27/05/2024

Beslissingen Ministerraad van 24 mei 2024

wetgeving
Terug naar artikeloverzicht

Vaststellen beheersreglement Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) 2024-2028

Op voorstel van minister-president Jan Jambon, Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Jo Brouns

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) is één van de vier Vlaamse strategische onderzoekscentra en heeft als maatschappelijk doel het verrichten van strategisch basisonderzoek in de domeinen energie, leefmilieu, materialen en aardobservatie met het oog op het stimuleren van duurzame ontwikkeling en het versterken van het economische en maatschappelijke weefsel in Vlaanderen. VITO werkt sinds 2013 aan vijf specifieke onderzoeksthema’s: duurzame chemie, duurzame energie, duurzame materialen, duurzame gezondheid en duurzaam landgebruik. In uitvoering van het Decreet Wetenschaps- en Innovatiebeleid van 2009 voert VITO door de overheid vastgestelde referentietaken uit. De precieze inhoud, doelstelling en modaliteiten voor de uitvoering van deze referentietaken worden door de Vlaamse Regering vastgelegd in een beheersreglement. Het vorige reglement met VITO liep af in december 2023. In het voorjaar van 2023 werd daarom een evaluatie uitgevoerd van de uitvoering van referentietaken door VITO, waarna een vernieuwd reglement werd opgemaakt. Nu keurt de Vlaamse Regering het Beheersreglement 2024-2028 met VITO goed. Het vernieuwde beheersreglement bevat 19 referentietaken, 18 op vraag van het beleidsdomein Omgeving en 1 op vraag van het beleidsdomein Kanselarij, Bestuur, Buitenlandse Zaken en Justitie.

 


Middelen Vlaams Klimaatfonds (VKF) voor cofinanciering maatregelen ‘Het LEKP verderzetten en versterken’ en ‘Mijn VerbouwBegeleiding’ 2024

Op voorstel van viceminister-president Gwendolyn Rutten, Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering neemt kennis van de maatregelen 'Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) verderzetten en versterken' en 'Mijn Verbouwbegeleiding'. Met deze maatregelen draagt het Vlaams Klimaatfonds in 2024 en 2025 bij aan de financiering van de lokale klimaatpacten. De Vlaamse Regering keurt tegelijk de reservering goed van 21,13 miljoen euro op het Vlaams Klimaatfonds voor de cofinanciering van deze maatregelen, waarvan 18,88 miljoen euro bestemd zijn voor de subsidiëring van lokale besturen en 2,25 miljoen euro voor de verdere operationalisering van de Digital Twin 'Wijkrenovatietool'.

 


Addendum 4 bij convenant 2024-2028 met Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO): Wijkrenovatietool ‘digital twin’ vervolg

Op voorstel van viceminister-president Gwendolyn Rutten, Vlaams minister Jo Brouns

De Vlaamse Regering keurt Addendum 4 goed bij het Convenant 2024-2028 tussen het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Ze beslist ook een evaluatiemoment in te lassen tegen juli 2025. Het addendum wijst aan VITO de bijzondere opdracht toe om het project 'Wijkrenovatietool digital twin-vervolg' uit te voeren en te coördineren. Het project is een vervolg op de vorige opdracht aan VITO rond 'wijkrenovatierool digital twin'. In deze vorige fase heeft VITO een digital twin dataplatform uitgewerkt met een wijkrenovatietool die op het terrein gaat helpen om de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact te behalen en een woonrenovatietool, die energiehuizen ondersteunt om renovatie-advies te geven aan huiseigenaars en huurders. In de nu volgende operationele fase volgt het hosten van de ontwikkelde tools, met onderhoud en updates aan de applicaties, uitbreidingen en het ondersteunen van gebruikers. Voor de uitvoering van dit vervolgproject wordt een bijkomende dotatie van 1,65 miljoen euro toegekend aan VITO. De Vlaamse minister, bevoegd voor economie, wetenschappelijk onderzoek en innovatie, zal het addendum ondertekenen en zorgen voor de verdere uitvoering van deze beslissing.

 


Principiële definitieve vaststelling gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Defensie’ in Zaventem 

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir 

Na verwerking van de adviezen, bezwaren en opmerkingen uit het openbaar onderzoek, beslist de Vlaamse Regering principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Defensie’ in Zaventem. Het planningsproces ‘Defensie’ voorziet in de herbestemming van een militaire bestemming van meer dan 90 ha in Vlaanderen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De herbestemming dringt zich op omwille van de verhuis van de NAVO naar de overkant van de Léopold III-laan en omwille van de plannen om een nieuw Defensie-hoofdkwartier te bouwen. In het GRUP Defensie wordt een herbestemming voorzien naar een ‘Gemengd bedrijventerrein’, ‘Bosgebied’ en ‘Parkgebied’. Het omvat de inrichting van een gewestgrensoverschrijdend nieuw hoofdkwartier voor Defensie, de verduurzaming van de aanliggende begraafplaatsen in Zaventem, en een bosbestemming van ca. 30 ha. Het planproces verloopt in nauw overleg met Zaventem en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met een sterk participatief traject met de verschillende stakeholders. Dit besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

 


Rechtspositieregeling effectieve bestuursrechters Vlaamse bestuursrechtscolleges

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na adviezen van VTC, de GBA, en de algemene vergadering van de Vlaamse bestuursrechtscolleges, keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit goed dat de regels vaststelt over de rechtspositieregeling van de effectieve bestuursrechters van de Vlaamse bestuursrechtscolleges. Het gaat daarbij om regels over de selectie en benoeming van de effectieve bestuursrechters, over de evaluatieprocedure en rond de tuchtregeling en de schorsingsmogelijkheid. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 


Vergoedingen Raad voor betwistingen van studievoortgangsbeslissingen: wijzigingsbesluit

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de overdracht van personeel van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges naar de dienst van de Bestuursrechtscolleges (DBRC) en tot vaststelling van de rechtspositie van dit personeel en van de bestuursrechters van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges (het DBRC-Rechtspositiebesluit). Het huidige artikel 34/1 wordt in overeenstemming gebracht met de decretale machtiging in het laatste lid van artikel 52 van het decreet over de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges (het DBRC-decreet). Die bepaling draagt aan de Vlaamse Regering de taak op om het bedrag van de forfaitaire vergoeding die de aanvullende bestuursrechters en de bijzitters van de DBRC-bestuursrechtscolleges ontvangen, per zitting vast te stellen. Het huidige artikel 34/1 stelt de vergoedingen voor een aanvullend bestuursrechter of bijzitter bij de Raad voor betwistingen van studievoortgangsbeslissingen vast per beroep dat wordt behandeld. De wijziging voorziet voortaan dus in een vergoeding per zitting. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

 


Realisatieakkoord voor een grootstedelijk landschappelijk gebied ten zuiden van de Leopold III-laan bij de herbestemming van het militair gebied in Zaventem

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Het kwartier ‘Koningin Elisabeth’ van Defensie in Zaventem, Evere en Brussel wordt in de toekomst getransformeerd. De verhuis van Defensie naar een nieuw, modern hoofdkwartier creëert mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen en extra bosgebied in een stedelijke context. In dit kader stemt de Vlaamse Regering in met het 'Realisatieakkoord tussen de Federale overheid en de Vlaamse Regering voor het grootstedelijk landschappelijk gebied ten zuiden van de Leopold III-laan bij de herbestemming van het militair gebied in Zaventem'. De Federale overheid zal de gronden die in het GRUP ‘Defensie’ herbestemd worden naar ‘parkgebied’ en ‘bosgebied’ (ca. 33 ha), samen met het aanpalende Woluwebos, overdragen aan het Vlaamse Gewest voor een prijs van 1 euro. De overdracht kan gebeuren vanaf de definitieve verhuis van Defensie, die nu voorzien is vanaf 2028. De totale kosten voor de Vlaamse overheid voor de verwerving en inrichting van het grootstedelijk landschappelijk gebied worden geraamd op circa 7 miljoen euro. De bevoegde Vlaamse minister geeft aan het Agentschap Natuur en Bos de opdracht om verdere gesprekken te voeren met de Federale overheid en Defensie met het oog op de opmaak van de notariële akte, het onteigeningsbesluit en de ‘quick wins’ voor bebossing.

 


Opstart geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Westrode Morgen’ in Meise

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Voor het gebied ‘Westrode’ in Meise wordt een toekomstgerichte en duurzame herbestemming in functie van open ruimte, bos en KMO beoogd op maat van de omgeving. Om deze doelstelling te bereiken, start de Vlaamse Regering nu het geïntegreerd planningsproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Westrode Morgen’ in Meise op. Het gebied ‘Westrode’ ligt ten oosten van de A12, en is sinds 1977 bestemd als ‘industriegebied’ en ‘reservegebied voor industriële uitbreiding’. De realisatie van een industriegebied van die grootte bleek niet evident. Met de gewijzigde inzichten van vandaag wordt een gewestelijk planningsproces opgestart in functie van de nieuwe doelstelling voor het gebied als deel van de openruimteverbinding zoals opgenomen in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Er worden ook linken gelegd met de bestaande natuur- en bosgebieden die ten westen, ten oosten en ten zuiden gelegen zijn. Met deze startnota start de Vlaamse overheid de opmaak van het GRUP voor de juridische en ruimtelijke verankering van de ontwikkelingsvisie zoals bepaald in het nieuwe masterplan voor de site. Na de goedkeuring van de startnota volgt een publieke raadpleging.

 


Complex project ‘Noord-Zuidverbinding Limburg’: ontwerp van projectbesluit NZL – fase 1

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering nam op 16 maart 2018 de startbeslissing van het complex project 'Noord-Zuidverbinding Limburg' (NZL). Het complex project NZL zet in op het ontwikkelen van een gedragen visie voor zowel een duurzame en geïntegreerde mobiliteitsoplossing als een gebiedsprogramma voor de regio. De Vlaamse Regering keurt nu het ontwerp van projectbesluit NZL – fase 1 van het Complex Project 'Noord-Zuidverbinding Limburg' goed. Het ontwerp van projectbesluit beschrijft de keuze voor één van de onderzochte alternatieven en de motivaties die aan de grondslag van deze keuze liggen. Het omvat eveneens een reeks milderende maatregelen. Nu volgt een openbaar onderzoek.

 


Definitieve vaststelling GRUP 'Ringpark Zuid' in Antwerpen

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir, Vlaams minister Lydia Peeters

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Ringpark Zuid' in Antwerpen. Het GRUP focust op de ruimtelijke herinrichting van Knoop Zuid van de R1 en zijn omgeving, om tot een meer compacte, heldere en veilige verkeersstructuur te komen die een ontsluiting biedt aan de omliggende ontwikkelingen en stadswijken. Het plan wil ook de landschappelijke en ecologische waarde verhogen en zorgen voor een verbeterde leefkwaliteit van de omgeving, kansen bieden voor duurzame stadontwikkelingen en station Antwerpen-Zuid ontwikkelen tot een multimodaal knooppunt.

 


Projectoproep innovatieve woonprojecten in de sociale huisvestingssector 2024

Op voorstel van Vlaams minister Matthias Diependaele

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de Projectoproep innovatieve woonprojecten in de sociale huisvestingssector 2024. Met een nieuwe projectoproep innovatieve projecten wordt er verder ingezet op innovatie op vlak van nieuwbouw en renovatie van sociale huurwoningen binnen de sociale huisvestingssector. Hiervoor wordt in 2024 een budget uitgetrokken van 10 miljoen euro.

 


Addendum 3 bij protocol Vlaams Gewest en provincie Limburg met betrekking tot hertekening van Limburgse Reconversiemaatschappij-groep

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

De Vlaamse Regering keurt addendum 3 goed bij het protocol tussen het Vlaams Gewest en de provincie Limburg met betrekking tot de hertekening van de LRM-groep. De looptijd van het protocol wordt verlengd tot 30 juni 2029 en in overeenstemming gebracht met de looptijd van het (nieuwe) samenwerkingsakkoord met de nv Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM). Er worden bepalingen toegevoegd die het belang van samenwerking met de LRM benadrukken en de rol van de provinciale stichting van openbaar nut 'Limburg Sterk merk' (LSM) als facilitator voor impactvolle en innovatieve niet-rendementsgebonden projecten in Limburg bestendigen.

 


Toekenning strategische transformatiesteun aan Tubobel Aqua nv in Tessenderlo

Op voorstel van Vlaams minister Jo Brouns

De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro strategische transformatiesteun toe aan Tubobel Aqua nv in Tessenderlo. Tubobel Aqua wil doorbreken op de internationale markt met innovatieve en duurzame producten. De onderneming zal als eerste in Vlaanderen buizen maken uit duurzaam geopolymeer en Co2-negatief beton, geschikt voor de afvoer van vuil- en regenwater.

 


Beheerregeling Aziatische hoornaar

mededeling aan de Vlaamse Regering

Ministerieel besluit tot vaststelling van een beheerregeling voor de Aziatische hoornaar (Vespa velutina)

 

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad van 24 mei 2024