28/03/2022

Beslissingen Ministerraad van 25 maart 2022

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Vergunningsaanvragen windturbineprojecten en windturbines vanaf 1500 kW in eerste aanleg laten behandelen door Vlaamse Regering

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​De Vlaamse Regering wijzigt principieel het uitvoeringsbesluit bij het decreet over de omgevingsvergunning. De wijziging beoogt om vergunningsaanvragen voor windturbineprojecten en windturbines vanaf 1500 kW in eerste aanleg altijd te laten behandelen door de Vlaamse Regering, omwille van eenvormigheid, cumulatieve effecten en vereiste expertise. Dat moet ook opeenvolgende beroepsprocedures vermijden. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Decreet diverse fiscale bepalingen

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele

​De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat de Vlaamse Codex Fiscaliteit wijzigt. Het wijzigingsdecreet bevat enerzijds een aantal zuiver technische en tekstuele aanpassingen aan de Vlaamse Codex Fiscaliteit, en anderzijds een aantal beperkte inhoudelijke aanpassingen, over onder andere de verkeersbelasting voor oldtimers, de vrijstelling voor voertuigen voor het gemeenschappelijk vervoer van rolstoelgebruikers, de vermindering voor in het buitenland betaalde erfbelasting en de toegang tot het centraal aanspreekpunt. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de SERV, van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en daarna van de Raad van State.

Nota aan de Vlaamse Regering Voorontwerp decreet Memorie van Toelichting

 


Wijziging decreet over de organisatie en financiering van het wetenschaps- en innovatiebeleid

De Vlaamse Regering beslist tot bekrachtiging en afkondiging van het wijzigingsdecreet over de organisatie en financiering van het wetenschaps- en innovatiebeleid. Bij deze decreetswijziging worden, naast een aantal juridisch-technische wijzigingen, ook enkele inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd. Zo wordt onder andere een nieuw hoofdstuk in verband met het beleidskader voor de Vlaamse industriële klimaattransitie, een hoofdstuk met betrekking tot de structurele financiering van EnergyVille en ook een hoofdstuk voor de erkenning van Vlaamse Wetenschappelijke instellingen ingevoegd. Tevens wordt bepaald dat het ondernemingshoofd van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) tewerkgesteld wordt als werknemer en niet als zelfstandige. Dit decreet werd aangenomen door het Vlaams Parlement op 23 maart 2022.

Decreet

 


Stand van zaken afbouw wachtlijst restauratie- en erfgoedpremies en bijsturing premiestelsel onroerend erfgoed

ededeling aan de Vlaamse Regering

 


Commissie Energiebeleidsovereenkomst (EBO) inzake de uitvoering van de energiebeleidsovereenkomsten voor de energie-intensieve industrie: jaarverslag 2020

Mededeling aan de Vlaamse Regering Bijlage

 

 

Bron: Beslissingen Ministerraad van 25 maart 2022