grotendeels het voormalige ontginningsgebied (Weyerbos). Daar ligt de focus op bosuitbreiding, met aandacht voor het aanwezige erfgoed in de onmiddellijke omgeving. De bevoegde minister voor ruimtelijke ordening zal de vereiste adviezen inwinnen over deze startnota en de bevolking van de betrokken gemeenten informeren en raadplegen hierover. 

Nota aan de Vlaamse Regering Bijlage

 


Bekrachtigingsdecreet MIA-infrastructuurwerken als specifieke situatie van experimentregelgeving en regelluwe zone voor het wegwerken van verkeersonveilige situaties en verbetering fietsinfrastructuur

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

Het Bestuursdecreet voorziet dat de Vlaamse Regering experimentregelgeving en regelluwe zones kan invoeren voor een specifieke ruimte of een specifieke doelgroep of in een specifieke situatie. Experimentregelgeving slaat op nieuwe regelingen die tijdens een bepaalde periode, in bepaalde situaties of binnen een bepaalde regio worden uitgetest, waarbij de regelluwe zones die situaties, ruimtes of sectoren zijn waarbinnen de bestaande bepalingen tijdelijk niet gelden. De Vlaamse Regering hecht in dit kader, en na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat een aantal bepalingen bekrachtigt uit het besluit over de erkenning van MIA-infrastructuurwerken als specifieke situatie voor experimentregelgeving en regelluwe zone, voor het wegwerken van verkeersonveilige situaties en de verbetering van fietsinfrastructuur. MIA staat voor 'Mobiliteit Innovatief Aanpakken', en MIA-infrastructuurwerken zijn werken in het Vlaams Gewest voor de optimalisering van fietspaden of voor veiligheidsbevorderende maatregelen op gewestwegen en eventueel aansluitende gemeentewegen. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Memorie van Toelichting Advies RvS

 


Invoering deeltjesteller

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering beslist principieel om deeltjestellers in te voeren bij de technische controle van motorvoertuigen. Het gaat om een nieuwe testmethode voor dieselmotorvoertuigen van de categorieën M1 (personenvoertuigen) en N1 (lichte vracht) met een euronorm 5a of hoger, om de werking van het uitlaatemissieregelsysteem tijdens de technische keuring doeltreffend te kunnen controleren en fraude met roetfilters te kunnen opsporen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Vlaamse raadgevende commissie administratie-nijverheid en daarna van de Raad van State. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 3 september 2021