02/11/2021

Beslissingen Ministerraad van 29 oktober 2021

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Plan Vlaamse Veerkracht: Digitalisering Dienst van de Vlaamse Bestuursrechtscolleges

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het project Digitalisering Dienst van de Vlaamse Bestuursrechtscolleges. Het doel van het digitaliseringsproject is de Vlaamse bestuursrechtspraak extern te digitaliseren en kent twee onderdelen: de bouw van een digitaal platform voor de dossierbehandeling en de bouw van een (interne en externe) kennisdatabank met bijbehorende zoekfunctie. Ten eerste moet het digitaal loket uitgroeien tot een innovatief en klantvriendelijk digitaal platform voor burgers, overheden, advocaten en andere partijen, waardoor de volledige administratieve afhandeling van de procedure bij de bestuursrechtscolleges digitaal kan verlopen. Ten tweede moet de kennisdatabank met bijbehorende zoekfunctie zorgen voor een betere ontsluiting van de rechtspraak, zodat procespartijen (burgers, overheden, advocaten, ...) deze makkelijker kunnen consulteren en gebruiken bij de voorbereiding van hun processtukken (extern) en zodat de rechtscolleges vlotter nieuwe arresten kunnen opmaken (intern). Vanuit de relanceprovisie wordt voor dit project 1,6 miljoen euro voorzien.

Nota aan de Vlaamse Regering Roadmap

 


Plan Vlaamse Veerkracht: verhoging subsidiebedrag projecten ter uitvoering van het beleid voor de omschakeling naar zero-emissievervoermiddelen en vervoermiddelen aangedreven door alternatieve brandstoffen

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

In het oorspronkelijke besluit over het subsidiëren van projecten ter uitvoering van het beleid voor de omschakeling naar zero-emissie vervoermiddelen en vervoermiddelen aangedreven door alternatieve brandstoffen was bepaald dat er per oproep een maximumbedrag van 5 miljoen euro kon worden besteed. Dat bedrag was gebaseerd op projectoproepen uit het verleden waarbij 30 à 40 projecten werden ingediend en de budgetvraag niet boven de 2 miljoen euro kwam. Het succes van deze oproep was onverwacht. Gezien er 221 projecten werden ingediend, waarvan 210 ontvankelijk zijn en voldoende kwaliteit bevatten, beslist de Vlaamse Regering om het maximumbedrag voor de oproep op te trekken naar 10 miljoen euro.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Financiering voor toekomstgerichte investeringen in kantoorgebouwen in beheer van Het Facilitair Bedrijf (HFB) in functie van hybride werken

Op voorstel van minister-president Jan Jambon

De Vlaamse Regering wil hybride werken uitbouwen binnen de Vlaamse overheid, en zo de mogelijkheden om op kantoor, thuis of elders samen te werken, versterken. Om een toekomstbestendig, energiezuinig kwaliteitsvol patrimonium te realiseren dat voldoet aan de visie van het hybride werken, zijn investeringen nodig in optimalisatie van gebouwen en vergaderinfrastructuur. Door deze investeringen kunnen meer entiteiten een plaats krijgen in de bestaande grote kantoorgebouwen, en wordt het mogelijk een aantal gebouwen af te stoten en daar een besparing te realiseren, zowel in financiële middelen als in CO2-uitstoot. De Vlaamse Regering keurt nu de financiering goed voor de toekomstgerichte investeringen in kantoorgebouwen in beheer van Het Facilitair Bedrijf (HFB). Ze stelt daarvoor de huurgelden van de te sluiten gebouwen tot en met 2028 ter beschikking van HFB op het moment van inkanteling; stelt een bijkomend investeringskrediet van 3,8 miljoen euro ter beschikking van HFB in 2027 als voorafname op de besparing in 2028 en kent HFB 13,94 miljoen euro toe uit het Vlaams Energiefonds (3,92 miljoen in 2022, 7,84 miljoen in 2023 en 2,18 miljoen in 2024).

Nota-ter aan de Vlaamse Regering Bijlage

 


Keuring zaaigranen en zaaizaad groenvoedergewassen: wijzigingsbesluit

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De keuring en handel van groenvoedergewassen en zaaigranen is op het niveau van de Europese Unie geharmoniseerd via twee Europese Richtlijnen. Deze richtlijnen zijn omgezet via twee besluiten van de Vlaamse Regering. Door een uitvoeringsrichtlijn van de Europese Commissie werd de lijst van soorten van enkele groenvoeders en granen waarop de Europese harmonisatie van toepassing is, aangepast. De richtlijnen werden gewijzigd omdat met het oog op de ontwikkeling van de wetenschappelijke kennis de botanische namen (Latijnse soortnamen) van hardzwenkgras en kweek, en de botanische namen van zachte tarwe, harde tarwe, spelt, sorgho en Soedangras, zijn herzien overeenkomstig de regels van de Internationale Code voor de nomenclatuur van algen, schimmels en planten. De Vlaamse Regering past daarom, na advies van de Raad van State, definitief haar twee omzettingsbesluiten aan. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Biologische productie en etikettering van biologische producten

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Vanaf 1 januari 2022 is een nieuw Europees rechtskader voor de biologische productie en de etikettering van biologische producten van toepassing. De regeling maakt deel uit van de kwaliteitsregelingen van de Europese Unie voor landbouwproducten. Zowel het Europese als het Vlaamse rechtskader zijn gericht op het verzekeren van eerlijke concurrentie en de goede werking van de interne markt voor biologische producten, het behouden en onderbouwen van het vertrouwen van de consumenten in biologische producten en het creëren van omstandigheden waarin het beleid verder kan evolueren volgens de productie- en marktontwikkelingen. Om uitvoering te geven aan het Europese kader in het Vlaamse Gewest, keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed over de biologische productie en de etikettering van biologische producten.​

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Advies RvS Bijlage

 


Wijziging rangschikking onbevaarbare waterlopen Zulte en Heist-op-den-Berg

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering hercategoriseert de waterlopen van derde categorie op het grondgebied van de gemeenten Zulte en Heist-op-den-Berg naar waterlopen van tweede categorie. Dat moet de versnippering wegwerken en zorgen voor een efficiënter beheer van de onbevaarbare waterlopen in Oost-Vlaanderen en Antwerpen. De provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen zullen nu het beheer van deze waterlopen overnemen van de gemeentes Zulte en Heist-op-den-Berg. 

 


Sociale openbaredienstverplichtingen en REG-openbaredienstverplichtingen: wijziging Energiebesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In het kader van de uitrol van de digitale meter wijzigt de Vlaamse Regering principieel Titel V van haar Energiebesluit, waarin de sociale openbare dienstverplichtingen omschreven worden waaraan zowel commerciële leveranciers als de distributienetbeheerders moeten voldoen. De wijzigingen zijn onder meer gericht op het minimaliseren van de mogelijke schuldopbouw, waarbij de mogelijkheden worden benut die de digitale meter biedt op het vlak van verbruiksmeting en eenvoudige activatie van de voorafbetalingsfunctie. Het wijzigingsbesluit breidt ook het toepassingsgebied uit van de steun die de elektriciteitsnetbeheerder aan een beschermde afnemer biedt voor de aankoop van een energiezuinige koelkast of wasmachine. Er worden ook een aantal wijzigingen aangebracht met betrekking tot de REG-premies en het materiële toepassingsgebied van de energieprestatiecertificaten. Ook wordt er voor de energiedeskundigen type D een centraal examen ingevoerd. Dit besluit wordt voor advies voorgelegd aan de VTC, de VREG, de SERV en de Minaraad. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering BVR Bijlage

 


Opitmalisatie procedures Vlaamse bestuursrechtscolleges: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de rechtspleging voor sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges (Procedurebesluit), om uitvoering te geven aan het gewijzigde decreet hierover en om de procedures te optimaliseren. Zo wordt het Procedurebesluit aangepast om de doorlooptijd van de schorsingsprocedures te verlagen van 6 maanden naar 3 maanden, en wordt het verlenen van toegang tot het omgevingsloket voortaan beschouwd als een indiening van het administratief dossier bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Visienota 'Aanpak voor allocatie van middelen uit het Vlaams Klimaatfonds'

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de Visienota 'Aanpak voor allocatie van middelen uit het Vlaams Klimaatfonds'. Het Vlaams Klimaatfonds (VKF) zal in de toekomst verder ingezet worden als hefboom voor Vlaamse mitigatiemaatregelen die bijdragen aan de Vlaamse broeikasgasreductiedoelstelling in de niet-ETS (Emissie Handelssysteem) en Land use, Land Use Change and Forestry (LULUCF)-sectoren. Beleidsinstrumenten die bijdragen aan het behalen van de Vlaamse broeikasgasreductiedoelstellingen zullen worden gecofinancierd uit het VKF in functie van hun overheidskostenefficiëntie.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering

 


Wijziging Energiedecreet: maatregelen versnelde energietransitie gebouwen naar meer emissie- en milieuvriendelijke verwarmingstechnieken

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Vlaanderen neemt zijn verantwoordelijkheid in de globale strijd tegen klimaatverandering en wil de energietransitie van de gebouwen naar meer emissie- en milieuvriendelijke verwarmingstechnieken versnellen. Daarom wijzigt de Vlaamse Regering principieel haar Energiedecreet. Via de wijziging worden de volgende maatregelen voorgesteld: het afschaffen bij nieuwbouw van de beperking van de aansluitingskost voor aardgas tot 250 euro, een verbod op de aanleg van propaan- en butaangasnetten op plaatsen waar er geen aardgasnet mag liggen, en een uitbreiding van de mogelijkheid om ook bij residentiële gebouwen een renovatie op te leggen. Bovendien wordt voorzien in een uitbreiding van de verplichtingen aangaande de energieprestatiecertificaten bij de vestiging van een zakelijk recht. Tot slot worden aan het Energiedecreet een aantal verduidelijkingen aangebracht die er moeten voor zorgen dat gemeentewegen, of die nu formeel deel uitmaken van het openbaar domein of niet, wat de aanleg van leidingen en lijnen betreft steeds onder dezelfde regeling vallen als leidingen en lijnen die zich op of onder het openbaar domein bevinden. Ook wordt een regeling gecodificeerd waaronder het voor de netbeheerder van algemeen nut is om installaties die deel uitmaken van het elektriciteits- of aardgasdistributienet in of op private onroerende goederen te plaatsen. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de SERV en van de Minaraad.

Ter-Nota aan de Vlaamse Regering Ontwerpdecreet Memorie van Toelichting

 


Openbaredienstverplichting elektriciteitsdistributienetbeheerders: wijziging Energiebesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar Energiebesluit, over het invoeren van een openbaredienstverplichting voor de elektriciteitsdistributienetbeheerders. Hiermee wil ze een flankerend beleid opzetten voor de prosumenten met een digitale meter die hogere distributienettarieven betaald hebben door de voortijdige onderbreking van het principe van de terugdraaiende teller door de extra meteropname op 1 maart 2021, de datum van de inwerkingtreding van het arrest van het Grondwettelijk Hof. Het gaat om de prosumenten met een digitale meter, die een laatste afrekeningsfactuur kregen in het najaar van 2020. Ze kregen een nieuwe afrekeningsfactuur op 1 maart 2021, voor de wintermaanden, waarin ze vooral elektriciteit van het net afnamen en weinig injecteerden, en betaalden dus veel hogere nettarieven dan diegenen die hun laatste afrekeningsfactuur al in het voorjaar van 2020 hadden gekregen. Er komt dus een tegemoetkoming aan die netgebruikers, via een premie in 2022, waarvan de hoogte zal gebaseerd zijn op de datum van de laatste afrekeningsfactuur die de netgebruiker voor 1 maart 2021 ontving, en op basis van het aantal kilowatt van de omvormer van zijn installatie. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de VREG, van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens, en van de Gegevensbeschermingsautoriteit. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Laadinfrastructuur elektrische voertuigen

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

Na advies van de MORA keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit goed over de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Het besluit wil mogelijkheden creëren om in de toekomst laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen uit te rollen en de nodige informatie over deze laadinfrastructuur te ontsluiten. Over dit besluit wordt nog het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR
Advies wetgeving VTC Advies MORA

 


Nota aan het Overlegcomité: 'Richtplan van Aanleg (RPA) Delta-Herrmann-Debroux'

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft perspective.brussels de opdracht gegeven om een Richtplan van Aanleg (RPA) op te stellen voor het stedelijke gebied Delta-Herrmann-Debroux langs de E411-snelweg. Het RPA heeft als ambitie om de herinrichting mogelijk te maken van de A4 (E411) en het viaduct Herrmann-Debroux (A4) om te vormen tot een stadsboulevard. Het RPA Delta-Herrmann-Debroux werkt een strategische visie uit over een verbindingsweg richting Vlaams en Waals Gewest, maar zonder dat hierover diepgaand overleg met die Gewesten heeft plaatsgevonden. Er valt nochtans zeker een mobiliteitsimpact op het Vlaams Gewest te verwachten. Het is derhalve essentieel dat het Vlaams Gewest beter betrokken wordt bij de uitwerking van een multimodale visie op de E411 en het maatregelenpakket noodzakelijk voor de realisatie van het RPA. De Vlaamse Regering beslist daarom dit dossier te agenderen op het Overlegcomité van 24 november 2021. Aan het Overlegcomité wordt voorgesteld te beslissen dat het Brussels Hoofdstedelijke Gewest het overleg over de verdere uitwerking van het RPA voor het stedelijke gebied Delta-Herrmann-Debroux met de andere gewesten zal opstarten en hierover zal rapporteren op een volgende vergadering van het Overlegcomité.

Nota aan de Vlaamse Regering Nota aan het Overlegcomité

 


Projectvereniging Voor Aanvullend Grondbeleid in de Gentse Kanaalzone (PROVAG): globale eindafrekening

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering machtigt de Vlaams minister, bevoegd voor openbare werken, haar akkoord te geven aan de globale eindafrekening van PROVAG (Projectvereniging Voor Aanvullend Grondbeleid in de Gentse Kanaalzone). De eindafrekening resulteert in een ontvangst van 2,67 miljoen euro. PROVAG werd opgericht met de bedoeling om een oplossing te bieden aan eigenaars van woningen in het Gentse Havengebied. De Vlaamse Regering hecht ook haar goedkeuring aan het feit dat er hier en daar nog kleine provisies werden ingecalculeerd voor op dit ogenblik nog niet te becijferen, maar nog te verwachten, inkomsten of uitgaven waardoor deze afrekening te beschouwen is als een 'voorlopige' afrekening en dat eens met zekerheid alle nog te verwachten financiële verrichtingen gekend zijn, het definitieve saldo zal uitbetaald worden aan de medefinanciers uiterlijk ter gelegenheid van de vereffening van PROVAG.

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 29 oktober 2021