28/05/2018

Beslissingen Ministerraad van 25 mei 2018

Back to article overview

Personeelskader Vlaams Energieagentschap (VEA)

Op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein
 
Het Vlaams Energieagentschap (VEA) is een intern verzelfstandigd agentschap van het beleidsdomein Omgeving. Het moet een leidende rol vervullen in de transitie naar een duurzaam energiesysteem en richt zich op beleidsvoorbereiding en -implementatie, draagvlakverbreding, handhaving van de regelgeving en beleidsevaluatie. Door het beperkte personeelskader zet het VEA nu al in op dienstverlening via externen, voor het toekennen van energiepremies via de netbeheerders, de EPB-verslaggeving, en de energiedeskundigen voor woningen, publieke gebouwen en bedrijven. Onder andere door verschillende nieuwe Europese richtlijnen is het takenpakket van het VEA toegenomen. Het personeelsbestand is niet mee geëvolueerd, zodat het VEA kampt met een capaciteitsprobleem, zeker gezien de gewenste energietransitie in Vlaanderen. Tegelijk zet de personeelsbesparingsdoelstelling druk op het personeelsbestand. Daarom beslist de Vlaamse Regering akkoord te gaan met het niet verder laten dalen van het personeelsbestand van het VEA dat onder het toepassingsgebied van de personeelsbesparingsdoelstelling valt, mits de niet gerealiseerde koppenbesparing wordt gecompenseerd binnen het beleidsdomein Financiën en Begroting. 

Personeelskader Audit Vlaanderen


Directe lijnen en directe leidingen elektriciteit en gas: voorontwerp wijzigingsdecreet

Op voorstel van viceminister-president Bart Tommelein
 
Na advies van de SERV en van de Minaraad wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Energiedecreet wat betreft directe lijnen en directe leidingen. Het is de bedoeling om de criteria voor de aanleg van directe lijnen (voor elektriciteit) en leidingen (voor aardgas) te versoepelen, om te zorgen voor een toename van het aantal toegelaten directe lijnen. Op dit moment worden de toelatingscriteria heel strikt toegepast door de VREG, waardoor de meeste aanvragen worden geweigerd. Door de versoepeling van de criteria valt er een toename te verwachten van het aantal toegelaten directe lijnen. Om de lasten van dergelijke lijnen beheersbaar te maken, wordt dan ook voorgesteld om een heffing in te stellen op de exploitatie van een dergelijke lijn zodat ook zij een maatschappelijk aanvaardbare bijdrage geven om de kosten van het gewestelijke energiebeleid te dekken. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu het advies ingewonnen van de Raad van State.  
Directe lijnen - nota Directe lijnen - decreet Directe lijnen - memorie
Directe lijnen - advies Directe lijnen - advies  
 

Aanpassing regelgeving vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren aan de wetenschappelijke en technische vooruitgang

Op voorstel van minister Ben Weyts
 
Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de regelgeving voor het vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren aanpast aan de wetenschappelijke en technische vooruitgang. Het gaat om een omzetting van een Europese Richtlijn ter zake. 
Op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen (zg. ‘brownfields’). In dit  kader beslist de Vlaamse Regering tot beëindiging van het brownfieldconvenant 86. Kapellen – Croda Henkel aangezien de doelstellingen zijn gerealiseerd. 
 

Addendum 2 aan brownfieldconvenant 19. Temse – Bodemsanering Gasthuisstraat

Op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen (zg. ‘brownfields’). Het decreet ontwikkelde een systematiek waarbij actoren en regisseurs brownfieldconvenanten afsluiten met de Vlaamse Regering. Brownfieldconvenanten omschrijven het Brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. Ze voorzien ook de mogelijkheid om het Brownfieldconvenant met toestemming van alle partijen te wijzigen. Deze wijzigingen worden toegevoegd via een addendum aan het convenant. In dit kader keurt de Vlaamse Regering Addendum 2 goed aan brownfieldconvenant 19. Temse –  Bodemsanering Gasthuisstraat. Voor de aanleg van een nieuw speelplein wordt het projectgebied uitgebreid met perceel 742Y2 in Temse. 
 

Addendum 2 aan brownfieldconvenant 4. Willebroek Denaeyer

Op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen (zg. ‘brownfields’). Het decreet ontwikkelde een systematiek waarbij actoren en regisseurs brownfieldconvenanten afsluiten met de Vlaamse Regering. Brownfieldconvenanten omschrijven het Brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. Ze voorzien ook de mogelijkheid om het Brownfieldconvenant met toestemming van alle partijen te wijzigen. Deze wijzigingen worden toegevoegd via een addendum aan het convenant. In dit kader keurt de Vlaamse Regering Addendum 2 goed aan brownfieldconvenant 4. Willebroek Denaeyer. Het gaat onder meer om de uittreding als actor van de nv Denaeyer Papier en de toetreding van Groep Caenen Capital Fund NV, Eagle Fund II cvba, Immograda nv, Tillinvest bvba, Immo V.V.L. Leuven BVBA, Capiju NV, Debofin Comm V en BV-BVBA Discart-Suykens.
 

Addenda 3 aan brownfieldconvenanten 2. Watersite Vilvoorde De Molens en 31. Mottay-Pissart Vilvoorde

Op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Het Brownfielddecreet wil investeerders en projectontwikkelaars aanzetten tot de herontwikkeling van braakliggende of onderbenutte terreinen (zg. ‘brownfields’). Het decreet ontwikkelde een systematiek waarbij actoren en regisseurs brownfieldconvenanten afsluiten met de Vlaamse Regering. Brownfieldconvenanten omschrijven het Brownfieldproject en de rechten en plichten tussen partijen. Ze voorzien ook de mogelijkheid om het Brownfieldconvenant met toestemming van alle partijen te wijzigen. Deze wijzigingen worden toegevoegd via een addendum aan het convenant. In dit kader keurt de Vlaamse Regering Addenda 3 goed aan de brownfieldconvenanten 2. Watersite Vilvoorde De Molens en 31. Mottay-Pissart Vilvoorde. Beide addenda voorzien in de verlenging van de verwervingstermijn en de verlenging van de convenantsduur met 6 jaar. 
 

Projectoproep lokale klimaatprojecten

Op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Op 22 april 2016 kondigde de Vlaamse Regering aan dat voor de periode 2016-2019 uit het Vlaams Klimaatfonds 299,2 miljoen euro zal worden aangewend voor intern Vlaams klimaatbeleid, waarvan 12 miljoen euro voor lokale actoren. Ter ondersteuning van het lokale klimaatbeleid wordt een projectoproep gelanceerd voor gemeenten en lokale verenigingen met het oog op het ondersteunen van projecten die een bijdrage leveren aan het behalen van de lokale en Vlaamse klimaatdoelstellingen, vervat in het Vlaams Klimaatbeleidsplan 2013-2020. Projecten kunnen binnen het Vlaamse Gewest worden uitgevoerd tot en met 31 december 2023. Projecten rond elektriciteitsproductie, het verhogen van de efficiëntie van het elektriciteitsverbruik of openbare verlichting komen niet in aanmerking. Per provincie wordt binnen een enveloppe van 2,4 miljoen euro een selectie gemaakt van ingediende projecten. De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan deze projectoproep. 
 

Wijziging wet op de riviervisserij

Op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
De Vlaamse Regering wijzigt principeel de wet op de riviervisserij met betrekking tot het visverlof en het vervoer van levende aasvissen. De maximumleeftijd van het jeugdvisverlof wordt opgetrokken en het jeugdvisverlof wordt aantrekkelijker gemaakt voor jongeren. Het meenemen van zelf gevangen vissen, dat een impact heeft op de visbestanden, valt voortaan onder de categorie van een groot visverlof. Het aantal levende aasvissen dat een visser mag vervoeren en tijdens het hengelen in zijn bezit mag houden, wordt teruggebracht van twintig naar vijf stuks, zodat de regels rond het bezit en het vervoer van vissen beter controleerbaar worden. Bedoeling is de hengelsport voor jongeren aantrekkelijker te maken. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de Minaraad. 
Op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
De Vlaamse Regering keurt de startnota goed voor de milieubeleidsovereenkomst voor afgewerkte olie. Voor afgewerkte olie geldt een aanvaardingsplicht, wat betekent dat de producenten verantwoordelijk zijn voor het beheer van afgewerkte olie. Daarvoor sluiten ze een milieubeleidsovereenkomst (MBO) met de Vlaamse Regering. De huidige MBO loopt af op 28 oktober 2018, dus moeten onderhandelingen starten met de sector om tot een nieuwe MBO te komen. De startnota motiveert daarbij de beleidskeuze en omschrijft de belangrijkste doelstellingen en krachtlijnen. Na de goedkeuring van deze startnota kunnen de onderhandelingen starten. 
Op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Het plangebied van het gemeentelijk RUP 'Kievit fase II-wijziging' overlapt gedeeltelijk met het plangebied van het gewestelijk RUP 'Gebied voor stedelijke activiteiten Kievit fase II te Antwerpen'. Het gemeentelijk RUP wil binnen twee overlappende bouwblokken een nieuw kantoorgebouw voor De Persgroep Publishing mogelijk maken, en uitbreidingsmogelijkheden bieden aan de Joodse school. De stad Antwerpen vraagt daarom zowel de delegatie van de planningsbevoegdheid als de instemming om af te wijken van het gewestelijke RUP. Na beoordeling van het verzoek verleent de Vlaamse Regering nu instemming om af te wijken van de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Gebied voor stedelijke activiteiten Kievit fase II te Antwerpen' en verleent delegatie van de planningsbevoegdheid voor het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Kievit fase II - wijziging' aan de stad Antwerpen. 
Op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Moervaartvallei fase 1’. Het GRUP geeft uitwerking aan de beleidsopties rond de ‘Afbakening van de Gebieden van de Natuurlijke en Agrarische Structuur’, het vastgestelde landschapsatlasrelict ‘Moervaartdepressie’ en de realisatie van een aantal nieuwe natuurgebieden in uitvoering van het strategisch plan voor de Gentse kanaalzone. Het plangebied is gelegen in de steden Gent en Lokeren en de gemeenten Moerbeke, Lochristi en Wachtebeke en omvat het westelijk deel van de Moervaartvallei tussen Gent en de grens met Stekene en Sint-Niklaas. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State. 
Op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
De Vlaamse Regering beslist tot instelling van het landinrichtingsproject ‘Moervaartvallei’. De totale landinrichtingssubsidie van het Vlaamse Gewest aan de partners voor de uitvoering van het landinrichtingsproject ‘Moervaartvallei’ kan maximaal 6,41 miljoen euro bedragen. Het landinrichtingsproject ‘Moervaartvallei’ zal uitvoering geven aan het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Moervaartvallei fase 1’ en haar ondersteunende documenten, namelijk zorgen voor een evenwichtige uitbouw van deze vallei, op het vlak van zowel natuurontwikkeling als duurzame professionele landbouwbedrijfsvoering, elk op de daarvoor gepaste plaatsen. Het project zal ook invulling geven aan het natuurluik van het strategisch plan Gentse Kanaalzone uit 2007, binnen de krijtlijnen van het Vlaamse en Europese natuurbeleid. 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 25 mei 2018