02/04/2024

Beslissingen Ministerraad van 29 maart 2024

krant_legislation
Terug naar artikeloverzicht

Actualisering besluit oprichting Agentschap Justitie en Handhaving

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering actualiseert principieel het oprichtingsbesluit van het Agentschap Justitie en Handhaving. Zo wordt de nieuwe benaming 'Veilige Huizen' en het Vlaams Meldpunt voor Grensoverschrijdend Gedrag ingeschreven in dit besluit. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 


Oprichting monitoringsnetwerk blootstelling aan magnetische velden van hoogspanningsverbindingen en -stations

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over het oprichten van een monitoringsnetwerk voor het meten van de blootstelling aan magnetische velden van hoogspanningsverbindingen en -stations, met daaraan gekoppeld een systeem van retributie. Het opzetten van een permanent meetsysteem was een van de aanbevelingen van de intendant die was aangesteld in het kader van het GRUP Ventilus. Het besluit regelt ook de uitvoering van simulaties van magnetische velden in de omgeving van hoogspanningslijnen, voor en na de oprichting en/of wijziging van (nieuwe) hoogspanningsverbindingen.

 


Voorlopige vaststelling GRUP Herstructurering kleigroeve Argex – wijziging

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Umicore in Hoboken recycleert 17 verschillende metalen uit meer dan 200 verschillende grondstoffen. Het recyclageproces genereert naast de verschillende metalen ook non-ferroslakken. Die worden momenteel gebruikt voor de opbouw van een geluidswal op de site van Umicore. Omwille van de beperkte resterende capaciteit van de geluidswal zal Umicore in de toekomst geen bergingscapaciteit meer vinden voor de volledige hoeveelheid van haar slakken, zodat er gezocht moet worden naar nieuwe bergingscapaciteit. De meest geschikte locatie is de Argex-groeve in Kruibeke/Zwijndrecht. Voor deze groeve werd in het verleden een GRUP uitgewerkt met strikte bepalingen over de nabestemming (deels industriegebied en deels natuurgebied) en over de stortmogelijkheden. De huidige stedenbouwkundige voorschriften sluiten het storten van non-ferroslakken uit. Om dat op korte termijn mogelijk te maken is een wijziging van het GRUP vereist, via een geïntegreerd planproces. De Vlaamse Regering hechtte daarom medio oktober 2023 haar principiële goedkeuring aan de startnota en procesnota van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Herstructurering kleigroeve Argex – wijziging’. Na de publieke raadpleging over de startnota en de plenaire veragdering over het voorontwerp GRUP, beslist de Vlaamse Regering nu het GRUP ‘Herstructurering kleigroeve Argex - Wijziging’ voorlopig vast te stellen. Dit GRUP wordt nu onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 


Verlenging van de termijn voor definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Leidingstraat Glabbeek-Halen’

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering stelde op 23 juni 2023 het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Leidingstraat Glabbeek – Halen’ voorlopig vast. Tijdens het openbaar onderzoek (van 22 augustus tot en met 20 oktober 2023) werden verschillende adviezen, bezwaren en opmerkingen ingediend. De verwerking van deze inspraakreacties moet grondig gebeuren. Om te vermijden dat het ontwerp GRUP zou vervallen, beslist de Vlaamse Regering om de termijn voor definitieve vaststelling van het GRUP ‘Leidingstraat Glabbeek-Halen’ met 60 dagen te verlengen. De nieuwe uiterlijke beslistermijn is dan 22 juni 2024.

 


Rechten en plichten actoren Integraal Waterbeleid bij toepassing Gaswet

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Met het invoegen van twee artikelen in het decreet Integraal Waterbeleid werd de toepassing van de Gaswet mogelijk gemaakt voor de waterleverancier bij de aanleg en de wijziging van een openbaar waterdistributienetwerk, en voor de gemeente, het gemeentebedrijf, de intercommunale of het intergemeentelijk samenwerkingsverband en de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening voor de aanleg en de wijziging van de infrastructuur voor de sanering en de infrastructuur voor infiltratie, buffering en het gebruik van hemelwater die daaraan is gekoppeld. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een besluit goed dat de rechten en plichten regelt van de betrokken actoren. Dit besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

 


Vervoer van koolstofdioxide via pijpleidingen in het Vlaamse Gewest: uitvoeringsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na adviezen van de VREG, de SERV en de Minaraad, hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit dat uitvoering geeft aan het decreet over het vervoer van koolstofdioxide via pijpleidingen in het Vlaamse Gewest. Zo worden de aanwijzingsvoorwaarden en de -procedures voor beheerders van lokale clusters en het vervoersnetwerk uitgewerkt, evenals de procedure voor het indienen van een ontwikkelingsplan. Daarnaast wordt het Europese Emissiehandelssysteem (Emissions Trading System, EU ETS)-regime voor de vervoersinstallaties verder uitgewerkt. Over dit uitvoeringsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.


Handhaving op bronsortering restafval bedrijven: neutralisatie twee koppen in personeelsplan Departement omgeving

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Het Vlaamse klimaatplan en het regeerakkoord stellen dat we tegen 2030 50% van het recycleerbaar afval uit het restafval moeten houden (zowel huishoudelijk als bedrijfsafval). Eind vorig jaar scherpte de Vlaamse Regering de ambitie aan tot 75 %. Deze ambities werden in het Lokaal Materialenplan 2023-2030 vertaald in een doelstelling voor het bedrijfsrestafval van -30% tegen 2030 ten opzichte van 2018. Uit de sorteeranalyses op bedrijfsrestafval (2017-2018 en 2021-2022) blijkt dat bijna de helft van het afval in de restafvalcontainer selectief had ingezameld moeten worden. Implementatie van de sorteerplicht verloopt dus nog niet zoals het hoort. Daarom wordt extra ingezet op handhaving op bronsortering. Vaak is het bezoek van de handhaver en extra informatie over de sorteerplicht voldoende voor bedrijven om hun gedrag aan te passen. Vooral bij ketens of bedrijven met meerdere vestigingen is er een duidelijk positief effect waarbij 1 bezoek van 1 handhaver in 1 vestiging impact heeft op alle locaties. De handhaving op het terrein wordt nog versterkt doordat er voor de opgestelde processen-verbaal ook effectief bestuurlijke beboeting volgt. Zo wordt er een snel en duidelijk signaal aan de overtreders gegeven en bij de ernstige feiten (ernstige sorteerfouten of hardnekkige foutsorteerders) kan dit oplopen tot ettelijke duizenden euro’s aan beboeting. In dit kader keurt de Vlaamse Regering de neutralisatie goed van 2 koppen in het personeelsplan van het Departement Omgeving (Afdeling Handhaving) en onrechtstreeks bij het beleidsdomein Omgeving, specifiek voor de handhaving op bronsortering.


Modernisering milieueffectrapportage (MER): ontwerp van wijzigingsdecreet

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De milieueffectrapportage (MER) is een belangrijk instrument voor de bescherming van onze leefomgeving en helpt ons bij de onderbouwing van duurzame beslissingen. Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het decreet met algemene bepalingen rond milieubeleid en diverse andere decreten. Dit ontwerp van wijzigingsdecreet is een belangrijke stap in de modernisering van de milieueffectrapportage zoals vooropgesteld in het Vlaams regeerakkoord. De regelgeving voor milieueffectrapportage wordt aanzienlijk vereenvoudigd. Tegelijk garandeert het wijzigingsdecreet de kwaliteit van milieueffectrapportage en zet het resoluut in op gedeeld eigenaarschap. De kennis en ervaring in Vlaanderen wordt versterkt vanuit een Vlaams expertisecentrum voor milieueffectrapportage. Het expertisecentrum staat in voor adviesverlening, informatieverstrekking, praktijkgerichte kennis en dienstverlening voor verschillende doelgroepen, in het bijzonder ook voor MER-coördinatoren/-deskundigen en lokale overheden. Daarnaast wordt de digitale dienstverlening maximaal doorgevoerd. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

 


Subsidiekader projecten ter bevordering van de toeristische ontsluiting en ontwikkeling van de Vlaamse Parken

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Met het decreet over de Vlaamse Parken erkent en subsidieert de Vlaamse Regering Vlaamse parken, en voorziet ze ook een deel subsidiëring voor de uitvoering van de operationele plannen. De Vlaamse Regering keurt nu het besluit goed dat het subsidiekader vastlegt voor de financiering van projecten ter bevordering van de toeristische ontsluiting en ontwikkeling van de Vlaamse Parken. Toerisme Vlaanderen zal een subsidieoproep aankondigen aan de Vlaamse Parken die nog geen financiële ondersteuning hebben gekregen. In totaal wordt er 4,85 miljoen euro voorzien.

 


Aanstelling secretaris-generaal Departement Omgeving

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering beslist Toon Denys met ingang van 1 juni 2024 aan te stellen in de functie van secretaris-generaal bij het Departement Omgeving voor een mandaat van zes jaar.

 


Principiële definitieve vaststelling GRUP 'Ringpark Zuid'

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Lydia Peeters

Volgend op het openbaar onderzoek beslist de Vlaamse Regering principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Ringpark Zuid' in Antwerpen. Het GRUP focust op de ruimtelijke herinrichting van Knoop Zuid van de R1 en zijn omgeving, om tot een meer compacte, heldere en veilige verkeersstructuur te komen die een ontsluiting biedt aan de omliggende ontwikkelingen en stadswijken. Het plan wil ook de landschappelijke en ecologische waarde verhogen en zorgen voor een verbeterde leefkwaliteit van de omgeving, kansen bieden voor duurzame stadontwikkelingen en station Antwerpen-Zuid ontwikkelen tot een multimodaal knooppunt. Ze keurt tegelijk de maatregelen goed in de nota flankerend beleid. De Vlaamse minister, bevoegd voor mobiliteit, zal zorgen voor de uitvoeringen van deze maatregelen. Over dit besluit wordt nog het advies gevraagd van de Raad van State.

 


Overgangsbepaling vergoeding gebruik hernieuwbare energiebronnen: wijziging besluit Vlaamse Codex Wonen 2021

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele

Sociale verhuurders investeren in zonnepanelen, wat goed is voor het klimaat en voordelig voor de huurder. Ze kunnen een deel van de besparingen die huurders dankzij deze zonnepanelen realiseren, terugvragen als vergoeding. De vergoeding hangt af van het aandeel stroom dat de huurder effectief heeft verbruikt. De berekening van deze vergoeding is nu aangepast vanwege nieuwe digitale meters en tarieven, waarbij geen onderscheid meer gemaakt wordt tussen beschermde en niet-beschermde afnemers. Er wordt dan ook voor geopteerd om voortaan te werken met een ééngemaakt tarief, namelijk het tarief dat nu voor beschermde afnemers geldt. De overgangsbepalingen voor deze vergoeding liepen af eind december 2023. Op vraag van de sector wordt deze overgang nu verlengd voor onbepaalde duur. Daarnaast blijkt het praktisch moeilijk om de netgebruiker op het injectiepunt bij bestaande installaties op naam van de eigenaar van de installatie te registreren, zoals voorzien in de regelgeving. Op vraag van de sector wordt daarom een forfaitaire terugleververgoeding ingevoerd, in afwachting van de overzetting van de bestaande overeenkomsten. De Vlaamse Regering wijzigt daarvoor principieel het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, over de vergoeding van hernieuwbare energiebronnen. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.


Beëindiging brownfieldconvenant 59. Oostende - Baelskaai: doelstellingen behaald

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, dat rechten doet ontstaan op incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. In dit kader beëindigt de Vlaamse Regering het Brownfieldconvenant 59. Oostende - Baelskaai, omdat de doelstellingen zijn behaald. Het projectgebied betreft een deel van de Oosteroever langs het Visserijdok, dat deel uitmaakte van het voormalige industriële weefsel in de Voorhaven van Oostende. De doelstellingen van het brownfieldconvenant omvatten het slopen en saneren van de verouderde gebouwen en het kwalitatief herontwikkelen van deze zone met een mix wonen-werken-leven.

 


Bekrachtiging en afkondiging wijzigingsdecreet over de gemeenschappelijke identificatie van landbouwers

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het decreet wijzigt over de inrichting van een gemeenschappelijke identificatie van landbouwers, exploitaties en landbouwgrond in het kader van het meststoffenbeleid, het landbouwbeleid en het Mestdecreet. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 27 maart 2024.


Bekrachtiging en afkondiging verzameldecreet landbouw en visserij

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet met verschillende wijzigingen aan een aantal bestaande decreten rond het landbouw- en visserijbeleid. Het gaat om een aanpassing aan het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid; het invoegen van de nodige rechtsgronden voor het uitvoeren van de Europese plantengezondheidsregelgeving; het invoegen van een decretaal kader in lijn met artikel 22 van de Grondwet; het omschakelen van strafrechtelijke naar administratieve handhaving voor de naleving van de visserijregelgeving; aanpassingen naar aanleiding van de omvorming van het Departement Landbouw en Visserij naar een agentschap; en nog een aantal technische aanpassingen, verduidelijkingen en actualisaties. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 27 maart 2024.


Bekrachtiging en afkondiging decreet tot wijziging Bestuursdecreet: omvorming mandaat regeringscommissarissen

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Bestuursdecreet wijzigt om het mandaat van de regeringscommissarissen die aangewezen zijn bij de overheidsinstanties om te vormen tot een tijdelijk, maar onbeperkt hernieuwbaar, mandaat. De rol van de regeringscommissaris is om erover te waken dat de rechtspersoon haar beleidsdoelstellingen zo efficiënt en effectief mogelijk realiseert en daarbij alle wetten, decreten, ordonnanties, reglementaire besluiten, statuten, het ondernemingsplan of de samenwerkingsovereenkomst naleeft, en het algemeen belang nastreeft. Het mandaat van regeringscommissaris veronderstelt een vertrouwensrelatie met de Vlaamse Regering, maar de opdracht is een publieke en geen politieke functie. Het is niet de bedoeling dat het met de wijziging mogelijk wordt een regeringscommissaris altijd en zonder voorafgaande motivering of zonder enige reden of tekortkoming te vervangen, maar dat dat alleen kan bij het aantreden van een nieuwe regering of bij de aanstelling van nieuwe bestuurders. Dit wijzigingsdecreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 27 maart 2024.


Bekrachtiging en afkondiging decreet over het vervoer van koolstofdioxide via pijpleidingen in het Vlaamse Gewest

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet over het vervoer van koolstofdioxide via pijpleidingen in het Vlaamse Gewest. Carbon Capture, Utilisation and Storage (CCUS) is een techniek die een rol zal spelen bij het decarboniseren van industrie. Dit decreet introduceert dan ook een faciliterend kader voor het vervoer van koolstofdioxide ter ondersteuning van deze decarbonisatietechniek. Het bevat ook bepalingen rond veiligheidsaspecten van het vervoer, regels rond inspecties, en monitorings- en rapporteringsverplichtingen, en het opschuiven van de indieningstermijn voor de quota voor groenestroom- en warmtekrachtcertificaten van 30 april naar 31 oktober. Het decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 27 maart 2024.


Bekrachtiging en afkondiging van het decreet tot wijziging van het Bestuursdecreet: toegang tot bestuursdocumenten

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Bestuursdecreet wijzigt zodat erin uitdrukkelijk wordt vastgelegd dat de openbaarheidsregeling geen afbreuk doet aan de bestaande dwingende wettelijke of decretale bepalingen die procedures vastleggen voor het verkrijgen van inzage in of afschrift van bestuursdocumenten. Het is niet de bedoeling om een uitzondering op het openbaarheidsprincipe te creëren. De bepaling strekt er alleen toe te voorkomen dat beroep wordt gedaan op de openbaarheidsregeling om specifieke wettelijke en decretale inzageregelingen te omzeilen. Het decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 27 maart 2024.


Bekrachtiging en afkondiging decreet tot wijziging Mestdecreet

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Mestdecreet wijzigt. Dit wijzigingsdecreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 27 maart 2024.

Mededelingen

Timing en voorbereiding proces definitieve actualisering van het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030

 

Rapportering over voortgang van opvulling en natuurinrichting van de voormalige groeve ‘Lugo/Artilaval’ in Dilsen-Stokkem

Schriftelijke vraag van 26 maart 2024 van Carmen Ryheul, gesteld aan meerdere Vlaamse ministers, betreffende “Gepland Frans offshore windmolenpark Duinkerken – Overleg”

Toekomstpact voor de Vlaamse Industrie

Evaluatie Tijdelijk Handelingskader PFAS

Oosterweelwerf en 3M: stand van zaken aanpak remediëring

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 29 maart 2024