25/02/2022

Beslissingen Ministerraad van 25 februari 2022

wetgeving-2
Terug naar artikeloverzicht

Regels vergoeding veevoeder met een methaanreducerend effect

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt het besluit goed dat de regels bepaalt om een vergoeding toe te kennen aan landbouwers voor het verstrekken van veevoeder met een methaanreducerend effect aan melkvee. Ze maakt hiervoor een bedrag van 674.000 euro vrij uit het Vlaams Klimaatfonds. Hierdoor kan het departement Landbouw en Visserij een vergoeding toekennen aan landbouwers die investeren in veevoeder met een methaanreducerend effect, dat dus de enterische methaanemissies van rundvee vermindert. Enterische emissies zijn de methaanemissies die voornamelijk ontstaan tijdens de fermentatie in de pens van herkauwers zoals runderen. Het verminderen van deze emissies, als onderdeel van de broeikasgasemissies van landbouw, is opgenomen in het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030. Vanuit het departement Landbouw en Visserij is een tussenkomst voorzien van 363.000 euro.

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Vlaanderen als territoriaal coördinator van het Europees Burgemeestersconvenant

Op voorstel van viceminister-president Bart Somers, Vlaams minister Zuhal Demir

​Het Burgemeestersconvenant werd in 2008 gelanceerd in Europa om lokale besturen samen te brengen die zich vrijwillig engageren om de klimaat- en energiedoelstellingen van de EU te halen en zelfs te overtreffen.  Op Vlaams niveau gebeurt er geen officieel erkende regionale coördinatie, ook al voert Vlaanderen alle taken hiervoor al uit. Daarom zou Vlaanderen de rol van territoriaal coördinator voor Vlaanderen kunnen opnemen in het Burgemeestersconvenant. De Vlaamse Regering keurt deze toetreding goed door de verbintenisverklaring van de coördinatoren te ondertekenen. De Vlaamse ministers, bevoegd voor omgeving, energie en binnenlands bestuur, zullen de verbintenisverklaring ondertekenen en zorgen voor de verdere uitvoering ervan.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering Bijlage

 


Opstart geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Durmevallei fase 2’

p voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering keurt de startnota 'Durmevallei fase 2' goed en bekrachtigt opnieuw het Meest Wenselijk Alternatief van het Geactualiseerd Sigmaplan voor de deelgebieden in de vallei van de Durme als uitgangspunt voor de verdere uitwerking van het Geactualiseerd Sigmaplan en de realisatie van de Natura 2000-doelen, de zogenaamde 2020- en 2025-projecten in de Durmevallei. Het plangebied ligt op grondgebied van de gemeenten Hamme, Waasmunster en Zele. Het gaat om de projecten Potpolder IV/Hof Ten Rijen, Potpolder V, Polder van Waasmunster, Oude Durme, Potpolder I en Putten van Ham. Ze start tegelijk de renovatie op van het bestaand gecontroleerd overstromingsgebied Potpolder IV en start daarvoor een geïntegreerd planningsproces voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Durmevallei fase 2'. De Vlaamse minister bevoegd voor ruimtelijke ordening zal de vereiste adviezen inwinnen over de startnota en de bevolking van de betrokken gemeenten erover informeren en raadplegen. ​

Nota aan de Vlaamse Regering Startnota Procesnota 1

 


Openbaredienstverplichting elektriciteitsdistributienetbeheerders: wijziging Energiebesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na adviezen van de VREG, van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens, en van de Gegevensbeschermingsautoriteit, wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel haar Energiebesluit, over het invoeren van een openbaredienstverplichting voor de elektriciteitsdistributienetbeheerders. Hiermee wil ze een flankerend beleid opzetten voor de prosumenten met een digitale meter die hogere distributienettarieven betaald hebben door de voortijdige onderbreking van het principe van de terugdraaiende teller door de extra meteropname op 1 maart 2021, de datum van de inwerkingtreding van het arrest van het Grondwettelijk Hof. Het gaat in eerste instantie om de prosumenten met een digitale meter, die een laatste afrekeningsfactuur kregen in het najaar van 2020. Ze kregen een nieuwe afrekeningsfactuur op 1 maart 2021, voor de wintermaanden, waarin ze vooral elektriciteit van het net afnamen en weinig injecteerden, en betaalden dus veel hogere nettarieven dan diegenen die hun laatste afrekeningsfactuur al in het voorjaar van 2020 hadden gekregen. Dit effect blijft ook plaatsvinden bij prosumenten bij wie pas na 1 maart 2021 een digitale meter werd geplaatst, zolang die tariefmethodologie door de regulator niet in lijn is gebracht met de principes van het Energiedecreet. Die aanpassing komt er op 1 juli 2022. Daarom wordt de premie in tweede instantie doorgetrokken naar netgebruikers bij wie tot en met 30 juni 2022 een digitale meter is geplaatst. Er komt dus een tegemoetkoming aan die netgebruikers, via een premie in 2022, waarvan de hoogte zal gebaseerd zijn op de datum van de laatste afrekeningsfactuur die de netgebruiker ontving, en op basis van het aantal kilowatt van de omvormer van zijn installatie. Dit besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies wetgeving VTC
Advies Autoriteit Advies VREG  

 


Verzamelbesluit VLAREM II en Energiebesluit: aanpassingen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

​De Vlaamse Regering wijzigt principieel het verzamelbesluit Vlarem II en het Energiebesluit van 19 november 2010. De wijziging beoogt een aantal aanpassingen, waaronder: de verplichtingen rond energieplanning integreren in het Energiebesluit en uit Vlarem II halen; aanpassingen aan de bestaande regelgeving voor energie-intensieve ondernemingen en de hervorming van de premie na audit; de definitie van een rendabele maatregel in het Energiebesluit aanscherpen; installatietypes toevoegen aan het toepassingsgebied van de call Groene Stroom; de certificatensteun voor alle nieuwe en ingrijpend gewijzigde WKK's (warmtekrachtkoppeling) op fossiele brandstoffen afbouwen; het minimumaandeel hernieuwbare energie bij nieuwbouw en ingrijpende renovatie verhogen vanaf 2023; een renovatieverplichting voor (kleine niet-) residentiële gebouwen invoeren; het uitbreiden van de groep van nieuwe eigenaars die een beroep kunnen doen op een renteloos renovatiekrediet of een energielening+; en de overheveling van de batterijpremie naar de netbeheerder en beperking tot kleinere capaciteit. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens, van de VREG, van de SERV en van de Minaraad.

Bis-Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


Aanpak besteding bijkomende middelen Vlaams Klimaatfonds in 2022

Bis-Mededeling aan de Vlaamse Regering

 

 

Bron: Beslissingen Ministerraad van 25 februari 2022