29/04/2019

Beslissingen Ministerraad van 26 april 2019

Back to article overview

Brownfieldconvenant 159. Leuven-Acco

Op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde 'brownfields'. Binnen de zesde oproep voor brownfieldconvenanten keurt de Vlaamse Regering nu principieel het ontwerp van brownfieldconvenant 159. Leuven-Acco goed met het oog op de publieke consultatie. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zal op het gepaste tijdstip de inspraakvergadering aankondigen en organiseren samen met de betrokken gemeente.
 

Brownfieldconvenant 179. Langerlo-Swinnenwijerweg

Op voorstel van minister Philippe Muyters
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen, de zogenaamde 'brownfields'. Binnen de zevende oproep voor brownfieldconvenanten keurt de Vlaamse Regering nu principieel het ontwerp van brownfieldconvenant 179. Langerlo- Swinnenwijerweg goed met het oog op de publieke consultatie. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zal op het gepaste tijdstip de inspraakvergadering aankondigen en organiseren samen met de betrokken gemeente. 

 


Wijziging uitvoeringsbesluiten na coördinatie en codificatie van het decreet over het integraal waterbeleid

Op voorstel van minister Koen Van den Heuvel 

Met het besluit van de Vlaamse Regering van 15 juni 2018 over de coördinatie van de waterregelgeving en tot wijziging van het decreet van 5 april 1995 met algemene bepalingen over milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en het decreet van 24 februari 2017 over onteigening voor het algemeen nut, werden een aantal decreten en wetten gecoördineerd die betrekking hebben op waterregelgeving. Bij de gecoördineerde regelgeving horen een hele reeks uitvoeringsbesluiten. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu definitief een besluit goed waardoor de verwijzingen naar de waterregelgeving die in die besluiten terug te vinden zijn, worden aangepast aan de gecoördineerde regelgeving. Het betreft een puur formele aanpassing zonder inhoudelijke impact. Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om in de betrokken besluiten ook de verwijzing naar nv De Vlaamse Waterweg in te voegen. Vaak wordt immers nog verwezen naar de rechtsvoorgangers. Tevens wordt in het watertoetsbesluit een inhoudelijke wijziging doorgevoerd met betrekking tot de plaats waar de kaart van overstromingsgevoelige gebieden geconsulteerd kan worden tot op perceelniveau. 

Uitvoeringsbesluiten na Waterwetboek - nota                Uitvoeringsbesluiten na Waterwetboek - BVR                Uitvoeringsbesluiten na Waterwetboek - advies

 

Instandhoudingsdoelstellingen Beneden-Schelde

Op voorstel van minister Koen Van den Heuvel 

De Vlaamse Regering wijzigt principieel bijlage 2 bij haar besluit van 17 maart 2017, met de vaststelling van de instandhoudingsdoelstellingen en prioriteiten voor de speciale beschermingszone 'Schorren en polders van de Beneden-Schelde'. Het betreft de uitvoering van een verplichting ten aanzien van de Vogelrichtlijn. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Minaraad, de SERV en de SALV. De nieuwe beslissing kadert in een arrest van het Europese Hof van Justitie, als antwoord op vragen die de Raad van State stelde rond het GRUP van de haven van Antwerpen. Door dit arrest zijn zowel het GRUP 'havenontwikkeling Linkeroever' als het GRUP 'afbakening zeehavengebied Antwerpen' vernietigd, behalve voor het westelijke deel van Logistiek Park Waasland. Het Europese Hof van Justitie oordeelde dat de procedure van de proactieve natuurontwikkeling, zoals toegepast in de GRUP’s voor Linkerscheldeoever (LSO), niet conform de Europese richtlijn is. Natuur die nog niet gerealiseerd is op het moment van de passende beoordeling, mag nog niet in aanmerking genomen worden bij de beoordeling van de impact op die natuur.

BVR IHD LSO - nota                                                             BVR IHD LSO - BVR
BVR IHD LSO - bijlage BVR IHD LSO - bijlage
 
 

Samenwerkingsovereenkomst sanering CAT-site Vilvoorde

Op voorstel van minister Koen Van den Heuvel 

De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst tussen de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en nv Abies One goed. De overeenkomst voorziet dat OVAM een vergoeding betaalt voor de uit te voeren werken voor de sanering van de CAT-site in Vilvoorde. De Vlaamse minister bevoegd voor het leefmilieu en het waterbeleid zal het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst in naam van OVAM ondertekenen. 

 


Bekrachtiging en afkondiging decreet met diverse bepalingen over omgeving, natuur en landbouw

Op voorstel van het Vlaams Parlement 

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet met diverse bepalingen rond omgeving, natuur en landbouw. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 3 april 2019.

 


Bekrachtiging en afkondiging decreet tot wijziging Energiedecreet

Op voorstel van het Vlaams Parlement 

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Energiedecreet van 8 mei 2009 wijzigt, over het verkrijgen van groenestroomcertificaten bij uitbreidingen aan productie-installaties voor zonne-energie. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 3 april 2019.

 


Bekrachtiging en afkondiging decreet dat Energiedecreet wijzigt over OCMW als promotor van rationeel energiegebruik

Op voorstel van het Vlaams Parlement 

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Energiedecreet van 8 mei 2009 wijzigt, over het OCMW als promotor van het rationeel energiegebruik en het gebruik van de hernieuwbare energiebronnen. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 3 april 2019.

 


Bekrachtiging en afkondiging decreet garanties van oorsprong voor gas, warmte en koude

Op voorstel van het Vlaams Parlement 

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat een systeem invoert van garanties van oorsprong voor gas, warmte en koude. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 3 april 2019.

 


Bekrachtiging en afkondiging decreet uitrol digitale meters

Op voorstel van het Vlaams Parlement 

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het decreet dat het Energiedecreet van 8 mei 2009 wijzigt, wat betreft de uitrol van digitale meters en tot wijziging van artikel 7.1.1, 7.1.2 en 7.1.5 van dat decreet. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 3 april 2019.

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 26 april 2019