27/04/2020

Beslissingen Ministerraad van 24 april 2020

wetgeving_2
Terug naar artikeloverzicht

Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 193. Genk – Genk Green Logistics

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het ontwerp van Brownfieldconvenant 193. Genk – Genk Green Logistics. Ze geeft het Agentschap Innoveren & Ondernemen de opdracht om op het gepaste tijdstip de voorziene inspraakvergadering aan te kondigen en te organiseren in samenwerking met de betrokken gemeenten.

 


Principiële goedkeuring Brownfieldconvenant 167. Diegem – Oude Haachtsesteenweg

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt principieel het ontwerp van Brownfieldconvenant 167. Diegem – Oude Haachtsesteenweg goed. Ze geeft het Agentschap Innoveren & Ondernemen de opdracht om op het gepaste tijdstip de voorziene inspraakvergadering aan te kondigen en te organiseren in samenwerking met de betrokken gemeente.

 


COVID-19: remediëring inhoudelijke, administratieve, en procedurele verplichtingen beleidsveld Landbouw en Visserij

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits

De coronamaatregelen kunnen een organisatorische impact hebben op burgers, ondernemingen en verenigingen binnen het beleidsveld Landbouw en Visserij waardoor ze niet aan bepaalde inhoudelijke, administratieve en procedurele verplichtingen kunnen voldoen. Om hier op dossierniveau aan tegemoet te kunnen komen, keurt de Vlaamse Regering nu een besluit goed waardoor het departement over de nodige bevoegdheid beschikt om op gemotiveerd verzoek en in overleg met burgers, bedrijven en verenigingen concrete oplossingen te zoeken.    

Nota aan de Vlaamse Regering BVR

 


GRUP R4 – knoop Wachtebeke: definitieve vaststelling

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regerin tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘R4 –knoop Wachtebeke’. Het plan is gelegen op het grondgebied van Gent, Wachtebeke en Zelzate (provincie Oost-Vlaanderen). Met het project 'Ombouwen R4 West en Oost tot primaire wegen', kortweg project R4WO, stemt de Vlaamse Regering de inrichting van de R4 West en Oost af op de rol als primaire weg binnen het Vlaamse wegennet en verbetert ze de verkeersveiligheid én verkeersleefbaarheid langsheen deze assen. Dit impliceert het omvormen van verschillende kruispunten al dan niet met aansluiting op de R4 in de toekomst. Binnen het project R4WO is ook sterk ingezet op de afstemming met spoorlijn L204.  

Nota aan de Vlaamse Regering BVR Advies RVS
Advies Dept. Omgeving Bijlage I. Verordenend grafisch plan Bijlage II. Stedenbouwkundige voorschriften
Bijlage IIIa. Toelichtingsnota -tekst Bijlage IV. Register met de percelen Bijlage V. Milieubeoordeling
Bijlage VI. VR-toets Procesnota 05 (goedgekeurd) Kaart 0 Situering plangebieden
Kaart 1 Bestaande feitelijke toestand: luchtfoto

Kaart 2 Bestaande juridische toestand: gewestplan

Kaart 3 Bestaande juridische toestand: andere plannen
Bijlage 1 Verordenend grafisch plan 1 Bijlage 1 Verordenend grafisch plan 2 Bijlage IV Register met de percelen

 


COVID-19: regels beheer medisch afval

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Door de huidige toevloed aan patiënten die de ziekenhuizen en de zorginstellingen behandelen voor COVID-19, is de productie van risicohoudend medisch afval (RMA) vooral in volume aanzienlijk gestegen. Dit doet de vraag naar geschikte recipiënten voor de inzameling en het vervoer van RMA sterk toenemen. Alle inzamelaars van RMA melden een structureel tekort aan reglementaire verpakkingen. De inzamelaars vragen dus om alternatieve inzamelscenario’s in deze crisisperiode wettelijk mogelijk te maken. De Vlaamse Regering keurt daarom een besluit goed met als doel om, naast de reglementaire verpakkingen, ook alternatieve inzamelrecipiënten en –methoden mogelijk te maken om ervoor te zorgen dat de RMA-inzameling op een veilige en milieu-hygiënische wijze kan blijven verlopen.

Nota aan de Vlaamse Regering                                                  BVR

 


COVID-19: tegemoetkoming in de kosten voor de noodopslag van risicohoudend medisch afval door Indaver nv

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Door de coronacrisis is de hoeveelheid Risicohoudend Medisch Afval (RMA) sterk gestegen. De enige verwerkingsinstallatie voor RMA in het Vlaamse Gewest is MediPower, op de Indaver site in Antwerpen. Omdat MediPower niet genoeg opslagcapaciteit heeft om alle RMA op te slaan, wordt nu ook een loods gebruikt bij Mexiconatie in Zwijndrecht. De Vlaamse Regering beslist nu om alle extra kosten ten gevolge van de tijdelijke opslag van RMA door Indaver in de loodsen van Mexiconatie te vergoeden aan Indaver. De bevoegde minister voor Omgeving zal een herverdelingsbesluit voorleggen om de middelen te recupereren uit de algemene middelen na afronding van de eerste begrotingsaanpassing 2020.  

 


 

COVID-19: maatregelen waterregelgeving

Op voorstel van Vlaams minister Zuhal Demir

Het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid geeft de Vlaamse Regering de bevoegdheid om termijnen uit de Vlaamse wetgeving te verlengen of op te schorten, of procedurele verplichtingen aan te passen om rechtszekerheid te garanderen voor burgers en ondernemingen. In het kader van de coronapandemie keurt de Vlaamse Regering nu een besluit goed in uitvoering van dit decreet, waarmee ze een aantal hoogdringende maatregelen neemt, bestaande uit de verlenging of indien nodig, opschorting van termijnen en de tijdelijke afwijking op procedures uit de Vlaamse waterwetgeving. Het gaat om de tijdelijke aanpassing van een aantal termijnen voor dossiers waarvoor de aanvrager attesten van diverse entiteiten nodig heeft, waarbij niet gegarandeerd kan worden dat de loketten van die entiteiten geopend zijn.   

Nota aan de Vlaamse Regering                                                   BVR

 


Vervoer gevaarlijke goederen binnenwateren: standpuntbepaling

Op voorstel van Vlaams minister Lydia Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk wijzigingsbesluit over het vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren. Het gaat om de omzetting van een Europese richtlijn, die een kader biedt voor de internationale regels voor het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg, het spoor en de binnenwateren. Deze richtlijn wil één gemeenschappelijke regeling tot stand brengen die van toepassing is op alle aspecten van het vervoer van gevaarlijke goederen binnen de Europese Unie. 

 

 

Bron: Vlaanderen.be - Beslissingen Ministerraad 24 april 2020