02/05/2022

Beslissingen Ministerraad van 29 april 2022

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Plan Vlaamse Veerkracht: volgende stappen en uitbreiding van het Vlaams beleidsplan bio-economie

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

​De beleidsnota Economie, Wetenschapsbeleid en Innovatie 2019-2024 voorziet een belangrijke rol voor bio-economie bij de omschakeling naar een circulaire economie. In een bio-economie worden hernieuwbare grondstoffen, biogas en biomassa duurzaam geproduceerd en (her)gebruikt voor een waaier aan toepassingen. Het beleidsplan bio-economie bouwt op een samenwerking tussen het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie en het beleidsdomein Landbouw en Visserij. Om het brede domein van de bio-economie beter te kunnen ondersteunen, wordt deze werking uitgebreid met meer thema's en overeenkomstige complementaire steunmaatregelen. De Vlaamse Regering keurt nu de uitbreiding van inhoud en instrumenten goed binnen het Vlaams beleidsplan bio-economie, en stelt daarbij 10 miljoen euro ter beschikking uit de relanceprovisie. De Vlaamse minister bevoegd voor Economie zal zorgen voor de verdere uitwerking en een voortgangsrapportage aan de Vlaamse Regering.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering Nota aan de Vlaamse Regering

 


G-STIC Klimaatactieprogramma: projectoproep internationale klimaatfinanciering 2022

Op voorstel van minister-president Jan Jambon, viceminister-president Hilde Crevits, Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering onderschrijft haar internationale klimaatambitie door verder bij te dragen aan internationale klimaatfinanciering. In dit kader keurt ze Addendum 4 goed bij het Convenant tussen het Vlaams Gewest en VITO 2019-2023. Het addendum omvat de projectoproep 2022, met een bijzondere opdracht aan VITO/G-STIC (Global Sustainable Technology & Innovation Community). Na een evaluatie van de eerste oproep in 2021 is de oproep in 2022 bijgestuurd en geoptimaliseerd, met focus op de prioriteit van de Vlaamse Regering om Vlaamse ondernemingen maximaal te betrekken bij de internationale klimaatfinanciering vanuit Vlaanderen. De oproep wordt daarom verder en breder verspreid bij relevante netwerken, potentiële Vlaamse indieners krijgen meer begeleiding en informatie over de oproep en er wordt sterker ingezet op matchmaking tussen de potentiële Vlaamse indieners en hun potentiële partners. Voor de projectoproep 2022 wordt in totaal 15,88 miljoen euro ingezet.

 


Beëindiging van Brownfieldconvenant 144. Gent – Elektrion

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Dit decreet voorziet een systematiek waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen afsluiten dat recht geeft op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven zo het Brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. De Vlaamse Regering keurt nu de beëindiging goed van Brownfieldconvenant 144. Gent -Elektrion, omdat de in het brownfieldconvenant opgenomen doelstellingen behaald zijn. ​

 


Her- of nevenbestemming (voormalige) parochiekerken: voorontwerp van wijzigingsdecreet

Op voorstel van viceminister-president Bart Somers, Vlaams minister Matthias Diependaele

​Door de evoluerende kerkpraktijk zijn een toenemend aantal van de bijna 1.800 rooms-katholieke parochiekerken in Vlaanderen niet langer (exclusief) nodig voor hun religieuze functie. De Vlaamse Regering keurt daarom principieel een voorontwerp van wijzigingsdecreet goed dat een doordachte her- of nevenbestemming van deze (voormalige) parochiekerken verder in goede banen wil leiden door nieuwe beleidsinstrumenten in te zetten. Het gaat om de verplichting om per gemeente een kerkenbeleidsplan op te maken, en ruimere subsidiemogelijkheden voor de lokale besturen en de kerkbesturen voor de realisatie van hun projecten van her- of nevenbestemming van (voormalige) parochiekerken. Dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de strategische adviesraad Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed, en daarna aan de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering Voorontwerpdecreet Memorie van Toelichting

 


Taken van algemeen belang van Aquafin: wijzigingsdecreet

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Minaraad en van de SERV, hecht de Vlaamse Regering opnieuw ​haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat de taken van Aquafin actualiseert, een aantal nieuwe taken toekent en de Vlaamse Regering machtigt om bijkomende opdrachten toe te kennen aan Aquafin. Het voorontwerp van decreet biedt een decretaal kader voor de overeenkomst die het Vlaamse Gewest en Aquafin met elkaar sluiten en het verduidelijkt de rol van de Vlaamse Milieumaatschappij voor wat betreft het toezicht op de uitvoering van de taken van algemeen belang en de efficiënte inzet van maatschappelijke middelen door de nv Aquafin. Belangrijk daarbij is dat de goede werking van Aquafin zal opgevolgd worden aan de hand van een aantal kritische prestatie-indicatoren. Nieuw is dat de Vlaamse overheid niet langer het investeringsprogramma vaststelt. Aquafin bepaalt dat autonoom, op basis van de afspraken die hierover worden gemaakt in de samenwerkingsovereenkomst. De controle van de Vlaamse overheid zal gebeuren via het toezicht op het investeringsplan en het ondernemingsplan dat Aquafin opstelt. Tot slot worden riolerings- en waterleidingswerken voor gemeenten gemakkelijker gemaakt door hen toe te laten gebruik te maken van de Gaswet. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering Ontwerpdecreet
BVR Advies Minaraad

 


Openbaredienstverplichting elektriciteitsdistributienetbeheerders: wijziging Energiebesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar Energiebesluit, over het invoeren van een openbaredienstverplichting voor de elektriciteitsdistributienetbeheerders. Hiermee wil ze een flankerend beleid opzetten voor de prosumenten met een digitale meter die hogere distributienettarieven betaald hebben door de voortijdige onderbreking van het principe van de terugdraaiende teller door de extra meteropname op 1 maart 2021, de datum van de inwerkingtreding van het arrest van het Grondwettelijk Hof. Het gaat in eerste instantie om de prosumenten met een digitale meter, die een laatste afrekeningsfactuur kregen in het najaar van 2020. Ze kregen een nieuwe afrekeningsfactuur op 1 maart 2021, voor de wintermaanden, waarin ze vooral elektriciteit van het net afnamen en weinig injecteerden, en betaalden dus veel hogere nettarieven dan diegenen die hun laatste afrekeningsfactuur al in het voorjaar van 2020 hadden gekregen. Dit effect blijft ook plaatsvinden bij prosumenten bij wie pas na 1 maart 2021 een digitale meter werd geplaatst, zolang die tariefmethodologie door de regulator niet in lijn is gebracht met de principes van het Energiedecreet. Die aanpassing komt er op 1 juli 2022. Daarom wordt de premie in tweede instantie doorgetrokken naar netgebruikers bij wie tot en met 30 juni 2022 een digitale meter is geplaatst. Er komt dus een tegemoetkoming aan die netgebruikers, via een premie in 2022, waarvan de hoogte zal gebaseerd zijn op de datum van de laatste afrekeningsfactuur die de netgebruiker ontving, en op basis van het aantal kilowatt van de omvormer van zijn installatie.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR-bis Advies RvS

 


Vlaams beleidsprogramma 'Op weg naar circulair bouwen 2022-2030'

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft een beleidsprogramma uitgewerkt dat tot 2030 de transitie naar een circulaire bouweconomie moet begeleiden. ​Het programma bevat actiepaden, projecten en andere inspanningen die geclusterd in werven de uitdagingen aanpakken die deze transitie in de weg staan. De focus ligt op de uitdagingen om de milieu-impact en het materialengebruik van de bouwsector in de volgende jaren aan te pakken en te beheersen. Het programma schrijft zich in de beleidsvisie van de Vlaamse Regering in en houdt rekening met ontwikkelingen op Europese en andere beleidsniveaus. De Vlaamse Regering keurt nu dit beleidsprogramma 'Op weg naar circulair bouwen 2022-2030' goed. 

Nota aan de Vlaamse Regering Verslag OVAM Beleidsprogramma OVAM
Zakelijk plan Bijlage  

 


Decreet afwijkingen op de gewestelijke omgevingsvergunningsplicht naar aanleiding van de civiele noodsituatie ten gevolge van de oorlog in Oekraïne

De Vlaamse Regering beslist tot ​bekrachtiging en afkondiging van het decreet over afwijkingen op de gewestelijke omgevingsvergunningsplicht naar aanleiding van de civiele noodsituatie ten gevolge van de oorlog in Oekraïne. Dit decreet werd op 27 april 2022 aangenomen door het Vlaams Parlement.

Ontwerpdecreet

 


Decreet Wijziging Energiedecreet voor wat de toegang tot en het gebruik van EAN-codes door de syndicus betreft

​De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Energiedecreet wijzigt voor wat de toegang tot en het gebruik van EAN-codes door de syndicus betreft. Dit wijzigingsdecreet werd op 27 april 2022 aangenomen door het Vlaams Parlement.

Ontwerpdecreet

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 29 april 2022