
2 miljoen euro strategische ecologiesteun aan INEOS Olefins België nv in Antwerpen
Op voorstel van Vlaams minister-president Matthias Diependaele
De Vlaamse Regering kent 2 miljoen euro strategische ecologiesteun toe aan INEOS Olefins België nv in Antwerpen. INEOS is een wereldwijde producent van petrochemische producten, essentieel in toepassingen variërend van het conserveren van voedsel tot het voorzien in schoon water; van de bouw van windturbines, zonnepanelen en andere hernieuwbare technologieën tot de bouw van lichtere en meer brandstofefficiënte voertuigen en vliegtuigen; van medische apparatuur en geneesmiddelen tot kleding. Het project waarvoor ecologiesteun wordt gevraagd is Project One: de bouw en exploitatie van een ethaankraker. Het project zal een nieuwe Europese benchmark zijn in termen van technologie, efficiëntie en milieueffecten (inclusief CO₂-emissies) in de chemische sector. Verwacht wordt dat Project One vanaf het begin minder dan de helft CO₂ zal uitstoten dan de huidige best presterende vergelijkbare Europese fabrieken voor dezelfde productie. Project One streeft naar koolstofneutraliteit binnen de 10 jaar, wat mogelijk wordt gemaakt door (onder andere) de ontwikkeling van waterstofinfrastructuur in het lokale industriegebied.
Beëindiging van brownfieldconvenant 170. Gent - Pantserschipstraat: doelstellingen behaald
Op voorstel van Vlaams minister-president Matthias Diependaele
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, dat rechten doet ontstaan op incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. In dit kader beëindigt de Vlaamse Regering nu brownfieldconvenant 170. Gent – Pantserschipstraat, omdat de doelstellingen behaald zijn. De herontwikkeling bestond uit een bodemsanering door saneringsplichtige Belgian Shell; en een extensieve sloop van gebouwen, van tankenparken en van bovengrondse leidingen, uitgevoerd door Global Jordan & Freeman. Een nieuwe private toegangsweg met nutsleidingen en waterbuffering werd aangelegd op het grondgebied van Belgian Shell, met gebruiksrecht voor Global Jordan & Freeman en haar rechtsopvolgers op de site. Voor rijopleidingen van Bpost werd gedurende enkele jaren een tijdelijke invulling voorzien op een deel van het brownfieldproject. Na de herontwikkeling is de site in 2 percelen opgesplitst en verkocht aan twee eindgebruikers.
Beëindiging van brownfieldconvenant 226. Haacht – Entertainment Valley: doelstellingen behaald
Op voorstel van Vlaams minister-president Matthias Diependaele
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde brownfields. Met dit decreet is een systematiek ontwikkeld waarbij de betrokken actoren met de Vlaamse Regering een brownfieldconvenant sluiten, dat rechten doet ontstaan op incentives en faciliterende maatregelen. Brownfieldconvenanten omschrijven het brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. In dit kader beëindigt de Vlaamse Regering nu brownfieldconvenant 226. Haacht – Entertainment Valley, omdat de doelstellingen behaald zijn.
Taalgebruik bij de Vlaamse bestuursrechtscolleges: voorontwerp van wijzigingsdecreet
Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir
Het decreet van 4 april 2014 over de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges (DBRC-decreet) regelt de jurisdictionele procedure bij de vier onafhankelijke Vlaamse administratieve rechtscolleges, met name het Handhavingscollege, de Raad voor Vergunningsbetwistingen, de Raad voor Verkiezingsbetwistingen en de Raad voor betwistingen van studievoortgangsbeslissingen. Het DBRC-decreet bevat voor deze Vlaamse bestuursrechtcolleges momenteel geen uitdrukkelijke regeling van het taalgebruik. Met het oog op de rechtszekerheid, het garanderen van de rechten van verdediging en de verdere optimalisatie van de procedure bij deze bestuursrechtscolleges, wijzigt de Vlaamse Regering nu principieel het DBRC-decreet. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet introduceert een taalregeling bij de Vlaamse bestuursrechtscolleges. Het Nederlands geldt nu als taal van de rechtspleging, de zittingen en alle processtukken. Het voorontwerp van decreet voorziet in een overgangsregeling. De nieuwe taalvereisten zijn zo voor het eerst van toepassing op de beroepen die worden ingediend bij de Vlaamse bestuursrechtscolleges vanaf de dag van de inwerkingtreding van dit decreet. Op de hangende beroepen en op eventuele aanvullende vorderingen waarvan de hoofdvordering is ingediend vóór de voormelde datum van de inwerkingtreding, blijven de oude procedures van toepassing zonder taalregeling. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
Opstart geïntegreerd planproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Zelzate Oost’
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de startnota voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Zelzate - Oost’. De doelstelling van het plan is: de (nieuwe) infrastructurele ontwikkelingen rond Zelzate voldoende ruimte bieden met een garantie op multimodale bereikbaarheid; het ruimtelijk en landschappelijk inpassen van de veelheid aan infrastructuren; en de algemene leefomgevingskwaliteit in relatie tot de infrastructuren verbeteren. Hierbij worden 2 corridors onderscheiden (Corridor Oost en Corridor Zuid) waarvoor inrichtingsalternatieven zijn uitgewerkt in de startnota. Sommige van deze alternatieven kunnen tot gevolg hebben dat het bestaande Fluxys-compressiestation geheel of gedeeltelijk moet worden verplaatst. Hier werden eveneens alternatieven voor uitgewerkt. De bevoegde Vlaamse minister zal de vereiste adviezen inwinnen over deze startnota en de bevolking van de betrokken gemeenten informeren en raadplegen over de inhoud ervan.
Wijziging VLAREM III: omzetting Europese BBT-conclusies voor slachthuizen en verwerkers van dierlijke bijproducten of eetbare nevenproducten
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
Bedrijven die milieuhinder of overlast voor omwonenden kunnen veroorzaken, hebben een milieuvergunning nodig. De aflevering van deze milieuvergunningen wordt geregeld door de VLAREM-wetgeving (Vlaams Reglement op de Milieuvergunningen). Algemene en sectorale milieuvoorwaarden, opgenomen in titel III van het VLAREM, gelden enkel voor GPBV-installaties. GPBV staat voor Geïntegreerde Preventie en Bestrijding van Verontreiniging. De Vlaamse Regering wijzigt nu, na advies van de Raad van State, definitief titel III van het VLAREM, wat betreft de omzetting van de Europese Best Beschikbare Technieken (BBT)-conclusies voor slachthuizen en verwerkers van dierlijke bijproducten of eetbare nevenproducten.
Aanpak meer gecoördineerde samenwerking gebiedsprogramma 'Poort Zeebrugge'
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns en Vlaams minister Annick De Ridder
De Vlaamse Regering keurt de aanpak goed voor een meer gecoördineerde samenwerking in het Zeehavengebied Zeebrugge en haar onmiddellijk omliggende omgeving binnen het gebiedsprogramma ‘Poort Zeebrugge’. In het kader van het gebiedsprogramma zal een coördinatieteam aan de slag gaan bestaande uit vertegenwoordigers van het Departement Omgeving, het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, De Vlaamse Landmaatschappij, de Provincie West-Vlaanderen, de stad Brugge en het Havenbedrijf Port of Antwerp-Bruges.
Krachtlijnen van de Vlaamse Regering naar aanleiding van het EU Water Resilience Initiative
Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns
Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 27 juni 2025