01/02/2021

Beslissingen Ministerraad van 29 januari 2021

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 170. Gent-Pantserschipstraat

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

​Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet werd een systematiek ontwikkeld waarbij de actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen sluiten dat recht geeft op incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten beschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. In dit kader keurt de Vlaamse Regering principieel het brownfieldconvenant 170. Gent-Pantserschipstraat goed. Het betreft een terrein in de Gentse haven waar de petrochemische activiteiten deels werden afgebouwd en nu een nieuwe herontwikkeling na sanering wordt beoogd. De reconversie is gericht op een bedrijvenzone met grotere bedrijfspercelen en een focus op de mogelijkheden voor bedrijven met een watergebonden karakter. Het Agentschap Innoveren & Ondernemen zal het voorziene inspraakmoment organiseren en aankondigen, in samenwerking met de betrokken gemeente.

 


Bevoegdheid 'verontreiniging van de atmosfeer voorkomen en beperken': toewijzing aan de Vlaamse Milieumaatschappij

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Door de omvorming van het Vlaams Energieagentschap naar het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap wordt de bevoegdheid om de verontreiniging van de atmosfeer, met uitzondering van de verontreiniging als gevolg van broeikasgassen, te voorkomen en te beperken, toegewezen aan de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Hiermee samenhangend wordt in het kader van de omgevingsvergunningsaanvragen een specifieke adviesbevoegdheid voor VMM, lucht, in het leven geroepen. Om bepalingen in overeenstemming te brengen met deze bevoegdheidstoewijzingen wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een aantal besluiten.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Delegeren planningsbevoegdheid en verlenen van instemming om af te wijken van de voorschriften GRUP Gent aan stad Gent

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De stad Gent maakt een ruimtelijk uitvoeringsplan op voor de versterking van de stedelijke groenstructuur. Het plan wijkt op twee punten af van het GRUP 'afbakening grootstedelijk gebied Gent', zodat een instemming tot afwijking nodig is. Omdat het planproces inhoudelijk te kaderen is in het behoud en het versterken van de groenstructuren op het grondgebied van de stad, en de planopties inhoudelijk geen afbreuk doen aan de plandoelstellingen van het GRUP, verleent de Vlaamse Regering instemming aan de stad Gent om af te kunnen wijken van de stedenbouwkundige voorschriften van het GRUP 'afbakening grootstedelijk gebied Gent'. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Bijlage

 


Mestdecreet: lijst van equivalente maatregelen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In het Mestdecreet is voorzien dat voor een aantal van de standaardmaatregelen die in de gebiedstypes 2 en 3 (met de slechtste waterkwaliteit) moeten nageleefd worden, equivalente maatregelen kunnen vastgelegd worden die de landbouwers als alternatief voor deze standaardmaatregelen kunnen uitvoeren. De Vlaamse Regering keurde op 8 januari 2021 het regelgevend kader goed voor de equivalente maatregelen. In navolging hiervan legt ze nu, na advies van de Raad van State, definitief de lijst van equivalente maatregelen vast, die gelden vanaf 2021.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 29 januari 2021