28/01/2019

Beslissingen Ministerraad van 25 januari 2019

Back to article overview

Belastingverdragen: multilateraal instrument tegen belastingontwijking door grondslaguitholling en winstverschuiving

Op voorstel van minister-president Geert Bourgeois en minister Lydia Peeters
 
Het BEPS-actieplan (Base Erosion and Profit Shifting) van de OESO wil komen tot wereldwijde, gecoördineerde afspraken om belastingontwijking door grondslaguitholling en winstverschuiving tegen te gaan. Hiervoor zijn maatregelen voorgesteld om zowel nationale regelgeving als bilaterale belastingverdragen aan te passen. Het multilateraal instrument (MLI) moet zorgen voor de implementatie van deze BEPS-maatregelen in het kader van belastingverdragen. Voor Vlaanderen zal dit MLI toelaten om alle bestaande bilaterale dubbelbelastingverdragen in overeenstemming te brengen met de BEPS-minimumstandaarden, zonder daarvoor bilaterale onderhandelingen te moeten voeren. De Vlaamse Regering hecht nu, na advies van de SERV en van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met deze multilaterale overeenkomst die aan belastingverdragen gerelateerde maatregelen implementeert om grondslaguitholling en winstverschuiving te voorkomen. Dit ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement. 
 

Stad Kortrijk: overdracht gewestwegen

Op voorstel van minister Ben Weyts
 
De Vlaamse Regering beslist de wegvakken Hof te Walle, Wallemolenstraat en Doorniksesteenweg (lengte: 470 meter), zoals aangeduid op het plan 1M3D8J G 120642 00, over te dragen aan de stad Kortrijk. De betrokken wegvakken hebben een louter plaatselijke functie en mogen dus ingedeeld worden bij de gemeentewegen.
 

Bouwvrije stroken langs autosnelwegen

Op voorstel van minister Ben Weyts
 
De huidige regeling van het Koninklijk Besluit van 1958 over de vrije stroken langs autosnelwegen laat geen afwijkingen toe in de eerste tien meter van de bouwvrije stroken. De wegbeheerder kan op dit ogenblik dus enkel vanaf de tiende meter afwijkingen van het principiële bouwverbod toestaan en niet in de eerste tien meter. De Vlaamse Regering beslist nu, na advies van de Raad van State, definitief dit besluit te moderniseren. Het blijft verboden om in de bouwvrije stroken te bouwen, te herbouwen of bestaande bouwwerken te verbouwen. Dit verbod geldt niet voor instandhoudings- en onderhoudswerken.
 

Samenwerkingsakkoord financiering strategische spoorweginfrastructuren: ontwerp van instemmingsdecreet

Op voorstel van minister Ben Weyts
 
Het regeerakkoord 2014-2019 van de Vlaamse Regering voorziet dat het investeringsplan van Infrabel rekening zal houden met de prioriteiten van de Vlaamse spoorstrategie. In dit kader hechtte de Vlaamse Regering medio juli 2018 haar definitieve goedkeuring aan het samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest over de financiering van de strategische spoorweginfrastructuren. Na advies van de Raad van State hecht ze nu ook haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met dit samenwerkingsakkoord. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement. 
 

Wijziging verscheidene scheepvaartwetten voor de optimalisatie van het handhavingsbeleid in de scheepvaart

Op voorstel van minister Ben Weyts
 
De Vlaamse Regering stemt in met het voorontwerp van wet van verscheidene scheepvaartwetten voor de optimalisatie van het handhavingsbeleid in de scheepvaart, met daarbij de opmerking dat het aangewezen is om een bevoegdheidsverdelende tabel als bijlage bij het wetsontwerp toe te voegen, zodat kan worden vastgesteld hoe de bevoegdheidsverdeling voor de scheepvaartwetgeving tussen de verschillende overheden is geregeld. 
 

Wijziging diverse decreten met betrekking tot het economisch, wetenschaps- en innovatiebeleid

Op voorstel van minister Philippe Muyters
 
Na advies van de SERV, van FWO-Vlaanderen en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief 7 decreten met betrekking tot het economisch, wetenschaps- en innovatiebeleid. Bedoeling is een aantal regelingen over het economisch, wetenschaps- en innovatiebeleid verder af te stellen, te verfijnen en te corrigeren, naar aanleiding van onder andere de herstructureringen van de laatste jaren binnen het beleidsdomein economie, wetenschap en innovatiebeleid. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.
 
 
 

Planningsinitiatieven en projecten in de vallei van de Kleine Nete

Op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Op 20 juli 2012 heeft de Vlaamse Regering een principiële beslissing genomen over de verdere voortgang van de gewestelijke planningsinitiatieven en projecten in de vallei van de Kleine Nete en Aa tussen Kasterlee en Lier. Ze neemt nu kennis van de voortgangsrapportage Kleine Nete en keurt het plan van aanpak voor het gebied Graafweide-Schupleer principieel goed. Ze keurt ook het bijgestuurd voorkeursscenario principieel goed, als basis voor het op te maken gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. De bevoegde minister voor de landinrichting en het natuurbehoud zal het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) opdragen een voorstel uit te werken voor een natuurinrichtingsproject Graafweide-Schupleer, en parallel hieraan te onderzoeken hoe de nodige middelen kunnen voorzien worden voor de financiering van een lokale grondenbank Graafweide-Schupleer, en daarvoor de nodige overeenkomsten af te sluiten. Daarbij zal verwerving in het projectgebied gebeuren met middelen van het Agentschap voor Natuur en Bos en verwerving van ruilgronden in het zoekgebied met middelen van de VLM. De VLM zal ook voorstellen uitwerken voor een gebiedsgerichte inzet van beheerovereenkomsten, om een overgangsbeheer door landbouwbedrijven in functie van natuurontwikkeling mogelijk te maken en een agrarisch natuurbeheer op maat van de betrokken landbouwbedrijven op te zetten.
 
 
 

Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (Minaraad): benoeming voorzitter

Op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Op grond van het decreet met algemene bepalingen rond milieubeleid, wordt de voorzitter van de Minaraad op basis van een beurtrol benoemd door de Vlaamse Regering, voor een termijn van één jaar. Die voorzitter wordt gekozen uit de milieuverenigingen, de sociaaleconomische organisaties en de organisaties die verbonden zijn aan de open ruimte. De Vlaamse Regering benoemt nu Pieter Verbeek, adviseur milieu en energie bij het ABVV, als voorzitter van de Minaraad tot 31 december 2019. 
 

Soortenbesluit: wijzigen bepalingen

Op voorstel van minister Joke Schauvliege
 
Na een vernietigingsarrest van de Raad van State, wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw het Soortenbesluit. In het Soortenbesluit wordt bepaald welke soorten dieren en planten beschermd zijn in het Vlaamse Gewest, en welke wettelijke gevolgen verbonden zijn aan die beschermde status. In de eerste plaats worden een reeks handelingen vermeld die verboden zijn ten aanzien van beschermde soorten. De wijziging omvat de implementatie van Europese regelgeving, verduidelijkingen voor zaken die interpretatiemoeilijkheden opleverden of moeilijk uitvoerbaar of handhaafbaar zijn, en het aanpassen van artikelen aan het decreet over het natuurbehoud en het natuurlijk milieu.