31/01/2022

Beslissingen Ministerraad van 28 januari 2022

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Implementatie van het decreet van 30 maart 2007 betreffende de Brownfieldconvenanten

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

​​Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant kunnen afsluiten dat rechten doet ontstaan op een aantal incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het Brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. ​In dit kader keurt de Vlaamse Regering principieel het ontwerp van Brownfieldconvenant 226. Haacht - Entertainment Valley goed. Het agentschap Innoveren & Ondernemen zal het voorziene inspraakmoment aankondigen en organiseren in samenwerking met de betrokken gemeente.

 


Maatregelen behoud van visbestanden

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

​De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat aanvullende nationale maatregelen vaststelt voor de instandhouding en het beheer van visbestanden en voor controle op visserijactiviteiten. De wijziging voorziet een juridische basis voor het verbod op fijndradige netten in de visserij, met uitzondering van monofilament kieuwnetten en monofilament warrelnetten voor passieve visserij, als deze gebruikt worden door professionele vaartuigen met een vergunning die deze netten vermeldt als vistuig. Fijndradige netten, of netten die bestaan uit monofilament zijn schadelijk voor zeezoogdieren en dierenwelzijn en zijn dus te vermijden. De wijziging actualiseert tegelijk de verwijzing naar Europese regelgeving en past onduidelijkheden aan. Tot slot komt er een verfijning voor de toegang tot de driemijlszone in functie van een recente wijziging van het visvergunningenbesluit op het vlak van de maximale brutotonnenmaat van vervangende visvaartuigen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SALV en daarna van de Raad van State.​

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Implementatie van het decreet van 30 maart 2007 betreffende de Brownfieldconvenanten

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

​Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, dat rechten doet ontstaan op incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. In dit kader ​beëindigt de Vlaamse Regering het Brownfieldconvenant 95. Gent - Libert Paints, ingevolge het behalen van de doelstellingen opgenomen in het Brownfieldconvenant. 

 


Wijziging besluit algemene en sectorale bepalingen milieuhygiëne (VLAREM), wat betreft de beleidstaken voor de evaluatie en de beheersing van omgevingslawaai

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief enkele bepalingen van haar besluit met algemene en sectorale bepalingen rond milieuhygiëne (VLAREM), in het kader van de omzetting van Europese regelgeving. Het gaat om de bepalingen rond omgevingslawaai, waar de bijlage 'Bepalingsmethoden voor schadelijke effecten' wordt aangepast, en aanpassingen aan de rapporteringsverplichtingen voor een bepaalde EU-richtlijn. Daarnaast wordt ook de inwerkingtreding voorzien van bepaalde artikelen van het wijzigingsbesluit van 3 mei 2019 van titel II van VLAREM, over omgevingslawaai. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Opstart geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Forensisch Psychiatrisch Centrum voor langverblijf in Aalst’

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​​De Vlaamse Regering keurt de startnota 'Forensisch Psychiatrisch Centrum voor langverblijf (LFPC) in Aalst' goed. Bedoeling is een Forensisch Psychiatrisch Centrum voor langverblijf (LFPC) te realiseren op een centrale locatie in Vlaanderen, met een capaciteit van 180 plaatsen. De nota kadert in de opstart van het geïntegreerd planningsproces voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor het LFPC. De opmaak van een GRUP vereist een grondig alternatievenonderzoek. Dit onderzoek van ruim 60 locaties, waarbij er vijf potentiële locaties zijn weerhouden, is ook opgenomen in de startnota. De Vlaamse minister bevoegd voor ruimtelijke ordening, zal over deze startnota de vereiste adviezen inwinnen en de bevolking van de betrokken gemeenten informeren.

Nota aan de Vlaamse Regering Startnota Startnota Bijlage 1
Startnota Bijlage 2 Startnota Bijlage 3 Startnota Bijlage 4
Startnota Bijlage 5 Startnota Bijlage IIIb - kaarten  

 


Subsidie ex-DAC-werknemers bij Polders en Wateringen: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Milieumaatschappij betaalt bij 18 polders en wateringen subsidies uit als tegemoetkoming in de loonkosten van werknemers in een gewezen DAC-statuut. Deze loonsubsidies ex-DAC zijn geregeld in het besluit van de Vlaamse Regering over de definitieve regularisatie en toekenning van een subsidie aan bepaalde initiatieven binnen polders, wateringen, milieu- en natuurverenigingen die personeelsleden tewerkstellen in een gewezen DAC-statuut. Bij de evaluatie van de bestaande subsidie van ex-DAC-werknemers bij Polders en Wateringen, zoals voorzien in de beleidsnota Omgeving 2019-2024, bleek de huidige regeling niet in overeenstemming met de prioriteiten rond omgevingsbeleid. Daarom wordt nu principieel beslist om het budget voor de subsidie ex-DAC voor Polders en Wateringen structureel te verminderen met 877.000 euro vanaf 2022. Daarnaast wordt de regeling voor het overdragen van de subsidie voor ex-DAC'ers bij pensionering, schorsing en ontslag, stopgezet vanaf 1 januari 2022. Dit wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Wijziging Onroerend-erfgoeddecreet: uitvoering visienota lokaal onroerend erfgoedbeleid (en toekenning gewestelijke beboetingsbevoegdheid)

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele

Na adviezen van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en van de SARO, wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Onroerend-erfgoeddecreet. De wijzigingen geven uitvoering aan de visienota lokaal onroerend-erfgoedbeleid, die de krijtlijnen uitzet voor een versterkte samenwerking tussen het Vlaamse en het lokale beleidsniveau op het vlak van onroerend erfgoed, met focus op enkele beleidsmaatregelen en -doelstellingen: de oprichting van bijkomende erkende onroerend-erfgoedgemeenten aantrekkelijker maken door een rechtsgrond te bieden voor een structurele subsidie; de verdere uitbouw van een lokaal onroerend-erfgoedbeleid stimuleren; de rechtsgevolgen van vastgesteld geïnventariseerd erfgoed optimaliseren, en het duidelijker omschrijven van de motiveringsplicht voor vergunningverleners in het geval van sloop en kap van vastgestelde items op de inventarissen voor het bouwkundig of landschappelijk erfgoed en op de landschapsatlas; een rechtsgrond creëren voor een nieuwe premie voor de buitensporige directe kost van verplicht uit te voeren archeologisch onderzoek van menselijke skeletresten; een meer gestroomlijnd handhavingsluik; en de onroerend-erfgoedregelgeving ‘futureproof’ en rechtszeker maken. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State,.

Nota aan de Vlaamse Regering Voorontwerp decreet Memorie van Toelichting
Advies Wetgeving VTC Advies SARO  

 


Energiedecreet noodleverancier

De Vlaamse Regering beslist  tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Energiedecreet wijzigt, over de maximale termijn voor de netbeheerder om als noodleverancier op te treden.  Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 26 januari 2022.

Decreet

 


12de oproep inzake het indienen van een aanvraag tot onderhandelingen omtrent de totstandkoming van een brownfieldconvenant

Mededeling aan de Vlaamse Regering Bijlage 1 Voorstel oproep in BS Aanvraagformulier

 


Schriftelijke vraag van 19 januari 2022 van de heer Willem-Frederik Schiltz, gesteld aan alle Vlaamse ministers, betreffende "Publieke aanbestedingen Vlaamse overheid – Deelname Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO)"

Mededeling aan de Vlaamse Regering

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 28 januari 2022