29/11/2021

Beslissingen Ministerraad van 26 november 2021

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling IV

Op voorstel van minister-president Jan Jambon

Het decreet Duurzame Ontwikkeling bepaalt het kader voor het gecoördineerd Vlaams beleid duurzame ontwikkeling en verzekert de continuïteit ervan. Een van de bepalingen in het decreet is de opmaak van een Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling (VSDO). In dit kader keurt de Vlaamse Regering, na adviezen van de betrokken strategische adviesraden, van de Verenigde Verenigingen, van de VVSG, van de VVP en van een aantal maatschappelijke partners, de nota 'Vlaamse Strategie Duurzame Ontwikkeling IV' (VSDO4) definitief goed. Met deze nota zet de regering verder in op een duurzame samenleving met Visie 2050 als langetermijnkompas en Vizier 2030 als focus. Vizier 2030 is de Vlaamse vertaling van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties en bevat 53 doelstellingen en 111 indicatoren. Voor de uitvoering van de VSDO4 wordt ingezet op de transitieprioriteiten 'Circulaire Economie; Leven, leren en werken in 2050; Industrie 4.0, Samen Leven in 2050; Mobiliteit; Energie en Klimaat; en Omgeving voor de toekomst', met een duidelijke link met het relanceplan. De VSDO4 wordt meegedeeld aan het Vlaams Parlement.

Nota aan de Vlaamse Regering Advies SARC Advies SARO
Advies SERV Advies VARIO Advies Vlaamse Raad WVG
Advies VLOR Advies SALV Advies Verenigde Verenigingen
Advies Minaraad Advies VVSG Advies VVP
Advies MORA Bijlage Bijlage Fiches transitieprioriteiten

 


Steun voor deelname aan Europees erkende voedselkwaliteitsregelingen en hectaresteun voor biologische productiemethode: actualisering besluiten

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

Vanaf 1 januari 2022 is het nieuwe besluit over de biologische productie en de etikettering van biologische producten van toepassing. Als gevolg daarvan moet de verwijzing naar dit besluit geactualiseerd worden in enkele andere besluiten. Na advies van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens wijzigt de Vlaamse Regering daarvoor opnieuw principieel het besluit over het verlenen van steun voor deelname aan Europees erkende voedselkwaliteitsregelingen en het besluit over hectaresteun voor de biologische productiemethode. De wijzigingen betreffen voornamelijk afstemming op de terminologie van het nieuwe besluit over de biologische productie en de etikettering van biologische producten en een aantal verduidelijkingen. Het wijzigingsbesluit gaat nu voor advies naar de Raad van State. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies Wetgeving VTC

 


7,5 miljoen euro strategische ecologiesteun aan Indaver Plastics2Chemicals nv in Antwerpen

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De Vlaamse Regering kent 7,5 miljoen euro strategische ecologiesteun toe aan Indaver Plastics2Chemicals nv in Antwerpen (3,75 miljoen euro onder de vorm van subsidies en 3,75 miljoen euro onder de vorm van terugvorderbaar voorschot). Indaver Plastics2Chemicals is een nieuwe onderneming, die speciaal voor dit project werd opgericht, en 100% dochter is van Indaver Holding nv. Het project betreft een geavanceerde recyclagetechnologie gebaseerd op thermische depolymerisatie, waarbij plastic afval door verhitting wordt omgezet in een mengsel van chemische bouwstenen, die verder gedistilleerd worden om ze op te zuiveren.

 


Koninklijk besluit beperking gebruik netten in de Belgische maritieme zones: standpuntbepaling

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits, Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van Koninklijk Besluit over de beperking van het gebruik van netten in de Belgische maritieme zones. Het koninklijk besluit wil het gebruik van bepaalde netten verbieden aan pleziervaartuigen enerzijds en voor strandvisserij anderzijds. Daarnaast worden nog enkele verplichtingen opgelegd aan gebruikers van netten.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Verlenging termijn definitieve vaststelling gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Sint-Lievens-Houtem en Kottembos’

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering stelde op 12 maart 2021 het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Sint-Lievens-Houtem en Kottembos’ voorlopig vast. Tijdens het openbaar onderzoek (van 20 april tot en met 18 juni 2021) werden verschillende adviezen, bezwaren en opmerkingen ingediend. De verwerking van deze inspraakreacties vereist de nodige tijd. Om te vermijden dat het ontwerp GRUP daardoor zou vervallen, beslist de Vlaamse Regering de termijn voor definitieve vaststelling van het GRUP met 60 dagen te verlengen. De nieuwe uiterlijke beslistermijn is dan 13 februari 2022.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Verlenging termijn definitieve vaststelling gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Vinderhoutse Bossen, vallei van de Oude Kale en Appensvoorde’

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering stelde op 12 maart 2021 het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Vinderhoutse Bossen, vallei van de Oude Kale en Appensvoorde’ voorlopig vast. Tijdens het openbaar onderzoek (van 20 april tot en met 18 juni 2021) werden verschillende adviezen, bezwaren en opmerkingen ingediend. De verwerking van deze inspraakreacties vereist de nodige tijd. Om te vermijden dat het ontwerp GRUP daardoor zou vervallen, beslist de Vlaamse Regering de termijn voor definitieve vaststelling van het GRUP met 60 dagen te verlengen. De nieuwe uiterlijke beslistermijn is dan 13 februari 2022.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Verbod gebruik warrel- en kieuwnetten: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering wijzigt principieel artikel 1 en 2 van haar besluit over het verbod op het gebruik van warrel- en en kieuwnetten in de Vlaamse strandzone. De aanpassing maakt de regelgeving beter handhaafbaar en kan zo het risico op vangst en doding van de bruinvis en andere zeezoogdieren met een grotere zekerheid uitsluiten. Een van de bedreigingen voor bruinvissen in onze kustwateren is sterfte door bijvangst in warrelnetten. De dieren geraken hierin verstrikt en verdrinken omdat ze niet langer aan de oppervlakte kunnen komen om te ademen. De definitie van warrel- en kieuwnet wordt met deze wijziging scherper gesteld. De aanpassing was noodzakelijk nadat bleek dat het bestaande verbod ontweken kon worden door warrel- en kieuwnetten op te stellen als platte netten. Dit wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Minaraad en daarna aan de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


3 miljoen euro voor Adaptatiefonds in het kader van internationale klimaatfinanciering

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Om ook in 2021 de engagementen na te komen die Vlaanderen is aangegaan rond internationale klimaatfinanciering, doet de Vlaamse Regering een bijdrage van 3 miljoen euro aan het Adaptatiefonds. Het Adaptatiefonds werd opgericht in 2001 voor het financieren van adaptatieprojecten en –programma’s in de ontwikkelingslanden die toegetreden zijn tot het Kyotoprotocol. Onder het voorzitterschap van het Verenigd Koninkrijk vormde adaptatie een van de aandachtspunten op de klimaattop COP26 in Glasgow. Er werd gevraagd om adaptatie te erkennen als één van de grote prioriteiten in internationale klimaatfinanciering en om te zoeken naar een evenwicht tussen middelen voor mitigatie en adaptatie. Vlaanderen onderschrijft deze vraag als lid van de 'Champions Group on Adaptation Finance' en geeft hier invulling aan met deze bijdrage.

 


Fabriekloop, de Zwarte Beek, de Arkenlosloop en de oppervlaktewateren rond en in het natuurgebied van het Broek De Naeyer: waterbodemonderzoek door beheerder

p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

In een verkennend waterbodemonderzoek ter hoogte van de Fabriekloop, de Zwarte Beek, de Arkenlosloop en de oppervlaktewateren rond en in het natuurgebied van het Broek De Naeyer is een verontreiniging met PFAS vastgesteld. De concentraties zijn hoger dan eerdere metingen eender waar in Vlaanderen, en deze verontreiniging moet dus verder in kaart worden gebracht. Op basis van het Bodemdecreet wijst de Vlaamse Regering daarom deze waterbodems aan als te onderzoeken waterbodems, waar de beheerder binnen een termijn van maximaal 18 maanden op eigen initiatief en op eigen kosten een waterbodemonderzoek moet uitvoeren. In afwachting van de volledige afperking en risico-evaluatie werden op voorstel van het Agentschap Zorg en Gezondheid en in overleg met de lokale overheden reeds preventieve maatregelen genomen voor de volksgezondheid in een afgebakend gebied rond de Fabriekloop en het Broek De Naeyer.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Bijlage Plan

 


Vaststellen regels subsidiëring niet-professionele veehouders voor wolfwerende maatregelen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed dat een subsidie invoert voor het nemen van wolfwerende maatregelen. De subsidie is bedoeld als een tegemoetkoming in de extra kosten, gemaakt door niet-professionele veehouders aan hun omheiningen om wolfaanvallen op vee tegen te gaan. Om zo snel mogelijk ook een verhoogde preventiegraad op het terrein te bekomen, wordt voorgesteld om de betoelaging retro-actief mogelijk te maken met ingang van 16 juli 2021, de datum van de eerste principiële goedkeuring. 

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RvS

 


Vaststelling en toelatingsvoorwaarden vaste geografische UAS-zones (Unmanned Aircraft Systems/Drones) en bepaling nationaal standaardscenario

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van ministerieel wijzigingsbesluit dat vaste geografische UAS-zones (Unmanned Aircraft Systems/Drones) en de toegangsvoorwaarden voor die zones vastlegt; en met het ontwerp van ministerieel wijzigingsbesluit tot bepaling van een nationaal standaardscenario. De wijzigingen zijn noodzakelijk om de voortzetting van operaties in de geografische UAS-zones te garanderen, en om het standaardscenario BE-STS-01 (pilootopleiding) te kunnen blijven toepassen, nu de geharmoniseerde normen nodig voor het toepassen van de standaardscenario's die Europees zijn bepaald, niet beschikbaar zullen zijn op 2 december 2021, en de datum voor het toepassen van de Europese standaardscenario's is uitgesteld.

Nota aan de Vlaamse Regering

 


Plan Vlaamse Veerkracht: Ontwikkeling Digitaal Loket Landinrichting

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Om tegemoet te komen aan de vraag naar verdere digitalisering voor transacties met de overheid, zal de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een centraal digitaal loket Landinrichting uitbouwen (VV075). Het loket heeft drie doelstellingen: digitale communicatie met betrokkenen in één centraal loket; een volledig overzicht van de projecten en opvolging door de betrokken partijen; en een vergoedingenloket en databank voor aanvragen en opvolgen van vergoedingen waarbij de VLM instaat voor het globaal administratief beheer. De Vlaamse Regering voorziet voor de realisatie en ontwikkeling van het centraal digitaal loket Landinrichting een budget van 1 miljoen euro vanuit het Relanceplan Vlaamse Veerkracht. 

Nota aan de Vlaamse Regering


 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 26 november 2021